duminică, 12 ianuarie 2020

VATICANUL ŞI PEDOFILII











Vaticanul dă socoteală pentru preoţii pedofili
De Epoch Times | Epoch Times România 


Vaticanul dă socoteală pentru preoţii pedofili

Vizualizare fotoVaticanul dă socoteală pentru preoţii pedofili
În urma înmulţirii denunţurilor de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri ai clerului, Vaticanul a dezvăluit, sâmbătă, că aproximativ 400 de preoţi acuzaţi de pedofilie au fost caterisiţi în timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, informează AFP.
„În 2012 au fost [caterisiţi] 100, iar în 2011 alţi aproximativ 300”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. Însă SNAP, organizaţia fostelor victime americane ale preoţilor pedofili, consideră aceste măsuri disciplinare insuficiente.
„Papa trebuie să înceapă să caterisească şi preoţi care acoperă infracţiunile sexuale, nu doar pe cei care le comit”, se afirmă într-un comunicat SNAP.
Papa Benedict al XVI-lea, acuzat de crime împotriva umanităţii, numit „Papă emerit”
Reamintim că SNAP şi CCR (Centrul pentru drepturi constituţionale) au depus o plângere la Tribunalul Internaţional de la Haga împotriva Papei Benedict al XVI-lea şi a altor trei cardinali cu funcţii cheie în ierarhia Bisericii Catolice, acuzându-i de „crime împotriva umanităţii”. Prin muşamalizarea sistematică a crimelor sexuale comise de preoţi împotriva copiilor, Papalitatea s-a făcut complice la crimele lor, afirmă acuzatorii înalţilor prelaţi.
Ceilalţi acuzaţi la Haga sunt: Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor şi fost secretar de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcissio Bertone, secretar de stat, care a lucrat la Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, organizaţia însărcinată cu abordarea cazurilor de abuzuri sexuale, în vremurile când Papa era cardinal, şi cardinalul William Lavada, şeful Congregaţiei.
SNAP şi CCR şi-au sprijinit acuzaţiile cu mărturii despre cazuri individuale de abuz, ilustrate cu scrisori schimbate între oficialii de la Vatican şi alţii, prin care se demonstrează refuzul Vaticanului de a coopera cu autorităţile în investigarea abuzurilor.
La începutul anilor 2000, în Irlanda şi în Statele Unite, au ieşit la iveală infracţiuni comise împotriva a mii de copii de către preoţi catolici, în special în anii ’60, ’70 şi ’80. Clericii de rang înalt au fost acuzaţi că i-au protejat pe cei vinovaţi mutându-i, pentru a proteja reputaţia bisericii.
Vaticanul a recunoscut că a primit de la diocezele locale mii de rapoarte de abuzuri. În ciuda multitudinii de dovezi ce au confirmat abuzurile comise de preoţi împotriva copiilor şi a acuzaţiilor aduse lui Benedict, Biserica Catolică l-a numit pe acesta papă emerit după ce a demisionat anul trecut.
După ani de muşamalizări, Vaticanul a fost somat, joi, pentru prima dată, să ofere explicaţii în faţa ONU în legătură cu măsurile pe care le-a luat pentru a lupta împotriva pedofiliei, iar Papa Francisc, succesorul lui Benedict al XVI-lea, şi-a exprimat „ruşinea” în legătură cu scandalurile din Biserică.
Asociaţiile victimelor afirmă însă că Vaticanului îi lipseşte transparenţa şi că nu face destul pentru a denunţa abuzurile preoţilor în faţa justiţiei civile. SNAP consideră că şefii Bisericii Catolice ar trebui să se asigure că preoţii care comit agresiuni sexuale sunt urmăriţi penal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu