duminică, 12 ianuarie 2020

UN SINGUR PĂMÂNT ?















Teologii creştini discută despre posibila existenţă a extratereștrilor

Descoperirea vieţii inteligente extraterestre ar fi un lucru uimitor în multe feluri, dar ar putea reprezenta o dilemă în special pentru religiile lumii. „Pentru creştini, în special, ar putea fi o poveste dificilă, pentru că sistemul de credință creștină nu permite cu uşurinţă ideea că există alte fiinţe inteligente în univers„, au spus teologii creştini care au participat la simpozionul Navei celor 100 de ani (100 Year Starship), care s-a desfășurat în urmă cu o săptămână, la Orlando, SUA, o reuniune sponsorizată de Agenţia guvernamentală DARPA,  pentru a discuta aspecte legate de  călătoria în univers.
Dar, chiar şi dacă acest  proiect se va realiza, se ridică întrebări precum: „Unde putem pleca? Pe care dintre frumoasele şi coloratele planete să ne stabilim?” Sau „Ce vom trimite pe post de cercetaşi? Oameni, roboţi, androizi?”
Astfel de probleme şi întrebări au dezbătut cei 1.000 de participanţi la simpozionul dedicat Navei celor 100 de Ani, printre care s-au numărat oameni de ştiinţă, ingineri, astronauţi, teologi, dar şi oameni de afaceri sau producători de filme de la Hollywood.
Profesorul Christian Weidemann de la o  universitate creştină din Germania,  într-o discuţie de grup pe consideraţii filozofice şi religioase cu privire la a vizita altei lumi, a adus în discuție întrebarea: „Isus a murit, de asemenea, pentru ‘klingonieni’?”
Acesta este modul în care a decurs dezbaterea: În cazul în care întreaga creaţie include 125 de miliarde de galaxii, cu sute de miliarde de stele fiecare, cum cred astronomii, atunci ce se întamplă dacă unele din aceste stele au planete cu civilizaţii avansate? Isus Hristos a venit doar pe Pământ sau pe fiecare planetă locuită în univers? De ce să salveze doar pământenii și să ignore celelalte creaturi ale lui Dumnezeu?
Weidemann, care se descrie ca fiind un creştin protestant, sugerează unele soluţii posibile:
  • „Poate că extratereştrii nu sunt păcătoşi, ca și oamenii, şi, prin urmare, nu au nevoie să  fie salvaţi. „
  • „Să presupunem că fiinţele extraterestre inteligente sunt păcătoase. Dacă este aşa, Isus, de asemenea, le poate salva? „
  • „O altă posibilitate este că Dumnezeu a devenit întrupat în repetate rânduri, şi să fi trimis o versiune a Sa la fiecare planetă locuită.”
Thomas Hoffmann, un pastor protestant din Tulsa, Oklahoma, a declarat că „Dacă este viaţă descoperită în altă parte, din păcate, trebuie să avem mai multe discuții despre aceasta. Cred că aceasta este o conversaţie foarte profundă, de care avem nevoie.”
Se pare că e o problemă doar a creştinismului„, a  declarat teologul Michael Waltemathe, de la Universitatea din Bochum.
In Islam, de exemplu, Mohamed a fost un profet sau mesager al lui Dumnezeu, Dumnezeu întrupat, astfel încât profeţii s-ar putea să fi vizitat alte planete pentru a salva extratereștrii, a spus el. Şi pentru că hinduşii cred în divinităţi multiple, ar afirma că fiecare civilizaţie de extratereştri are diferite zeităţi.
Cu toate acestea, descoperirea vieţii inteligente extraterestre nu va reprezenta o criză gravă pentru creştinism, a spus Hoffmann. Creştinismul a supravieţuit şi la alte revelaţii ştiinţifice înainte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu