miercuri, 27 noiembrie 2019

Summit-ul ACMO 2019: „Am un vis”, la Chișinău, Republica Moldova

În premieră, toate ONG-urile antrenate în lupta pentru drepturile orfanilor sau adunat la Summit-ul 2019 sub umbrela Alianței Creștine Moldova fără Orfani (ACMO), înființată cu scopul de a combate acest fenomen social. Evenimentul găzduit de Universitatea Divitia Gratiae din Chișinău, în perioada, 22-23 noiembrie, a adus împreună asistenți parentali, consilieri, asistenți sociali, pedagogi, pastori și alte cadre direct sau indirect implicate în viața orfanilor din Republica Moldova.
Alături de vorbitori din Moldova, România, SUA și Marea Britanie, participanții au avut parte de cele mai actuale workshop-uri pentru integrarea și vindecarea copiilor orfani. Pe agenda summit-ului sau regăsit 21 de subiecte esențiale care au echipat părinții și asistenții parentali cum să se transforme în sursa de bucurie și vindecare în viața copiilor lor.
Participanții au plecat acasă cu un bagaj vast în cunoștințe de la procesul de înfiere și integrarea unui copil orfan în familie, până la vindecarea lui. Vorbitori calificați au abordat subiecte precum: „Tulburarea de atașament”, „Ciclul furiei la copil, „Trauma și impactul ei în viața copilului”, „Stresul traumatic secundar”, „Trauma și impactul ei în viața unui copil”, „Terapia prin muzică: o abordare relațională în lucrul cu copilul și familia”, „Disciplinarea în cazul copilului care a suferit traume” și altele.
De asemenea, pe lângă temele terapeutice, participanții au discutat aspecte juridice și administrive în procesul de adopție, dar și aspectele teologice și responsabilitatea comunității evanghelice în viața orfanilor.
Conform Raportului de evaluare al Comisiei Protecției Sociale Sănătate și Familie, în decembrie 2018 în Republica Moldova se aflau la 35441 de copii separați de părinți, dintre care 30320 copii ai căror părinți sau unicul părinte sunt plecați peste hotare. Alți 1079 copii cărora li s-a stabilit statutul de copii rămași temporar fără ocrotire părintească, 3749 copii cărora li s-a stabilit statutul de copii rămași fără ocrotire părintească, iar 293 de copii luați de la părinți din cauza existenței pericolului pentru viața sau sănătatea lor.
Potrivit ultimelor date statistice, privind situația copiilor aflați în situații de risc, 7583 sunt supuși diferitor riscuri pentru integritatea lor psihică, fizică și emoțională. Dintre aceștia 608 copii sunt supuși zilnic violenței, 4693 copii sunt neglijați, 104 copii care practică vagabondajul, cerșitul sau prostituția, 549 copii sunt lipsiți de îngrijire și supraveghere din partea părinților din cauza absenței acestora de la domiciliu din motive necunoscute. Alți 1003 copii la care ambii părinți sau unicul părinte a decedat, 34 de copii care trăiesc în stradă, au fugit sau au fost alungați de acasă, 472 copii la care ambii părinți sau unicul părinte refuză să-și exercite obligațiile părintești privind creșterea și îngrijirea copilului, 74 copii abandonați de părinți.
Evenimentul s-a încheiat cu un mesaj de încurajare din partea secretarului general al Uniunii Baptiste, Ion Miron care a enumerat nouă principii biblice prin care Dumnezeu se raportează la orfani: „Ca unul care a fost crescut de o mamă, care a fost orfană, vreau să apreciez că sunteți aici pentru această cauză și vreau să știți că Dumnezeu: primește pe orfani, dă viață orfanilor, dă familie orfanilor, este Tatăl orfanilor, apără pe orfani, face dreptate orfanilor, îngrijește orfanii, pedepsește pe cei ce fac rău orfanilor și răsplătește pe cei ce au grijă de orfani”, a declarat Ion Miron.
ACMO este o alianță a organizațiilor creștine din Republica Moldova și are drept scop protecția și promovarea intereselor copiilor orfani și a celor rămași fără îngrijire părintească.
ACMO își propune să mobilizeze întreaga societate înspre manifestarea grijii față de copiii aflați în dificultate. Visăm astfel ca Moldova să devină o țară de oameni care investesc timpul, talentele și resursele lor pentru îngrijirea acestor copii.
ACMO oferă: suport juridic, colaborare în proiecte, specialiști calificați în protecția și îngrijirea copilului, schimb de experiență, instruire, training-uri, seminare și un summit anual.
https://www.stiricrestine.ro/2019/11/26/summit-ul-acmo-2019-am-un-vis-la-chisinau-republica-moldova/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu