Pe 31 iulie însă, o hotărâre judecătorească a unui tribunal american a obligat compania să îndepărteze aceste fisiere de pe site-ul lor, defdist.org, însă fișierele cu modelul 3D pentru mai multe arme 3D deja fuseseră descărcate și acum circulă pe alte site-uri și torenți, dincolo de controlul legal. Fișierele prototip variază ca mărime de la 2-3MB (un pistol), la 40MB (o pușcă) sau 150MB (armă automată), și au fost descărcate de redactorul acestei reviste de pe site-uri accesibile din România, ale căror adresă însă nu o vom dezvălui din motive de securitate.
Imprimantele 3D funcționează relativ similar cu cele obișnuite, din casele noastre, cu excepția faptului că nu tipărește cu cerneală pe hârtie, ci tipărește obiecte 3D din materiale speciale. Ele necesită modele computerizate 3D pentru imprimare, nu imagini bidimensionale (ca paginile pe care suntem obișnuiți să le tipărim acasă sau la serviciu). Deja există companii în România care imprimă în 3D „statui” personalizate după profilul clientului, pozându-l din toate unghiurile și transformând acele imagini într-un model 3D care apoi este trimis imprimantei 3D pentru tipărire.
Acum, cu aceste modele 3D de arme, chiar și țări ca România, unde controlul armelor personale este foarte strict, vor fi probabil afectate de fenomenul „tipăririi” armelor 3D. Când o armă este de fapt un fișier digital, restricționarea armelor e practic imposibilă, avansul tehnologiei ducând la un impas etic și legal. Întrucât multiplicarea armelor nu poate duce decât la creșterea violenței, ca creștini, e dificil să fim încântați de asemenea vești.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu