vineri, 17 ianuarie 2020

Asul din mâneca Iranului: cum dirijează iranienii grupările militante din alte țări


Phillip Smyth, de la Washington Institute, a petrecut ani de zile studiind grupările militante susținute de Iran și a întocmit o hartă, „Shia Militia Mapping Project”, care identifică grupările militante șiite din Orientul Mijlociu. Smyth a stat de vorbă cu John Jessup de la CBN în studioul nostru din Washington pentru a prezenta mesajul său important pentru SUA și pentru Vest.

Phillip Smyth, Washington Institute: Există o mulțime de grupări militante șiite și, din această cauză, nu toate împărtășesc aceeași ideologie, dar toate aceste grupări militante șiite există cu un motiv, și anume Iran. Marea majoritate a grupărilor șiite apărute în Orientul Mijlociu în ultimii ani au fost antrenate de Garda Revoluționară Islamică și de ideologia generală din Iran numită „cea absolută”, în care persoana religioasă și politică ce comandă o mulțime dintre aceste grupări în mod efectiv este liderul suprem, Ali Khamenei.
Qassem Suleimani a fost un om pe teren care știa cum să clădească relații. Mai mult, ceea ce îl făcea atât de important era abilitatea sa de a delega comenzi altor comandanți. Știa care erau oamenii potriviți, cine va fi loial din punct de vedere ideologic și financiar. După asasinarea lui, multe dintre aceste grupări militante sunt zguduite, nu doar fiindcă el a murit, ci pentru că mai era și un alt comandant pe nume Abu Mehdi al-Muhandis. El era pe listele oficiale de terorism din SUA și era comandantul oficial al Hashd al-Shaabi. El era al doilea în rang, cel puțin așa era titlul oficial, dar, practic, el era capul grupării Hashd al-Shaabi. Pierderea unui asemenea comandant a adus grupările militante irakiene șiite într-o stare de șoc.
Mulți se întreabă, după atacul cu rachete al Iranului, dacă aceste grupări militante șiite nu încep să acționeze în mod independent.
Există îngrijorări în acest sens? Există, desigur, și există suspiciuni că grupările vor încerca să acționeze de capul lor, dar, cu cât analizez mai mult, dacă privim la stilul de acțiune din ultimele zile și chiar luni, ei sunt conștienți cine îi finanțează, anume Iranul, și nu vor vrea să calce strâmb. Un alt lucru interesant e că iranienii și-au asigurat și bazele în acest fel. A venit Sayed Hassan Nasrallah, secretarul general al grupării Hezbollah din Liban, și a spus că vor răspunde în mod autonom, în funcție de dorințele grupurilor din națiune. Acesta e un mesaj propagandistic curajos, dar e îndreptat și împotriva Vestului. Cumva, reafirmă sentimentul pe care ei îl au că aceste grupuri naționaliste își poartă singure de grijă. Dacă grupările irakiene vor să se răzbune pentru Abu Mehdi al-Muhadis, cumva e dreptul lor să o facă, însă lucrurile nu funcționează așa.
Ce nivel de amenințare reprezintă aceste grupări militante șiite pentru Israel?
Una serioasă ! Ce se poate face pentru a învinge aceste grupări militante? Nu-mi place să fiu cinic, dar foarte puțin se poate face. Ar trebui să revenim la ceea ce facem legat de Garda Revoluționară Islamică? Ce facem cu ideologia lor? Ce facem pentru a limita Iranul? Toate acestea sunt, și o spun mereu, un as în mâneca iranienilor. Discutăm despre armele lor nucleare, despre amenințarea Iranului, dar aceasta e arma nucleară de pe teren. Aceasta influențează schimbarea din regiune. E ceea ce a menținut în funcție dictatorii pe care Iranul i-a vrut, precum Bashar al Assad. Militanții șiiți l-au susținut. Cum controlează ei Libanul? Printr-un Hezbollah libanez. Cum le creează probleme saudiților ? Prin gruparea Houthi. Cum le fac ei probleme israelienilor? Cu alți reprezentanți militanți.
Aceste grupări nu vor dispărea pur și simplu, ci vor aștepta timpul și momentul potrivit pentru a acționa. Vor face lucruri în timp. Pentru ei are sens, fiindcă ei operează în limitele lor și, dacă noi nu vom înțelege aceste lucruri și vom continua să avem impresia că ei sunt doar un alt fel de grupare dintr-un manual din Georgetown și nu avem în vedere cultura din care provin și modul lor de gândire, vom avea probleme și mai mari. Există o ideologie care leagă toate acestea împreună. În plus, ei văd lupta lor ca fiind una umăr la umăr împreună cu alții de aceeași religie, pentru o cauză „dreaptă”. Deseori mai spun că seamănă cu un slogan naționalist evreiesc: „Noi dăm socoteală vreunei puteri mai mari” Cam așa operează aceștia. Ei cred că pregătesc calea imamului al-Mahdi pe pământ înainte de revenirea sa și că, din punct de vedere teocratic și teologic, Khamenei îi conduce în această direcție.
Ar trebui să le pese fiindcă aceste grupări au amenințat mereu SUA și interesele sale din regiune. Din punct de vedere ideologic, ei insistă că SUA nu doar că trebuie să dispară din regiune, dar, din punct de vedere religios, ei văd SUA ca fiind Marele Satana și acesta e unul dintre crezurile de bază ale ideologiei lor. Garda Revoluționară Islamică crede acest lucru.
Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 310 – ianuarie 2020. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu