luni, 15 iunie 2020

BULGARIA: O nouă lege care amenință drepturile părintești în Europa













Pe data de 15 mai, Ziua Internațională a FamilieiADF International a înaintat o scrisoare către Curtea Constituțională din Sofia, subliniind faptul că drepturile parentale sunt puternic protejate de legislația internațională cu privire la drepturile omului. Această scrisoare face parte dintr-o analiză a noului act privind serviciile sociale din Bulgaria. Acest act conține dispoziții care ar putea să marginalizeze rolul părinților și să permită intervenții nejustificate și disproporționate ale statului în viața de familie. Unele dintre aceste dispoziții sunt similare cu legile din Norvegia, care au fost criticate în mod frecvent pentru că diminuează drepturile părintești. Acțiunile Norvegiei au rezultat într-o serie mai lungă de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Copiii au dreptul la grija și protecția iubitoare a părinților lor. Legea internațională este clară și acordă părinților responsabilitatea creșterii copiilor. Statul nu ar trebui să interfereze cu aceste relații decât în cazul în care există dovezi clare a unui risc de vătămare gravă. Bulgaria trebuie să se asigure că orice nouă lege respectă drepturile părintești”, a declarat Lidia Rieder, juristă în cadrul ADF International și unul dintre autorii acestui document.
Drepturile părinților în Europa
Articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului consacră dreptul la viață privată și familie. Alături de articolul 2 din Protocolul 1, acesta protejează dreptul părinților de a direcționa creșterea copiilor lor. În rarele cazuri în care autoritățile au motive reale să intervină, intervenția ar trebui realizată cu scopul final de a face posibilă reîntregirii familiei.
Noua lege copiază în multe moduri „modelul norvegian”, care a fost amplu criticat și supus revizuirii de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Ca urmare a cazului familiei Bodnariu, un raport din 2018 privind practicile agenției norvegiene de protecție a copilului, Barnevernet, a scos la suprafață motive serioase de îngrijorări. Raportul a prezentat de exemplu intervenții „de urgență” doarte frecvente ale agenției. Foarte îngrijorătoare erau motivele din spatele acestor intervenții, precum și perioadele extrem de scurte în care părinții aveau voie să își vadă copiii.
„Copiii se nasc din părinților, nu guvernelor. Îndepărtarea unui copil din familia sa ar trebui să fie întotdeauna ultima soluție. Iar în cazul în care acest lucru este cu adevărat necesar, reîntregirea familiei ar trebui să rămână un obiectiv central. Ancheta efectuată în Norvegia a demonstrat că agențiile de protecție a copilului pot provoca pagube pe termen lung familiilor în cauză și că acestea subminează dreptul părinților de a-și crește copiii. Bulgaria ar trebui să fie prudentă și să nu se îndrepte într-o direcție similară”, a declarat Robert Clarke, director adjunct al ADF International.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu