|
75 de ani de la lecția Holocaustului
La 75 de ani după eliberarea de la Auschwitz, de ce totuși antisemitismul e în creștere?
Două mari întâlniri au comemorat 75 de ani de la eliberarea din Auschwitz. Aici, în Ierusalim, peste 40 de lideri au pus din nou acea piatră de hotar. După cum ne relatează Julie Stahl, corespondentul CBN în Orientul Mijlociu, chiar de la Auschwitz, ambele adunări istorice vin pe fundalul creșterii antisemitismului.
Julie Stahl, corespondent CBN: Aici a fost adunarea „În amintirea Holocaustului”. Evreii au învățat lecția Holocaustului de a lua în serios amenințările celor care vor să îi distrugă și să confrunte amenințările când sunt încă în fază incipientă.
Mai presus de toate, avem o adâncă apreciere pentru prietenii noștri care ne încurajează să avem puterea să ne apărăm prin mijloace proprii.
Participând la cel mai mare eveniment diplomatic din istoria Israelului, lideri precum prințul Charles al Marei Britanii, vicepreședintele SUA Mike Pence, președintele rus Vladimir Putin și președintele german Frank Walter Steinmeier au venit la Ierusalim pentru a spune că „nu se va mai repeta ”.
Trebuie să fim gata să confruntăm și să expunem valul ticălos de antisemitism care alimentează ura și violența peste tot în lume și trebuie să fim uniți. Duhurile rele apar sub o altă înfățișare, prezentând sistemul de gândire rasist, antisemit, de tip dictatură ca și soluție de viitor, o nouă soluție la problemele contemporane și mi-ar plăcea să pot spune că germanii au învățat lecția de istorie odată pentru totdeauna, dar nu pot spune asta în timp ce ura se răspândește.
Înainte de eveniment, o delegație europeană a vizitat locul unde naziștii au dat drumul la atâta răutate și ură. Delegația a sosit aici, la Auschwitz, pentru a sublinia ceea ce se întâmplă când antisemitismul trece neobservat.
Născut în Polonia, fostul rabin-șef Yisrael Meir Lau este un supraviețuitor al Holocaustului.
Yisrael Meir, fost rabin-șef: Antisemitismul e ceva ce poți explica, dar pentru care nu poți găsi motive. Este contrar dialogului, logicii, e o orbire spirituală. Înainte ca Armata Roșie să elibereze cel mai mare lagăr nazist al morții în urmă cu 75 de ani, naziștii au ucis cam 1,1 milioane de evrei la Auschwitz-Birkenau. Combaterea antisemitismului nu e atât o chestiune de politică, de afirmații politice sau de ceea ce apare prin mass-media, ci e o luptă pentru siguranța noastră în Europa.
Rabinul Shlomo Koves spunea că poporul evreu are nevoie de strategie cum să lupte contra antisemitismului în ceea ce el numea „mutația acestui virus ”.
Shlomo Koves, rabin: Trebuie să încheiem parteneriate cu acești politicieni, cu formatorii de opinie și persoanele publice care sunt gata să ne fie parteneri în lupta noastră împotriva antisemitismului. E un război al minților, al ideilor și avem nevoie de mulți parteneri. Trebuie să-l vedem ca pe un război.
Rabinul Menachem Margolin a clarificat că, în spatele vorbelor „nu se va mai repeta ”, trebuie să existe și acțiune.
Menachem Margolin, rabin: Succesul va fi pe măsura acțiunii. Vom vedea câți dintre acei lideri vor semna și vor promova legislația pe care am prezentat-o ieri, pentru a ne asigura că pruncii Europei vor primi mai multă educație, că vor fi interzise pliantele cu nostalgii naziste și folosirea de stereotipuri antisemite.
Interzicerea antisemitismului nu e doar spre binele evreilor. Dumnezeu i-a spus lui Avraam că-i va binecuvânta pe toți cei ce îl binecuvântează și îi va blestema pe toți cei care îl blestemă. De-a lungul istoriei civilizației umane, putem vedea că oricine i-a persecutat pe evrei mai târziu a fost devastat. Julie Stahl, „Știrile CBN”, din Ierusalim și din Auschwitz, Polonia !
Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 312. Fii la curent cu știri și reportaje din lumea creștină: https://alfaomega.tv/stiri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu