duminică, 17 noiembrie 2019

9 creştini ucişi şi alţi 71 răniţi în atacuri ale ISIS în Siria


Statul Islamic (ISIS) revendică responsabilitatea pentru două atacuri asupra creștinilor din nord-estul Siriei, care au ucis nouă persoane și au rănit 71, în timp ce creștinii continuă să fugă din satele aflate chiar la marginea unei zone de siguranţă propuse la granița dintre Siria și Turcia.
Un preot armean și tatăl său au fost uciși și un diacon a fost rănit într-un atac cu o mașină capcană, în timp ce aceștia se deplasau cu un autoturism venind din oraşul Qamishli, în nord-estul Siriei, luni (11 noiembrie), conform unui raport al Internaţional Christian Concern (ICC) și al altor organizaţii creştine. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat atacul și a obținut imaginate filmate din timpul incidentului, a declarat ICC.
„Doi preoţi creştini au fost ucişi astăzi, au fost împuşcaţi de ISIS,” a citat ICC un titlu din publicaţia Amaq, un organ de presă afiliat cu ISIS.
Alte şapte persoane au murit și 70 au fost răniți în trei explozii cu mașini bombă, tot luni în apropierea bisericii caldeene din Qamishli, ISIS revendicând atacurile, potrivit ICC și Asia News.
„Violențele de astăzi din nordul Siriei și atacul asupra conducerii creştine armene este o tragedie care rănește profund întreaga comunitate creștină a regiunii”, a declarat luni Claire Evans, manager regional ICC pentru Orientul Mijlociu, într-un comunicat de presă.
„Creștinii au avertizat de mult că ISIS va căuta orice ocazie pentru a-și continua genocidul împotriva minorităților religioase”, a spus Evans. „Între timp, acțiunile Turciei în zonă au generat un mediu de instabilitate. Creștinii armeni, ai căror strămoși au fost uciși în genocidul Turciei, se găsesc prinși între toate grupările violente ce acţionează în Siria.”
Hovsep Petoyan, pastorul Comunității Catolice Armene din Qamishli, și tatăl său, Abraham Petoyan, au fost uciși în atacuri cu o mașină-bombă, în timp ce călătoreau la Deir ez-Zor, a declarat ICC, citând rapoarte ale presei armene.
Atacurile cu maşini bombă de luni sunt considerate un semnal clar că ISIS vizează din nou creștinii după ce SUA au declarat în martie că ISIS a fost învins în regiune. Atacurile sunt, de asemenea, considerate represalii pentru uciderea liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, în octombrie.
Concomitent, creștinii sirieni continuă să fugă din satele din zona Tal Tamir / Khabour, din apropierea unei propuse zone de siguranţă, a declarat ICC, pe care Turcia o folosește pentru a-și justifica invazia. Din 33 de sate creștine din regiune, doar 18 rămân populate și în acestea se mai află doar câteva familii, a declarat ICC.
Numai în satul Tal Cedaya, de exemplu, 20 de familii creștine au plecat, doar o singură familie creștină a mai rămas acolo, conform ICC.
„Trebuie să continuăm să ne rugăm pentru comunitatea creștină din Siria”, a spus Evans, „și să stăruim ca să se pună capăt acestui conflict lipsit de logică”.
Atacurile ISIS vin la o lună după ce forțele turce au lansat o campanie de bombardament în regiune după retragerea trupelor americane.
https://www.stiricrestine.ro/2019/11/16/9-crestini-ucisi-si-alti-71-raniti-in-atacuri-ale-isis-in-siria/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu