luni, 27 ianuarie 2020

Cel puțin 18 morți și câteva sute de răniți în urma cutremurului din estul Turciei











ANKARA, Turcia – Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter a zguduit vineri, 24 ianuarie, o parte slab populată din estul Turciei, ucigând cel puțin 18 persoane, rănind peste 500 și aproximativ 30 de persoane rămânând prinse sub dărâmăturile clădirilor afectate, au declarat oficialii turci.

Echipe de salvare din provinciile învecinate au fost trimise în zonă, lucrând în întuneric, în apa înghețată sau în frig, iar Ministrul Apărării, Hulusi Akar, a declarat că trupele armate sunt gata să-și ofere ajutorul.
Imaginile date pe posturile de televiziune au arătat cum salvamontiștii scot oameni răniti dintre dărâmăturile clădirilor prăbușite în districtul Gezin, în estul provinciei Elazig.
Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, care a fost în zona afectată împreună cu Soylu, a declarat că 13 persoane au fost ucise în Elazig, două dintre acestea suferind atacuri de cord, iar alte cinci au murit în Malatya. În total 553 de persoane au fost rănite, 11 dintre ele aflându-se în stare gravă.
Aproape 30 de clădiri s-au prăbușit în urmă cutremurului în cele două provincii, potrivit lui Murat Kurum, ministrul mediului.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat pe Twitter că au fost luate toate măsurile pentru „a asigura că în urmă cutremurului care a avut loc în Elazig și a fost resimțit și în alte provincii va fi depășit cu pierderi cât mai mici posibile.”
Cutremurul a avut loc la ora 17:55 GMT, la o adâncime de 6,7 kilometri, în apropiere de orașul Sivrice din Elazig, a declarat președinția pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD). A fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic având magnitudinea de 5.4 grade pe scară Richter.
Elazig se află la aproximativ 750 de kilometri de Ankara, capitală Turciei.
Localnicii din Elazig, ale căror case au fost distruse sau afectate de cutremur au fost mutate în căminele studenților sau în centrul sportiv.
Guvernatorul din Elazig, Cetin Oktay Kaldirim, a declarat pentru televiziunea NTV că un incendiu a izbucnit într-o clădire din Sivrice, în apropierea epicentrului, dar a fost repede anihilat.
Centrul de seismologie Kandilli din Istanbul a declarat că acest cutremur a avut 6,5 grade pe scară Richter. În timp ce Sondajul Geologic al SUA a declarat într-o anchetă preliminară că a fost de  6,7 grade, iar acesta a afectat nu numai Turcia, ci și Siria, Georgia și Armenia.
Două cutremure puternice au lovit în nord-vestul Turciei în 1999, omorând în jur de 18.000 de oameni, un alt cutremur, cu magnitudinea 6 grade, a ucis 51 de persoane în Elazig în 2010.
SURSA|CBN News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu