ÎNCHINARE. Seria cuvintelor legate de închinare în Biblie este foarte mare, dar conceptul esenţial în Scriptură este acela de „slujire”. Termenul ebr. vb ’aboda şi cel gr. latreia au însemnat la început munca sclavilor sau a slujitorilor angajaţi. Pentru a aduce o asemenea „închinare” lui Dumnezeu, slujitorii Lui trebuie să se proşteamă – ebr. histahawa sau gr.proskyneo – şi în felul acesta să dea dovadă de teamă reverenţioasă şi de adorare plină de uimire.
În VT există exemple de închinare individuală (Geneza 24:26 s.urrn.; Exod 33:9-34:8). Dar accentul este pus pe închinarea în adunare (Psalmul 42:4; 1 Cronici 29:20). Ritualul închinării ocupa un loc proeminent în Cortul întâlnirii şi în Templu. În afară de jertfele de dimineaţă şi de seară, celebrarea Paştelor şi a Zilei Ispăşirii constituiau punctele principale ale calendarului religios evreiesc. Acţiunile rituale de vărsare de sânge, arderea tămâiei, rostirea binecuvântării preoţeşti, etc. are tendinţa să pună accentul pe ceremonial, în detrimentul aspectelor spirituale ale închinării şi au chiar tendinţa de a introduce o oarecare tensiune sau conflict între cele două atitudini (Psalmul 40:6; 50:7-15; Mica 6:6-8). Mulţi oameni din Israel au preluat laudele publice (de ex. Psalmul 93; 95-100) şi rugăciunile publice (de ex. Psalmul 60; 79; 80) şi le-au folosit pentru a exprima atitudinea lor de dragoste şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu (Deuteronom 11:13), într-o acţiune reală de închinare spirituală lăuntrică.
Închinarea publică foarte elaborată oferită în Cortul întâlnirii şi la Templu se deosebea mult de vremurile vechi când patriarhii credeau că se pot închina Domnului oriunde El a ales să Se reveleze pe Sine. Adevărul că închinarea publică din Templu era o realitate spirituală reiese clar din faptul că atunci când a fost distrus sanctuarul şi cei exilaţi s-au trezit în Babilon. Închinarea a rămas o necesitate, şi pentru a satisface această nevoie ei au creat serviciul de la sinagogă, constând din (1) Şema, (2) rugăciuni, (3) citirea Scripturii şi (4) explicarea Scripturii. Mai târziu, la al doilea Templu ei au avut serviciile zilnice, Sabatul, sărbătorile şi posturile anuale, laudele din cartea de cântări (cartea Psalmilor) şi toate acestea au făcut ca închinarea să rămână un factor vital în viaţa naţională a evreilor.
În NT întâlnim din nou închinarea la Templu şi în sinagogă. Cristos a participat la amândouă aceste categorii de închinare, dar El a căutat întotdeauna să imprime închinarea care este dragostea din inimă faţă de Tatăl ceresc. În învăţăturile Sale apropierea de Dumnezeu prin ritual şi prin mijlocirea preoţilor nu numai că este neimportantă dar este şi inutilă. În fine, „închinarea” este adevărata aboda sau latreia, slujirea adusă lui Dumnezeu nu numai în termenii unei închinări la templu ci în termenii slujirii semenilor (Luca 10:25 ş.urm.; Matei 5:23 ş.urm.; Ioan 4:20-24; Iacov 1:27). La început, însă, biserica nu a abandonat închinarea la Templu; probabil că şi creştinii au continuat să frecventeze serviciile de la sinagogă. Când a avut loc în cele din urmă ruptura dintre creştinism şi iudaism, se poate ca închinarea creştină să fi fost modelată de serviciul de la sinagogă.
Factorul care a contribuit cel mai mult la ruptura de Sabatul evreiesc, Templu, ritual, etc., a fost antagonismul puternic al evreilor împotriva bisericii. În ce priveşte NT, noţiunile de închinare creştină sunt foarte vagi. Este clar că ziua principală de închinare era Ziua Domnului (Faptele Apostolilor 20:7), deşi la început citim despre servicii zilnice (Faptele Apostolilor 2:46). În NT nu sunt menţionate servicii care să comemoreze învierea Domnului şi venirea Duhului la Rusalii. Închinarea se desfăşura în casele credincioşilor. În asemenea circumstanţe nu erau necesari slujitori oficiali. Simplitatea era nota caracteristică a acestor servicii de închinare în case, constând în cea mai mare parte din *laudă (Efeseni 5:19; Coloseni 3:16), *rugăciune, citirea şi explicarea Scripturii. În biserica din Corint citim despre „vorbirea în limbi” (1 Corinteni 14). Mesele de dragoste, urmate de Cina Domnului (1 Corinteni 11:23- 28) erau de asemenea un aspect obişnuit în închinarea creştină. În toate acestea accentul era pus pe Duhul Sfânt şi pe dragostea lăuntrică şi devotamentul inimii.
BIBLIOGRAFIE 1974 V. Bartlett în ERE; R. Martin-Archard în J. J. von Allmen (ed.),Vocabulary of the Bible, 1958, p. 471-474; R. Abba,Principies of Christian Worship, 1957; R. P. Martin, Worship in the Early Church, 1974.
J.G.S.S.T.
Devotional - Inradacinat si fixat in dragoste
„Trăiţi în dragoste, după cum şi Hristos ne-a iubit şi S-a dat pe Sine pentru noi `ca un prinos şi ca o jertfă de bun miros lui Dumnezeu`” (Efeseni 5:2). Apostolul Pavel îi îndemna pe Efeseni: „Isus te iubește cu adevărat, așa că mergi înainte ca unul care este foarte iubit de Dumnezeu!”
Devotional - Alunecand spre pericol
„De aceea, cu atât mai mult, trebuie să ne ţinem de lucrurile pe care le-am auzit, ca să nu fim depărtaţi de ele.“ (Evrei 2:1)
Devotional - Dezvoltand obiceiul rugaciunii
„Ci tu, când te rogi, intră în odăiţa ta, încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.” (Matei 6:6)
Devotional - Un Insotitor constant
„Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.” (Ioan 16:13-14).
Devotional - O pace triumfatoare
„El ne-a mântuit şi ne-a dat o chemare sfântă, nu pentru faptele noastre, ci după hotărârea Lui şi după harul care ne-a fost dat în Hristos Isus, înainte de veșnicii.” (2 Timotei 1:9)
Devotional - Esecul nu este decisiv
Petru este un exemplu clasic de credincios care a eșuat, iar apoi s-a întors și s-a bucurat de un mare succes. Chiar înainte de răstignirea Domnului, el L-a negat pe Isus de trei ori (citiți relatarea din Marcu 14:66-72). Într-un moment în care a avut o mare oportunitate de a-L onora pe Hristos, cu adevărat, L-a negat. Însă, după înviere, Petru a avut o întâlnire față în față cu Isus, care i‑a suflat viață și putere pentru lucrarea Sa.
Devotional - Minunatele bogatii ale harului lui Dumnezeu
Scriptura spune: „Şi voi, prin El, sunteţi în Hristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare” (1 Corinteni 1:30). Nu evitați termenii din acest verset. Mai simplu spus, scopul Evangheliei este mântuirea, iar harul lui Dumnezeu include tot ceea ce a făcut pentru noi, prin Hristos, pentru a ne răscumpăra de sub puterea diavolului și a ne aduce în Împărăția luminii Sale glorioase!
Devotional - Umbland prin Duhul
Apostolul Pavel a spus: „Umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti” (Galateni 5:16). El a mai spus: „Dacă trăim prin Duhul, să şi umblăm prin Duhul” (5:25).
Devotional - Asculta de avertizare
„Căci de la cel mai mic până la cel mai mare, toţi sunt lacomi de câştig; de la proroc până la preot, toţi înşală. Sunt daţi de ruşine, căci săvârşesc urâciuni; şi totuşi nu roşesc şi nu ştiu de ruşine. De aceea vor cădea împreună cu cei ce cad, vor fi răsturnaţi, când îi voi pedepsi, zice Domnul.” (Ieremia 6:13,15)
Devotional - Reimprospatat de Duhul lui Dumnezeu
Cei care păstrează neîncetat credința așteaptă o manifestare glorioasă a puterii de înviere a lui Hristos. Numai împreună cu Domnul veți cunoaște lucrările ascunse, iar El vă va uimi, vă va încânta și vă va arăta slava Lui!
Devotional - Victorie dupa victorie
Mulți creștini se confruntă cu mari obstacole în viața lor. Poate fi o pierdere a locului de muncă, o căsătorie stresantă, unul din cei dragi să fie bolnav, sau un copil care se luptă cu privire la credință. Însă, indiferent cât de sumbru pot părea lucrurile, Dumnezeu este în centrul vieților celor care-L iubesc și care și au pus încrederea în El.
Mai multe articole...
- Devotional - Inspirati sa ne rugam cu staruinta
- Devotional - Promisiunea glorioasa a pacii lui Hristos
- Devotional - Un loc de odihna
- Devotional - O revelatie a indurarii lui Dumnezeu
- Devotional - Credinta care inainteaza
- Devotional - Credinta triumfatoare
- Devotional - Ii vei urma indrumarea?
- Devotional - Miscand inima lui Dumnezeu
- Devotional - Indurarile si bogatia dragostei lui Dumnezeu
- Devotional - Nu mai suntem straini
Devotional - Glasul glorios al Domnului
Diavolul face tot ce îi stă în putere ca vocea lui să fie auzită în această lume. La un moment dat, a avut chiar îndrăzneala de a-L întrerupe pe Isus, în timp ce Domnul vorbea în sinagogă: „În sinagoga lor era un om care avea un duh necurat. El a început să strige: "Ce avem noi a face cu Tine, Isuse din Nazaret?... Isus l-a certat şi i-a zis: "Taci şi ieşi afară din omul acesta!” (Marcu 1:23-25)Devotional - Oare iti asculta Dumnezeu rugaciunile?
Orice credincios care dorește să-i placă lui Dumnezeu prin viața lui de rugăciune trebuie mai întâi să cunoască răspunsul la această întrebare: „Îmi ascultă cu adevărat Dumnezeu rugăciunile și le va da răspuns?” Deși pare a fi o întrebare simplă - una care nici măcar nu ar fi trebuit să fie pusă - majoritatea creștinilor vor răspunde repede: „Da, desigur, eu cred că Dumnezeu răspunde rugăciunilor mele”. Dar adevărul este că mulți nu sunt pe deplin convinși.Devotional - Este inima ta fara vina?
„Voi sunteţi martori, şi Dumnezeu de asemenea, că am avut o purtare sfântă, dreaptă şi fără prihană faţă de voi care credeţi.” (1 Tesaloniceni 2:10)Pavel a fost un predicator puternic, care a putut să stea plin de curaj în fața oamenilor și să depună mărturie: „Alți lucrători împreună cu mine am trăit vieți fără prihană înaintea voastră și a lui Dumnezeu. Conduita noastră a fost dreaptă și curată. Umblu întotdeauna ca și cum ochii Lui ar fi asupra mea, iar voi sunteți martori al modului în care trăiesc”. El a dorit ca fiecare credincios să aibă aceeași putere pe care el o avea în îndrumarea oamenilor către Dumnezeu, prin trăirea unei vieți fără vină. Dar cum putea trăi cineva în mod ireproșabil și ce caracterizează o astfel de viață?Devotional - Esti tu plin de curaj?
Cu toate că se vorbește în biserică despre războiul spiritual, foarte mulți creștini nu au învățat cum să reziste inamicului. De fapt, puțini creștini au învățat cum să se ridice în picioare și să lupte, iar mulți sunt ușor de sedus pentru diavol.Devotional - Credinta invinge teama
„Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: "Trimite nişte oameni să iscodească ţara Canaanului, pe care o dau copiilor lui Israel. Să trimiţi câte un om pentru fiecare din seminţiile părinţilor lor, toţi să fie dintre fruntaşii lor.“ (Numeri 13:1-2)Devotional - Dovada unei treziri
Se vorbește mult despre trezire în aceste zile și există opinii diferite despre cum ar trebui să arate. Prima dovadă a unei adevărate treziri spirituale este o mare dorință de a auzi și asculta Cuvântul lui Dumnezeu. În vremea lui Neemia, poporul a exprimat lui Ezra, un preot și cărturar, dorința de a le citi cartea Legii lui Moise: „Ezra a deschis cartea înaintea întregului popor, căci stătea mai sus decât tot poporul. Şi când a deschis-o, tot poporul s-a sculat” (Neemia 8:5).Devotional - Descurajati in propriile noastre inimi
Te-ai săturat să trăiești în lipsuri, atunci când tot ceea ce ai avea vreodată nevoie a fost pregătit? Poate că accentul tău este greșit. Ai tendința să te bazezi pe slăbiciunile tale, ispitele și eșecurile din trecut și când te uiți în interiorul propriei tale inimi, ceea ce vezi te descurajează.Devotional - Odihna si plinatatea spirituala
„Saronul va sluji ca loc de păşune oilor şi valea Acor va sluji de culcuş boilor, pentru poporul Meu care Mă va căuta.” (Isaia 65:10)Devotional - Desavarsit de Iubire
Iubirea, frica, ascultarea - când vine vorba de umblarea cu Dumnezeu - sunt inseparabile, pentru că nu poți trece printr-una fără celelalte două.- FRICA - „Frica de Domnul este urârea răului” (Proverbe 8:13).
- IUBIREA - „Cine are poruncile Mele şi le păzeşte acela Mă iubeşte” (Ioan 14:21).
- ASCULTAREA - „Şi dragostea stă în vieţuirea după poruncile Lui” (2 Ioan 6).
Devotional - Cealalta latura a pietrei
„Iosif a luat trupul, L-a înfășurat într-o pânză curată de in şi L-a pus într-un mormânt nou, al lui însuşi, pe care-l săpase în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră mare la uşa mormântului şi a plecat.“ (Matei 27: 59-60)Devotional - Slujiti acolo unde ati fost asezati
„De aceea este zis: `S-a suit sus, a luat robia roabă şi a dat daruri oamenilor.`” (Efeseni 4:8).Mai multe articole...
- Devotional - Inradacinat si fixat in dragoste
- Devotional - Alunecand spre pericol
- Devotional - Dezvoltand obiceiul rugaciunii
- Devotional - Un Insotitor constant
- Devotional - O pace triumfatoare
- Devotional - Esecul nu este decisiv
- Devotional - Minunatele bogatii ale harului lui Dumnezeu
- Devotional - Umbland prin Duhul
- Devotional - Asculta de avertizare
- Devotional - Reimprospatat de Duhul lui Dumnezeu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu