marți, 21 aprilie 2020

Mihai Neamțu: Oare cu școala ce facem?

Mi-a fost mai greu, dar am priceput cum funcționează decretele militare. Poți merge la chioșcul din colț (ori într-un supermarket aglomerat) ca să-ți iei sticla de whiskey ori lada cu bere, dar n-ai voie în curtea bisericii pentru a asculta slujba de Paști. Poți livra tone de pizza la domiciliu, dar n-ai dreptul să aprinzi o lumânare la mormântul părinților. Și dacă tot luptăm așa aprig împotriva Evului Mediu, oare cu școala ce facem?
Suntem deja printre ultimele țări din lume la testele PISA (alături de Brunei, Kosovo și Republica Dominicană). În ce abis vrem să prăbușim educația, cultura, spiritualitatea viitoarelor generații? Copiii noștri mai învață ceva anul acesta? Întreb, nu dau cu parul.
Țara noastră e condusă de un ilustru cadru didactic. Îl rog pe domnul Klaus Iohannis să ne spună: cum funcționează predarea online în România? Urmărește cineva elementele noi de psiho-pedagogie specifice interacțiunii digitale între elevi și dascăli? E totul bine?
Apropo, mi-ar fi plăcut, domnule Președinte, să vă urmăresc pe platforma Skype (ori Zoom) predând un fascinant curs despre mecanica newtoniană iar pe doamna Carmen Iohannis oferind o lecție deschisă despre Hamlet ori sonetele de dragoste ale lui Shakespeare! Știu că vă pasă de viitorul României și, de aceea, vă întreb: cât mai ținem liceele, gimnaziile și grădinițele închise? Când vom reabilita instituția homeschooling, larg răspândită în SUA? Dar de soarta școlilor private cine se mai îngrijește?
Vrem oare să răzbim la capătul acestei crize de sănătate publică printr-o epidemie de prostie, depresie și analfabetism? Cât vom mai ține copiii departe de conversația deșteaptă, de studiu și carte?
Iertați-mi neliniștile rostite cu voce tare într-o nouă zi de vacanță pentru funcționărimea și comenduirea țării.

Autor: Mihail Neamțu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu