joi, 25 iunie 2020

Arheologie- Lampa de ulei veche de 2200 ani











O lampă de ulei de epocă din Maccabean a fost găsită lângă kibbutzul Nir David din Valea Harodului. Nir David, 12 decembrie 2017. (Autoritatea pentru Antichități din Israel) 

Da, tu esti lumina mea, Doamne! Domnul lumineaza intunericul meu.” 2 Samuel 22:29
În timpul unei excursii în valea Beit She’an,o fetita pe nume Hadas Goldberg-Kedar în vârstă de 7 ani  impreuna cu mama ei pe nume Ayelet, au descoperit o lampă veche de ulei din argilă, care s-a dovedit a fi un vas de ceramică bine conservat datând din perioada elenistică începutul secolului al II-lea Î.H. – aproximativ data când Iuda Maccabee a condus faimosa sa revoltă împotriva regelui Selucid, Antiochus Epifanes.
Descoperirea remarcabilă a lămpii de 2.200 de ani vechime, a venit cu o săptămână înainte de începutul sărbătorii Hanukkah, care comemorează victoria Maccabee asupra grecilor și sărbătorește întoarcerea lumii sfinte în țara sfântă, informeaza Breakingisraelnews.com
Dr. Einat Ambar-Armon, educator și coordonator comunitar pentru regiunea nordică a Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), a declarat că titularul lumânării era tipic pentru această perioadă. „În această perioadă, s-au produs sfeșnici de lut în formațiuni: părțile superioare și inferioare au fost produse separat și apoi au fost unite”, a explicat ea.
Această tehnică nouă „a permis producerea în masă a lumanarilor, precum și adăugarea unei varietăți de decorațiuni. În perioadele ulterioare, lumanari și alte decorațiuni evreiești au apărut uneori pe lumânări „, a adăugat Ambar-Armon.
Ea a mai spus că descoperirea lămpii atestă tipul de activitate care a existat în Valea Beit She’an în perioada elenistică.
„Este deosebit de interesant că în 1960 a fost descoperită o altă lampă la Kibbutz Heftziba cu inscripții fascinante din perioada elenistică . Această inscripție, scrisă în limba greacă, este de fapt o copie a corespondenței de stat dintre Antiochus al III-lea, care a fost primul conducător al familiei Seleucid și guvernatorul regional seleucid ”
De asemenea, ea a menționat că Antiohul al III-lea, care este menționat în inscripție, a avut tendința de a fi milostiv față de evrei, spre deosebire de fiul său, Antiochus Epifan, cunoscut și ca „Antiochusul Răul”. ”
„Deceniile și persecuțiile împotriva evreilor în timpul său (Antiochus Epifanes) au fost fără precedent și, în cele din urmă, au dus la izbucnirea revoltei macabeilor împotriva grecilor în 167 î.Hr.”, a explicat Ambar-Armon. „Tradiția din Chanuka a apărut ca un semn al succesului revoltei, al curățării templului și al reînnoirii ritualurilor religioase”.
Ayelet Goldberg-Kedar, student de arheologie la Universitatea din Haifa, a spus că, după ce a găsit titularul, ea a presupus că a fost lăsată în urmă de hoți de antichități și la numit pe Nir Distelfeld, un inspector al Unității Antifraudă IAA. Tradus si adaptat de Logosul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu