”Fata era frumoasă la statură şi plăcută la vedere.””Estera căpăta trecere înaintea tuturor celor ce o vedeau.” (Estera 2:7,15)
Versetele de mai sus reprezintă o secvență din istoria pe care Dumnezeu a scris-o pentru poporul Său. Este vorba de momentul când o tânără evreică ajunge împărăteasă la curtea unui imperiu în care evreii erau robi. Nu după multă vreme se întâmplă că poporul lui Dumnezeu este sortit la genocid pus la cale de un dușman de moarte al evreilor pe nume Haman de origine păgână din Agag.
Conspirația împotriva evreilor a fost decretată oficial de către împărat, iar ei așteptau masacrul. Evreica de la curtea împăratului este provocată să intervină și să-și salveze poporul cu prețul vieții ei. Ce moment dificil și ce decizie curajoasă trebuia să ia regina. Împotriva legii merge la împărat și-l imploră:“Dacă am căpătat trecere înaintea ta, împărate, şi dacă găseşte cu cale împăratul, dă-mi viaţa: iată cererea mea; şi scapă pe poporul meu: iată dorinţa mea!” (Estera 7:3). Ceea ce s-a întâmplat este istorie. Privind la relatarea Scripturii vă invit să descoperim câteva lecții pe care le putem învăța din viața Esterei.
1). Frumusețe și caracter. La concursul de preselecție pentru cea mai înaltă poziție a unei femei: ”a fost luată şi Estera şi adusă în casa împăratului.” Ce s-a întâmplat? ”Fata i-a plăcut, şi a căpătat trecere înaintea lui” dar ”Estera nu şi-a făcut cunoscut nici poporul, nici naşterea, căci Mardoheu o oprise să vorbească despre aceste lucruri.” (Estera 2:8-10). Cred că vă dați seama de rigurozitatea acestui eveniment. Regina trebuia să fie frumoasă și fără cusur, aranjată în așa fel ca să fie deasupra celorlalte candidate la tron și să placă împăratului. Toate fetele au avut șansa să beneficieze de cele mai bune cosmetice și cele mai selecte parfumuri dar și de cele mai elegante garderobe însă Estera s-a mulțumit cu minimul necesar. Despre ea Scriptura relatează că: ”era frumoasă la statură şi plăcută la vedere.” (Estera 2:7). Chiar și așa fiind lucrurile, ea știa ceva mai mult decât toate celelalte pretendente la tron și anume că:”Nu este suficient să ai frumusețe dacă n-ai caracter.” Momentul selecției a venit și odată cu el și surpriza lui Dumnezeu. Estera ”a căpătat trecere şi iubire înaintea lui mai mult decât toate celelalte fete.” Decizia împăratului a fost pe măsură: ”I-a pus cununa împărătească pe cap, şi a făcut-o împărăteasă în locul Vastii.” (Estera 2:17). Sunt convins că au fost acolo fete mai frumoase la chip decât Estera dar sunt tot așa de convins că la capitolul caracter ea era campionul absolut. Iar acest lucru a atârnat balanța în favoarea ei. Exact cum explică și înțeleptul Solomon că: ”Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea (caracterul) lui.” (Prov.19:22).Caracterul, nu frumusețea fizică. Ce lecție și ce mesaj pentru cei din zilele noastre când cei mai mulți privesc la ceea ce se vede. Există ceva ascuns dar care este de valoare și aceea determină adevărata identitate a ființei umane: caracterul, adică chipul lui Dumnezeu din om. Oprește-te și reevaluează felul de a califica valorile. Viața ta se va schimba radical când vei prețui ceea ce prețuiește Dumnezeu.
2. Curaj și credință. Festivitățile de instalare a noii împărătese au luat sfârșit și viața a intrat în normalul cotidian. Într-una din zile la ”buletinul de știri” s-a anunțat că împăratul Ahașveroș a semnat un decret ciudat prin care etnia evreiască din imperiul său avea să fie nimicită. Holocaust! Urmăriți relatarea Scripturii: ”În fiecare ţinut unde ajungea porunca împăratului şi hotărârea lui, a fost o mare jale printre Iudei; posteau, plângeau şi se boceau, şi mulţi se culcau în sac şi cenuşă. Slujnicele Esterei şi famenii ei au venit şi i-au spus lucrul acesta. Şi împărăteasa a rămas îngrozită.” (Estera 4:3-4). Mesajul de la unchiul ei Mardoheu era clar și fără întoarcere: Estera era provocată să intre la împărat împotriva legii și să ceară oprirea genocidului. Wow! Ce confruntare și ce provocare! Iată dialogul dintre Estera și Mardoheu în cuvinte fără replică: “dacă vei tăcea acum, ajutorul şi izbăvirea vor veni din altă parte pentru Iudei, şi tu şi casa tatălui tău veţi pieri. Şi cine ştie dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la împărăţie?” Acum, urmăriți răspunsul plin de curaj și demnitate dar și de credință pa care-l transmite împărăteasa celor din neamul ei: ” … postiţi pentru mine, fără să mâncaţi nici să beţi, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Şi eu voi posti o dată cu slujnicele mele; apoi voi intra la împărat, în ciuda legii; şi, dacă va fi să per, voi pieri.” (Estera 4:13-16). Ce curaj ieșit din comun! Dar nu unul fals, ci însoțit de credința că izbăvirea va veni de la Domnul. Rugăciune, post și acțiune! Și minunea s-a produs: Estera a intrat la împărat împotriva legii și a căpătat îndurare. Iată ce decretează acum împăratul: ”Scrieţi dar în folosul Iudeilor cum vă va plăcea, în numele împăratului, şi pecetluiţi cu inelul împăratului.” Efectul intervenției divine a fost magnific: ”Pentru Iudei nu era decât fericire şi bucurie, veselie şi slavă.” (Estera 8:8,16). Morala acestei relatări este șocantă: ”Nu este suficient să ai curaj dacă n-ai credință.”Reciproca, este valabilă și ea în aceiași măsură: ”Nu este de-ajuns să ai credință dacă n-ai curaj.” Poetul explică în mod clar că ”Cine în El se încrede / Pe nisip nu mai zidește.” (C.Ev.#253). E timp de cercetare. Provocările vor fi pe măsură. Creștinii sunt tot mai persecutați. Este nevoie de curaj dar este nevoie și de credință. Cum stau lucrurile în dreptul tău?
3. Autoritate și altruism. Odată ajuns în postură de autoritate un demnitar de cele mai multe ori uită de unde a plecat și se izolează de popor. Cei mai mulți ajung despoți care în loc să ajute poporul îl subjugă. Istoria este plină de asemenea mărturii. Oamenii ajunși în poziții cheie sunt chemați să fie altruiști, nu egoiști. Să trăiască și pentru ei dar să nu uite de cei din jurul lor. Ca și Fiul lui Dumnezeu care: ”a venit să caute şi să mântuiască ce era pierdut.” (Luca 19:10). Nimic pentru El, totul pentru ceilalți. Este ceea ce îndeamnă apostolul să facem: ”fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi … să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.” (Fil.2:3-4) după modelul Domnului Isus Christos care: ”a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor … S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce.” (Fil.2:7-8). Este ceea ce a făcut regina imperiului medo-persan care a înțeles că a ajuns în cea mai înaltă poziție de autoritate tocmai ca să fie de partea celor ce trec prin încercări și necazuri. Iar lângă ea Mardoheu ajunsese: ”cel dintâi după împăratul Ahaşveroş. El era cu vază între Iudei şi iubit de mulţimea fraţilor săi, căci a căutat binele poporului său şi a vorbit pentru fericirea întregului său neam.” (Estera 10:3). Concluzia acestei secvențe de istorie este următoarea: ”Nu este suficient să fi în poziție de autoritate dacă nu te uiți în jur.”Așa că înainte de a încheia mesajul acestei meditații iți aduc aminte ce spune Scriptura că trebuie să faci:”Ajutaţi pe sfinţi, când sunt în nevoie. Fiţi primitori de oaspeţi. Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc … Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng. Aveţi aceleaşi simţăminte unii faţă de alţii. … Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine, înaintea tuturor oamenilor.” (Rom.12:13-17). Din poziția de ”ambasador al lui Dumnezeu” fă tot ce ști și poți mai bine ca să-L onorezi pe El. Merită! Iar tu vei sta într-o zi împreună cu sfinții la cea mai mare sărbătoare din Univers: Nunta Mielului. Nu mai e mult, așa că ”rămâi pe recpeție!” Și, ai grijă cum trăiești: ”Ia seama fiu al jertfei prin lumea care treci, / Să-nveţi din tot ce piere, cum să trăieşti pe veci !” (Învață – Traian Dorz).Dumnezeu să te ajute!
RUGĂCIUNE
”Învaţă-mă, Doamne, calea orânduirilor Tale, ca s-o ţin până în sfârşit!””Pleacă-mi inima spre învăţăturile Tale, şi nu spre câştig!” (Ps.119:33,36)
Pastor Mihai Sarbu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu