07-02-2020 19:00:26
Miliarde de lăcuste au descins în unele părți din Kenya, fiind cea mai mare invazie din această țară din ultimii 70 de ani, determinând autorităţile să mobilizeze avioane de mici dimensiuni care să zboare la mică altitudine şi să pulverizeze pesticide, aceasta fiind singura metodă prin care experții spun că răspândirea insectelor poate fi controlată.
Este o muncă dificilă, în special în zonele izolate unde nu există semnal la telefoanele mobile, iar echipajele de la sol nu pot comunica rapid coordonatele cu echipele de zbor.
Echipajele de la sol se avântă în „cele mai dificile terenuri”, a declarat Marcus Dunn, pilot și director al Farmland Aviation. „În locurile unde nu există rețea, colegul de la sol trebuie să se suie pe boda boda (motocicletă) şi trebuie ajungă într-o zonă cu rețea.”
În prezent, doar cinci avioane sunt folosite, iar autorităţile din Kenya se coordonează cu organizaţii internaţionale pentru a încerca să oprească lăcustele să se răspândească în Uganda vecină și în Sudanul de Sud. Organizația Națiunilor Unite a declarat că este nevoie de 76 de milioane de dolari pentru a extinde operaţiunile în Africa de Est.
Un răspuns rapid este crucial. Experții avertizează că, dacă este lăsată necontrolată, numărul lăcustelor ar putea crește de 500 de ori până în iunie, când vremea mai uscată va ajuta la aducerea focarului sub control.
Lăcustele, care au lungimea unui deget, au intrat în Kenya din Somalia și Etiopia, după ploile neobișnuit de abundente din ultimele luni, decimând culturile din zonele infestate și ameninţând milioane de persoane cu o criză alimentară.
Ministrul agriculturii din Somalia a numit focarul o situație de urgență națională și o amenințare majoră pentru securitatea alimentară fragilă a țării, afirmând că roiurile de lăcuste „neobișnuit de mari” consumă cantități uriașe de recolte.
Roiurile de lăcuste, ce pot avea chiar dimensiunea unor mari orașe, au afectat și părți din Sudan, Djibouti și Eritrea, unde atât militarii cât și populaţia au fost mobilizate pentru a le combate.
Ministrul agriculturii din Kenya a recunoscut că autoritățile nu au fost pregătite pentru infestarea din acest an. Aceste lucru însă nu este surprinzător, având în vedere că au trecut zeci de ani de la ultima infestare de dimensiuni comparabile din ţară, spun oficiali ai Naţiunilor Unite.
Lăcustele par să se îndrepte către grânarul Etiopiei, a doua cea mai populată țară din Africa. Săptămâna trecută, rezidenți uimiți din capitala Etiopiei, Addis Ababa, au observat sosirea insectelor.
„Am fost surprins să găsesc lăcustele în camera de zi”, a spus un locuitor, Mathewos Girma, arătând o fotografie de pe telefonul său mobil. „Se pare că ne bat la uși şi că vor să ne invadeze locuinţele.”
Zebdewos Selato, un oficial al ministerului agriculturii, a declarat pentru Associated Press că relativ puținele lăcuste care ajung în capitala Etiopiei sunt „rămășițe” din „invazia masivă” din estul și sudul țării. El a spus că s-au pulverizat produse chimice în jurul orașului pentru a opri răspândirea focarului în altă parte.
Până la vremea mai secetoasă din iunie, ploile abundente din regiune vor determina creşterea vegetației care vor alimenta valuri suplimentare de reproducere a lăcustelor. Sâmbăta trecută, un câmp din Kenya părea să fie plin de lăcuste de un galben strălucitor, aflate în curs de împerechere.
„Încearcă să se împerecheze și să se reproducă, așa că avem nevoie de orice ajutor pentru că suntem într-o cursă contra-cronometru”, a spus Salat Tutana, un responsabil agricol din regiunea Isiolo.
„Până în prezent, am distrus în jur de cinci roiuri în regiunile Samburu și Isiolo, dar continuă să sosească tot mai multe roiuri în fiecare săptămână, iar acest lucru este foarte mult în ceea ce privește ecosistemul”, a spus el. „Distrug mediul”.
În câteva ore, lăcustele pot să consume vegetația de pe o pășune întreagă.
„Aceasta este o situație foarte tristă, în special pentru păstori, a căror mijloace de trai se bazează pe turmele lor,” a spus Tutana.
La doar câteva ore după ce au fost pulverizate pesticide, lăcustele care săreau şi erau foarte active în mod normal, au devenit lente, îşi pierd direcţia și mor la scurt timp. Ele se aşează pe pământ, formând un covor gros a cărui traversare produce un zgomot scârţâit.
Sursa: Associated Press
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu