12-11-2018
În anul 1996, împreună cu soția mea, am decis să ne vindem laboratorul foto și să ne alăturăm personalului din CBMC. Atunci Ted Hubbard, consilierul meu, avocat și judecător englez, ne-a oferit un plan pe cinci ani. Ne-a dat un sfat inteligent și ne-a recomandat ca în primul an să nu fac nimic altceva decât să ascult, să mă întâlnesc cu cât mai mulți oameni și să ascult ce au pe inimă.
În cel de-al doilea an, Ted mi-a spus să fac cam același lucru, dar să încep să pun și eu întrebări. În cel de-al treilea an, la sugestia lui, urma să pun laolaltă imaginea de ansamblu cu tot ceea ce au spus acești oameni. În al patrulea an era timpul să începem să facem un plan, iar apoi în al cincilea an, Ted a spus să punem planul în aplicare.
Pentru cei mai mulți dintre noi, din mediul de afaceri, acest sfat pare contrar a ceea ce am face în mod normal. Noi trebuie să facem ceva – și chiar acum! Însă, am descoperit că sfatul oferit de Ted Hubbard a fost plin de înțelepciune, să îi ascult pe oameni, să iau în considerare ce spun ei, iar apoi să întocmesc un plan de acțiune ca răspuns la ceea ce mi-au spus.
Ce am auzit cel mai des în acei primi trei ani a fost că oamenii se simt singuri. Ei aveau nevoie de un loc unde doar să „își petreacă timpul”, unde să nu aibă responsabilități sau așteptări. Voiau un loc unde să se întâlnească cu prietenii și unde erau încurajate conversațiile pe teme ca spiritualitatea, cultura, arta, muzica. Pe scurt, un loc de întâlnire care să fie un centru al comunității respective și să fie o lumină pentru zona înconjurătoare.
Toate acestea ne-au motivat să deschidem Cafeneaua lui Homer, în anul 2001. După 17 ani, cafeneaua încă este puternică și mulți spun că a fost un catalizator pentru îmbunătățirea zonei Overland Park. Zona a avut parte de o creștere explozivă, mare parte din aceasta datorându-se întâlnirilor și discuțiilor de la cafenea.
În anul 2008, când am transmis conducerea cafenelei către altcineva, m-am întors la afacerea cu fotografii și din nou am apelat la sfatul lui Ted despre ascultare. Am învățat că oamenii iubesc fotografiile vechi și ar vrea ca cineva să restaureze fotografiile lor vechi și șterse. Acum, mare parte din afacerea mea este să restaurez fotografii vechi.
Mă gândesc mereu la acest proces de „ascultare și așteptare” când aud despre companii care angajează manageri, președinți, directori noi și așteaptă o schimbare imediată. Iar dacă nu inițiază această schimbare majoră în șase luni, deja trebuie înlocuit. Însă o conducere eficientă înseamnă și ascultare și preocupare pentru oameni.
Iată câteva principii din Biblie, despre ascultare:
Arta rafinată a păstrării liniștii. Este greu să îi asculți pe oameni atunci când noi vorbim. „Cine vorbeşte mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-şi ţine buzele, este un om chibzuit.” (Proverbe 10:19)
Vorbirea și ascultarea să fie la viteze adecvate. Unul dintre motivele pentru care nu ascultăm este că ne gândim la ceea ce vom spune noi, ca replică. Când ne luăm timp să ascultăm în mod activ, s-ar putea să descoperim că ceea ce voiam să spunem este greșit, sau că nu este nevoie să mai spunem ce voiam. „Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie;” (Iacov 1:19).
Două urechi pentru a asculta, doar o gură pentru a vorbi. Poate că unul dintre motivele pentru care Dumnezeu ne-a dat două urechi și numai o gură este că El vrea să alocăm de două ori mai mult timp ascultării decât vorbirii. „Urechea care aude şi ochiul care vede, şi pe una şi pe cealaltă, Domnul le-a făcut”. (Proverbe 20:12). „Cine răspunde fără să fi ascultat, face o prostie şi îşi trage ruşinea.” (Proverbe 18:13).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu