marți, 4 februarie 2020

Luptând Pentru A Rămâne Sfânt












Statutul nostru în lume, de copii ai lui Dumnezeu, ne obligă să trăim o viață de sfințenie. Căutarea noastră continuă de Dumnezeu, va contribui la îndepărtarea de tot ce este pământesc și o creștere în dorința după lucrurile eterne.

Nu vom putea să ne împărțim viața în a trăi după poftele „cărnii” și doar când mai avem timp să căutăm să-i mai fim plăcuți și Domnului. Nu putem să avem două perspective asupra vieții noastre, prin seturi de valori și acțiuni diferite, care să ne împartă viața între spiritual, respectiv moral și preocupările acestei lumi.
Noi am fost declarați sfinți când am fost mântuiți, iar trăirea în sfințenie este responsabilitatea noastră. „Şi aşa eraţi unii din voi! Dar aţi fost spălaţi, aţi fost sfinţiţi, aţi fost socotiţi neprihăniţi în Numele Domnului Isus Hristos şi prin Duhul Dumnezeului nostru.” (1 Corinteni 6:11). „Căci noi n-avem aici o cetate stătătoare, ci suntem în căutarea celei viitoare”.(Evrei 13:14)

Există partea lui Dumnezeu și partea noastră în acest proces în care colaborăm (cooperăm), ne lăsăm transformați de El. „Noi suntem chemați la sfințenie. „Căci Dumnezeu nu ne-a chemat la necurăţie, ci la sfinţire.” (1 Tesaloniceni 4:7) „Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiţi şi voi sfinţi în toată purtarea voastră. Căci este scris: „Fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt”. (1 Petru 1:15,16).
Acest proces al sfințirii nu este opțional ci imperativ, să „urmărim sfințirea”(Evrei 12:14), pentru a-L vedea în final pe Dumnezeu. Există „o sfințire a noastră”, (Romani 6:19 c), un produs rezultat al unei vieți „robite” de Dumnezeu (Romani 6:22), prin rodirea spirituală are loc procesul sfințirii.
Sfințirea începe din momentul mântuirii noastre fiind un eveniment dar și un proces care continuă până la moartea fizică, sfințirea „dusă până la capăt’’ (2 Corinteni 7:1). Aceasta este „Voia lui Dumnezeu” este să fim sfinți și vom fi în măsura în care ne lăsăm schimbați de Dumnezeu. „Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră” 1 Tesaloniceni 4:3a

Domnul Isus Însuși este exemplul nostru cel mai bun, trăind o viață sfântă.
Recunoașterea acestei realități spirituale – că noi nu ne mai aparținem, ci suntem ai lui Dumnezeu, presupune o trăire permanentă pentru Dumnezeu, noi suntem „puși deoparte” pentru El.
Creștinii sunt privilegiați în comparație cu evreii de rând din Vechiul Testament care nu aveau libertatea de a intra în locul sfânt și locul preasfânt (Sfânta Sfintelor), noi azi suntem: „o seminție aleasă, o preoție sfântă, un neam sfânt… un popor pe care Dumnezeu l-a câștigat să fie a Lui…” (1 Petru 2:5, 9) avem un statut special, suntem sfinți și creștem în sfințire prin îndepărtarea de rău, prin punerea deoparte și dedicare în scopul apropierii noastre de Dumnezeu. Domnul Isus s-a rugat pentru sfințirea urmașilor Săi, (Ioan 17:17), aceasta era și este dorința Lui. Noi în rugăciunea „Tatăl nostru”cerem sfințirea Numelui Său, (Matei 6:9), la fel ni se cere să sfințim pe Hristos ca Domn, (1 Petru 3:15a), ceea ce înțeleg este că motivația sfințeniei personale este Dumnezeu Însuși (noi ne sfințim prin și pentru sfințenia Lui). Duhul Sfânt este agentul sfințirii noastre (1 Petru 1:2) „sfințirea lucrată de Duhul”, El este factorul cel mai important.
Când ne gândim la Dumnezeu, ne gândim la faptul că El este sfânt (de trei ori sfânt) încercând să înțelegem „desăvârșirea Lui în puritate” dar când vorbim de sfințenia noastră ne gândim la procesul purificării spirituale (întâlnirea dintre Dumnezeu și profetul Isaia 6), Dumnezeu având rolul principal în sfințire dăruindu-ne din sfințenia Lui, făcându-ne mai asemănători cu El în măsura conlucrării noastre cu El.
Dumnezeu va folosi mijloace pentru a ne ajuta: ne-a dăruit Duhul Sfânt care locuiește în noi (1 Petru 1:22, Galateni 5:25), poate folosi și disciplina pentru a ne sfinți (Evrei 12:10, 11; 1 Petru 5:10), ne transformă prin Cuvântul Său (Ioan 17:17, Efeseni 5:25,26), ne sfințește prin sângele Domnului Isus (Evrei 9:13,14, 13:28,29, 1 Ioan 1:7).
Dacă suntem sfinți și procesul sfințirii continuă în viața noastră, vom deveni o mărtuie a unui Dumnezeu sfânt în lume, ne vom asemăna tot mai mult cu El și ne vom pregăti pentru a fi o veșnicie împreună cu Dumnezeu.
Avram Sabou



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu