duminică, 21 iunie 2020

Au creștinii autoritate asupra îngerilor?











statuie cu doi îngeri - foto de Gavin Allanwood - unsplash.com




Probabil că nu v-ați gândit să puneți această întrebare (încă). Învață oare Biblia că noi am avea autoritate asupra îngerilor astăzi, sau că vom avea autoritate asupra lor în Împărăția lui Dumnezeu?

În cadrul Evangheliei după Luca, în partea timpurie a lucrării lui Isus, se menționează faptul că ”Isus i-a chemat pe cei doisprezece, le-a dat putere și autoritate asupra tuturor demonilor și să vindece bolile” (Luca 9:1, NTR). Ați notat faptul că ei nu aveau o astfel de autoritate de la ei înșiși? Aceasta a trebuit să le fie dată de Isus, care avea toată autoritatea și putea să o ofere de drept oricui vroia El.

Înainte de înălțarea Sa spre ceruri, Isus i-a împuternicit pe ucenicii Lui să meargă în toată lumea și să facă ucenicii din toate neamurile (Matei 28:19), și să-i învețe lucrurile pe care i-a învățat și Isus pe ei (Matei 28:20). Isus i-a putut comisiona pe ucenici deoarece Tatăl i-a dăruit toată autoritate să facă astfel, deci ”Isus S-a apropiat de ei și le-a vorbit astfel: „Toată autoritatea Mi-a fost dată în cer și pe pământ”(Matei 28:18, NTR, sublinierile din text îmi aparțin). Ceea ce a primit El de la Tatăl, a dat ucenicilor. Și noi avem autoritatea de a predica evanghelia, de a face ucenici și să-i învățăm ceea ce ne-a instruit Isus prin Cuvântul Său, dar oare aceasta să însemne că noi avem autoritate peste toate lucrurile, inclusiv asupra îngerilor?

Îngerii

Noi nu avem autoritate asupra tuturor lucrurilor. Numai Isus Hristos are autoritatea, la fel ca și Tatăl. Îngerii sunt sub autoritatea lui Dumnezeu - știm lucrul acesta, dar și noi suntem sub autoritate, nu-i așa? Putem oare poruncii îngerilor să ne protejeze pe noi sau pe alții? Sau putem poruncii îngerilor să schimbe circumstanțele sau să intervină în mod supranatural? Nu, aceste lucruri le poate face doar Dumnezeu. Dumnezeu poate trimite îngeri, care să facă anumite lucruri pentru noi, dar ei nu acționează independent de voia lui Dumnezeu, adică ei nu urmează voia sau poruncile noastre, ci voia sau poruncile lui Dumnezeu. Am auzit pe unii spunând că îl leagă pe Satan și pe demonii lui și că au autoritate peste demoni, doar că eu nu am putut găsi astfel de exemple în biserica Noului Testament. De sigur, apostolii au putut să scoată afară demoni, dar aceasta s-a datorat singurul fapt că Isus le-a dat autoritate. Isus le-a spus, ”Iată, v-am dat autoritate să călcați peste șerpi, peste scorpioni și peste toată puterea dușmanului, și nimic nu vă va răni!” (Luca 10:19, NTR). Evident este că acest lucru nu s-a întâmplat prin autoritatea proprie a ucenicilor. A fost prin autoritatea lui Isus. Biblia nu ne învață că noi ar trebui să legăm demonii, pe Satan sau să dăm porunci îngerilor. Cum ar sta lucrurile dacă Dumnezeu ar spune îngerilor să facă un lucru dar noi le-am porunci să facă altul în loc? E posibil aceasta, dacă noi într-adevăr avem autoritate asupra îngerilor, însă eu nu văd lucrul aceasta revelat în Scriptură. Nici chiar Daniel nu a poruncit îngerilor să închidă gura leilor. A fost voia lui Dumnezeu să trimită un înger care a închis gura leilor, nu porunca lui Daniel adresată vreunui înger să reducă la tăcere pe lei.

Autoritatea lui Isus

Autoritatea proprie a lui Isus nu vine de la Sine, ci de la Tatăl. Domnul nostru a spus că Tatăl a dat Fiului Omului ”autoritate peste orice făptură, ca să le dea viață veșnică tuturor celor pe care I i-ai dat Tu” (Ioan 17:2, NTR), așadar, chiar și faptul că suntem aleși de Dumnezeu este o alegere a lui Dumnezeu. Are Isus autoritate asupra îngerilor? Da. El a spus că poate trimite doisprezece legiuni de îngeri dacă voiește (Matei 26:53). Îngerii știau că Domnul Isus Hristos este ”deasupra tuturor conducătorilor, autorităților, puterilor, domniilor și a oricărui nume dat, nu doar în acest veac, ci și în cel viitor.”(Efeseni 1:21, NTR). În mod clar, Isus ”este capul oricărei stăpâniri și autorități” (Coloseni 2:10), evident că acest aspect include și îngerii, și apropo, în cadrul acesta ne include și pe noi.

Judecata îngerilor

În anumite circumstanțe, îngerii au avut autoritate asupra oamenilor. Vedem acest exemplu în cazul lui Lot și a familiei sale care a fost salvată de niște îngeri. Există nenumărate alte exemple unde îngerii sunt trimiși de Dumnezeu și li se dau un mesaj din partea lui Dumnezeu. Ei au autoritatea lui Dumnezeu pentru că ei sunt mesagerii lui Dumnezeu. Însăși cuvântul ”înger” înseamnă ”mesager al lui Dumnezeu”. Apostolul Pavel se confrunta cu o biserică unde nu reușeau să rezolve conflictele lor interne (Biserica din Corint). El le-a amintit de viitorul lor în împărăție și i-a întrebat, nu știți ”că sfinții vor judeca lumea? Iar dacă prin voi va fi judecată lumea, sunteți voi nevrednici să judecați cazuri mici?” (1 Corintieni 6:2, NTR) Nu este foarte clar cine anume vor fi acei sfinți care vor face această judecată. Ar putea fi necredincioșii sau ar putea fi îngerii pentru că Pavel întreabă: ”Nu știți că noi îi vom judeca pe îngeri? Cu cât mai mult lucrurile acestei vieți?” (1 Corintieni 6:3, NTR) Pe care îngeri vor judecat sfinții nu este clarificat, dar s-ar putea referi la judecarea îngerilor sau demonilor căzuți. Pavel nu elaborează, așa că nici eu nu pot, însă noi vom judeca îngerii. Cam atât de mult știm. Nu cred că s-ar face referire aici la sfinții îngeri, cel mai probabil la demoni (îngerii căzuți). Poate că vor fi acei îngeri care au hărțuit sau au oprimat pe creștini toată viața lor. Pur și simplu nu putem spune acest lucru cu certitudine, însă am putea spune că sfinții vor judeca îngerii în împărăția viitoare, și aceasta nu înseamnă că avem autoritate asupra lor astăzi. Poate că în împărăția viitoare, dar nu știm lucrul acesta. Biblia tace în această privință, așa că și noi trebuie să tăcem.

Concluzie

Mai presus de toate cele menționate mai sus, îngerii sunt duhuri slujitoare. Există nenumărate relatări unde Dumnezeu a trimis un înger spre a interveni undeva pentru cineva, însă noi nu putem să le poruncim acestora să ne protejeze. Eu cred că ei ascultă doar de Dumnezeu. Pentru că numai Dumnezeu are autoritate asupra lor... în cer și pe pământ. Ne putem ruga lui Dumnezeu pentru protecție, și aceasta înseamnă că nu ar trebui să ne rugăm pentru sau către îngeri și să le cerem acestora protecțieAsta e treaba lui Dumnezeu. El este mai presus de toți și de toate. Numai El are autoritatea peste îngeri, și putem fi recunoscători că El știe exact momentul când să îi trimită, mai ales în circumstanțe care pot fi explicate doar de prezența unui înger. Acesta e un motiv bun pentru noi să ”Nu neglijăm să arătăm ospitalitate străinilor, pentru că, prin aceasta, unii au găzduit, fără să știe, îngeri (Evrei 13:2, NTRtext parafrazat de mine), pentru că știm că ei ”sunt toți duhuri slujitoare, trimise să-i slujească pe cei ce urmează să moștenească mântuirea” (Evrei 1:14, NTRparafrazarea îmi aparține). Ei s-ar putea să ne slujească nouă fără ca noi să știm lucrul acesta, așa că... să facem bine să nu neglijăm să arătăm ospitalitate față de alții. Nu poți ști niciodată cine este persoana respectivă, poate un înger deghizat? Poate.


NOTĂ: Articolul de mai sus a fost scris de Jack Wellman (foto alăturat) pe 2 martie 2020 în site-ul What Christians Want To Know și a fost folosit cu permisiunea în scris din partea autorului. Jack Wellman este un autor creștin și pastor al bisericii Mulvane Brethren Church din Mulvane, Kansas. Jack a absolvit seminarul Southern California Seminary și a scris cărți de natură teologică precum: “Teaching Children The Gospel/How to Raise Godly Children“ (Învață pe copii Evanghelia / Cum să creşti copii evlavioşi), “Do Babies Go To Heaven?/Why Does God Allow Suffering?“ (Bebeluşii merg în Rai? / De ce permite Dumnezeu suferința?), și “Blind Chance or Intelligent Design?, Empirical Methodologies & the Bible“ (Șansă oarbă sau Plan Inteligent? Metodologii empirice și Biblia). Jack este tată și bunic, și este licențiat în istorie, educație și știința. Pentru mai multe articole de Jack Wellman și alți autori, vizitați site-ul WhatChristiansWantToKnow.com Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final, și să oferiți sursa citării: Blogul Lumea cre(s)tina in care trăim. Mulțumesc.



Un comentariu: