11-11-2019 19:34:28
Dacă ţi se pare că lumea în care trăieşti este mai dezbinată ca niciodată este din cauză că asta chiar este aşa. O cercetare realizată de către Pew Research din S.U.A. arată că susţinătorii celor două mari tabere politice din America, cea republicană și cea democrată, se văd unii pe alţii în mod negativ.
Așadar, asta înseamnă că ar trebui să evităm chestiunile legate de politică atunci când ne întâlnim cu rudele sau prietenii şi stăm mai mult de vorbă la un eveniment?
Sfatul pe care îl dau două femei care realizează un podcast foarte popular în America, denumit Pantsuit Politics, este un absolut nu. În cartea lor, „Cred că greşeşti (dar ascult)”, ele dau sfaturi despre cum să abordezi o conversație dificilă pe care ai putea să o ai cu cineva drag.
Sarah Stewart Holland, o democrată, și Beth Silvers o susţinătoare a republicanilor, redau scopul cărții în eticheta ce apare pe copertă: „un ghid pentru conversații politice pline de har”.
„Am stat mult în cumpănă dacă să folosim sau nu cuvântul „har”, deoarece este un cuvânt pe care îl folosim între noi tot timpul la Pantsuit Politics și o mulțime de oameni ne spun: „De ce nu vorbiți doar despre a fi amabil?”, şi ne-am dat seama că vorbim aici despre ceva mai profund decât amabilitatea”, a explicat Silvers într-un interviu acordat CBN.
„Nu este vorba doar despre a fi drăguți și amabili în aceste conversații. De multe ori harul necesită o poziție cu adevărat fermă. Ceea ce am dorit să transmitem nu sunt nişte ‘conversații politice pline de har’, ci faptul că ele trebuie să fie conversații care te conectează la valorile tale.”
Sarah Holland subliniază cât de important este ca valorile în care crezi să fie reprezentate în poziţiile politice pe care le susţii. Însă la fel de important, spune ea, este modul în care-ți tratezi interlocutorul și vorbești despre ele.
„Atitudinea ta reflectă valorile tale”, spune ea.
Când vine vorba despre probleme spinoase precum avortul sau căsătoria între persoane de acelaşi sex, sfatul femeilor este să abordezi conversația ca un reporter.
„Uneori, cel mai bine este să adopţi atitudinea unui reporter, a cuiva care este doar curios să afle mai multe despre un subiect”, a explicat Sarah Holland. „Pot să vă întreb: de unde ştii acest lucru? Există ceva ce aș putea spune ce te-ar ajuta să vezi problema asta altfel?” Sau chiar: „Cum a evoluat acest lucru din punct de vedere istoric? Cum ar fi vorbit cineva în urmă cu 100 de ani despre asta? Putem oferi o perspectivă mai largă asupra problemelor și nu doar să o vedem că o dezbatere în care trebuie să ne convingem unii pe alții.”
Ambele femei spun că nu trebuie să părăsești o conversație, fiind de acord cu cei prezenți. Mai degrabă, este important să căutăm să înțelegem motivele pentru care cealaltă persoană vede lucrurile aşa cum susţine.
„Scopul nu este să te ridici de la masa de duminică cu un proiect de lege în mână”, a spus Silvers. „Ne strângem împreună și discuţia alunecă inevitabil spre politică pentru că ea ne oferă spații pentru a explora modul în care trăim în comunitate unul cu celălalt și asta este relevant pentru familiile noastre. Deci vrem ca oamenii să aibă aceste conversații, dar dorim doar să înțeleagă că obiectivul nu trebuie să fie să convingi pe cineva. Nu trebuie să te duci acasă fiind de acord cu ceilalţi asupra cui vei vota. În loc de asta ar trebui să ne bucurăm pentru ocazia de a schimba idei cu ceilalţi şi pentru că am putut să afirmăm ceea ce credem.”
Atunci n-ar fi bună ideea conform căreia: „ hai să recunoaștem că suntem de acord să nu fim de acord, și să mergem mai departe?”
„Urăsc această afirmație,” a spus Stewart cu un râs ușor exasperat. „Motivul pentru care cred că amândouă avem o reacție atât de puternice este pentru că această afirmaţie sună cam aşa: ‘Am terminat aici. Nu vom mai vorbi despre asta.’ Și acesta este opusul a ceea ce dorim noi.”
„Noi vrem ca oamenii să spună: „Bine, cred că discuţia s-a încins un pic acum, dar îmi pasă ce crezi și vreau să continuăm această conversație mai târziu. Vreau să continui să vorbesc despre problemele care contează în țara noastră, valorile care sunt importante pentru noi și poate chiar să devenim mai versaţi privind motivele pentru care nu suntem de acord sau poate chiar să ajungem la un acord.”
Așadar, chiar dacă suntem mai dezbinaţi decât am fost acum 20-30 de ani, asta nu înseamnă că reuniunile de familie, în special din perioada sărbătorilor, trebuie să reflecte asta. Un cuvânt important, pe care trebuie să-l reţineţi în toate conversațiile voastre, fie că sunt politice sau nu, este „har”.
„Chiar dacă nu suntem de acord, eşti în continuare o persoană pe care o prețuiesc și o respect în viața mea. Chiar dacă cred că această poziție politică este greșită, vreau să o aud și să văd ce pot învăța din ea,” a încheiat Beth Silvers.
https://www.stiricrestine.ro/2019/11/11/cred-ca-gresesti-sau-cum-sa-ai-o-conversatie-pe-teme-sensibile-in-jurul-mesei/?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu