duminică, 21 iunie 2020

NIGERIA | Militanții Fulani exploatează perioada de blocaj pentru a comite o serie de atacuri criminale













Militanții Fulani au ucis cel puțin opt creștini și au rănit zeci de oameni în 12 mai, într-o serie de atacuri criminale asupra satelor din Centura de Mijloc a Nigeriei, atacuri comise în timpul blocajului Covid-19.
Un număr mare de oameni înarmați au luat cu asalt satele Bakin-Kogi, Idanu și Makyali, în regiunea Kajura din statul Kaduna, făcând familiile să se ascundă în tufișuri și în comunitățile vecine.
Militanții au exploatat faptul că autoritățile au folosit forțele de securitate pentru strategiile de combatere a coronavirusului, știind că sătenii creștini nu au de ales decât să stea acasă, unde au rămas fără apărare.
Cu doar 24 de ore mai devreme, în 11 mai, o bandă numeroasă de militanți înarmați au atacat satul Gonan Rogo din aceeași zonă, ucigând 17 creștini, inclusiv șapte copii, un copil de șase luni și un bătrân de 70 de ani.
Pe 5 mai, trei militanți Fulani au intrat în Colegiul Messiah, un liceu creștin din statul Plateau, și i-au împușcat pe director, pastorul Bayo Famonure, pe soția sa și pe cei doi fii în timp ce participau la rugăciunea de seară.
Militanții i-au cerut bani pastorului și, când a răspuns că nu are, l-au împușcat în cap și în picior. Soția sa, Naomi, a fost împușcată în spate, iar fiii lor, Adua și Victor, au fost împușcați în picioare. Apoi atacatorii au fugit.
Pastorul a spus că faptul că familia lor a scăpat a fost un „miracol”. „Da, am fost împușcat în cap, dar glonțul nu a intrat. Am fost împușcat în picioare, dar oasele nu au fost atinse. Îl lăudăm pe Dumnezeu”, a scris el.
Pe 3 mai, patru membri ai Bisericii Evanghelice au fost atacați și uciși în timp ce călătoreau din satul Kwell spre orașul Miango, din statul Plateau. Trei bărbați creștini, toți căsătoriți, au fost împușcați mortal într-un atac Fulani din 25 aprilie în satul Kikwari, tot în zona administrației locale Kauru. Cu două zile mai devreme, pe 23 aprilie, alți patru au fost uciși într-un atac al militanților Fulani asupra satului majoritar creștin Chawai.
Duminică, 19 aprilie, militanții Fulani au împușcat trei femei, iar un bărbat a intrat în stop cardiac, în timpul unui atac asupra satului creștin Nitiriku din statul Kaduna.
„Au jefuit casele, luând tot ce s-a putut, inclusiv bovine și produse alimentare, și distrugând orice nu puteau transporta”, a spus conducătorul satului, Dauda Rogo.
Rogo, un pastor pensionar, a declarat că militanții Fulani au atacat prima dată satul său în 2016, când au ucis 37 de oameni. „De atunci, ei au venit din când în când ucigând oameni în tăcere, unul sau doi, ici acolo, în fermele lor”, a spus el. „Ținta atacurilor o constituie în mod special creștinii.”
Aduceți înaintea Domnului frații și surorile din Nigeria. Rugați-vă ca aceia care au pierdut persoane dragi în atacuri să fie mângâiați (Iov 5:11). Cereți ca DOMNUL să fie un turn de scăpare pentru sătenii creștini (Proverbe 18:10) și ca militanții să depună armele (Ezechiel 33:11). Lăudați-L pe Dumnezeu că mâna Sa protectoare a fost peste Bayo și Naomi, astfel că au suferit doar răni relativ minore, în ciuda faptului că au fost împușcați în cap și în spate.
Sursa: Fondul Barnabas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu