vineri, 12 iunie 2020

Cel mai oprimat grup din lume | Reportaj Mapamond Creștin












Creștinii din Orientul Mijlociu sunt cei mai persecutați oameni din lume, mai ales în ultimii ani. Suferințele lor sunt prezentate într-o carte apărută recent și care este intitulată ”The Dissapearing People”. Cartea vorbește despe soarta tragică a creștinilor din Orientul Mijlociu. Autorul cărții este Stephen Rasche de la Arhiepiscopia Caldeeană din Arbil, în Kurdistanul Irakian. Recent, Chris Mitchell de la CBN a stat de vorbă cu el în studiolul din Ierusalim.
Chris Mitchell: Cum ai descrie situația creștinilor aici, în Orientul Mijlociu?
Stephen Rasche: Așa cum știi Chris, situația este fragilă și se agravează pe zi ce trece. Nu găsim niciun loc în Orientul Mijlociu unde situația creștinilor să se îmbunătățească. În carte nu vorbim doar despre Irak, ci și despre oamenii din diaspora, din războaiele cu Statul Islamic, despre creștinii irakeni care s-au refugiat în Turcia, în Liban și în alte locuri. Mai vorbim și despre situația creștinilor din Egipt. Astfel, vorbim despre creștinii din întreaga regiune, deși punem accent pe soarta celor din Irak. Cred că situația din Irak este mult mai acută, deoarece numărul lor a scăzut în mod drastic. Situația este dificilă și o prezentăm fără ocolișuri.
Chris Mitchell: Titlul cărții vorbește despre oamenii care dispar. Care este viitorul creștinilor aici, în Orientul Mijlociu?
Stephen Rasche: Putem privi situația lor din două perspective. Creștinii care au rămas sunt o rămășiță din care poate începe o renaștere, în cazul în care au parte de ajutor adecvat și de o schimbare a comportamentului și a politicii grupurilor aflate pe teren. Pe de altă parte, putem fi martorii sfârșitului, deoarece încetul cu încetul, nu mai rămân decât ultimii martori ai creștinilor din zonă. Urmărim situația din Ierusalim și din Betleem. Irakul se uită în acea direcție, până se va schimba traiectoria.
Chris Mitchell: Situația este tragică. Ce ar putea face Biserica din occident și din alte părți ale lumii?
Stephen Rasche: Biserica din occident ar trebui să continue să urmărească situația. Creștinii din Irak se tem că din cauza situației prezente în întreaga lume, necazul lor va fi dat uitării. În cazul lor, pandemia a venit după prăbușirea societății, a venit după un genocid. Astfel, problema lor poate fi dată uitării cu ușurință în mijlocul acestui haos din regiunea lor și din întreaga lume. Ei se roagă și speră că oamenii din occident, și mai ales Biserica nu îi va uita. Nădăjduiesc că această carte îi va ajuta în acest sens.
Chris Mitchell: Ultima întrebare, Stephen. Cum să se roage oamenii pentru creștinii din Orientul Mijlociu?
Stephen Rasche: Rugați-vă ca ei să nu își piardă curajul. Creștinii care au rămas sunt rezistenți. Rugați-vă să nu își piardă curajul și să știe că sunt creștini în lume solidari cu ei și nu sunt uitați. Asta înseamnă foarte mult pentru ei.
Reportajul face parte din emisiunea „Mapamond creștin” 830, difuzată în iunie 2020. Alte știri și reportaje prezentate din perspectivă creștină te așteaptă aici: https://alfaomega.tv/stiri
Fii parte la răspândirea Cuvântului Domnului, la vestirea venirii Lui și la echiparea credincioșilor: https://alfaomega.tv/donatii

Ultimele articole - crestinul si societatea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu