marți, 2 iunie 2020

Trei, doi, unu și... nu mai transmitem online












Ne-am pregătit cu așa de mare băgare de seamă să începem transmisia online. Deodată aflarăm că... nu o să mai putem transmite, că avem OK-ul de a ne aduna în clădirea fizică a bisericii. Echipa media nu mai vedea rostul transmisiei online a slujbei de biserică în această duminică.

Rolă de film cinematografic într-o grămadă - foto de John Moeses Bauan - unsplash.com

Tocmai atunci am realizat că nu au fost informați toți membrii bisericii de această ”nouă schimbare”. Noi de fapt suntem mai mulți pe registrul bisericii, dar slujba online nu au urmărit-o toți! Și de unde avem acum să știm dacă la acele 15-23 de vizualizări de la ultimul clip postat, la transmisiunea slujbei online... au fost persoane din biserica noastră, sau au fost ”vizitatori” spontani, curioși, poate chiar agnostici? Unde sunt celelalte ”nouăzeci și nouă de oi” pe care le-am pus la numărătoarea sutei de membrii din catastiful bisericii?

De fapt biserica are doar 99 de membrii, unul a murit recent. Nu știm de ce nu am fost informați de aceasta mai devreme. Dar noi încă mai considerăm că avem o sută bună, și uite că din suta aia... ne-am ales cu 15-24 (a mai vizualizat cineva transmisiunea!) accesări sau vizualizări ale ultimei slujbe de biserică... pe care ne-am chinuit cu greu să o punem online!

Dacă am fi cântat melodia ”Reckless Love” (care momentan are circa 121 milioane de vizualizări! și canalul de YouTube al producătorilor, Bethel Music... are doar 2,74 milioane de abonați! - informații disponibile pe YouTube la data de 31 mai 2020, când am accesat acest videoclip) la slujbă, probabil că am fi avut mai multe persoane la predică, sau măcar la începutul transmisiei care am pus-o pe internet.

Dar să mergem la calcule.

Atunci când transmiți ceva live (în direct) pe YouTube, sau pe Facebook, sau alte platforme online, ai ocazia să vezi în timp real câte persoane urmăresc - la acel moment, dacă nu ți-au zburat ochii la altceva, desigur - ceea ce transmiți online. Așa că am căutat să văd ”realitatea”. Vizualizările sunt cu totul altceva. Iată ce am găsit: un site oarecare spune că ”YouTube ia în calcul o vizualizare depinzând de faptul dacă acea persoană a inițiat urmărirea acelui videoclip sau nu”. E ciudat ce vă spun acum, probabil că nu vă interesează numerele, dar am citit tot articolul!

Iată ce m-a minunat și ce cred că o să vă minuneze și pe voi - o să vă explic mai târziu toate cifrele astea ce înseamnă, continuați să citiți postarea prezentă. Atunci când YouTube ia în calcul numărul de vizualizări de la un videoclip (adică orice material video care este urcat pe site-ul YouTube, ca să înțelegeți la ce mă refer acum prin termenul de ”videoclip”), acesta vrea să se asigure că vizualizările de la video sunt de la persoane reale și nu roboți. Acesta e motivul pentru care se ia în calcul o vizualizarea atunci când sunt îndeplinite următoarele două criterii:

1. Un utilizator inițiază în mod intenționat vizionarea unui video.
2. Utilizatorul urmărește acest video pe platformă pentru cel puțin 30 de secunde.
Dacă dai skip (adică mergi cu mouse-ul înainte în videoclip, sau vrei să treci de o anumită porțiune din video-ul respectiv) dar timpul de vizionare petrecut este mai mare de 30 de secunde, atunci și aceasta se consideră a fi o vizualizare. Dacă urmărești video-ul pentru mai puțin de 30 de secunde... probabil că nu va fi pus la numărătoare. Este un algoritm interesant. Nu vă opriți, continuarea o să vă uimească!

YouTube oprește numărătoarea unor vizualizări de video în următoarele condiții:


1.  Atunci când un utilizator lasă comentarii spam la acel video.
2.   Nu sunt puse la numărătoare sau nu se numără deloc vizualizările unui video care este încorporat într-o pagină web și are auto-start. (adică ești pe alt site unde autorul a pus player-ul de la un video încărcat de tine, și pornește automat când ai accesat acea pagină - să înțelegeți termenii folosiți)

Adică... ne bucurăm să vedem N vizualizări la o slujbă online... dar numerele alea sunt ”un mare mister acum”! De ce se iau în considerare cele 30 de secunde o să vă minuneze. YouTube nu prea acordă mare importanță materialelor video care au o durată mai mică de 30 de secunde, pentru că ele nu pot produce valoare monetară pentru site-ul lor sau pentru producătorul acelui material video! (acele mici reclame care apar la început - sau chiar în timpul video-ului - când vreți să urmăriți un videoclip, e de fapt modalitatea prin care YouTube ”face bani”, și dacă un video nu e urmărit 30 de secunde, sau primește doar comentarii aiurea... nu prea e luat în calcul de algoritmul de numărătoare a platformei )

Gata! Mă opresc aici cu descrierea despre numărătoarea YouTube, accesați link-ul de mai sus (l-am pus aici, să nu pierdeți continuitatea articolului, materialul este în limba engleză...) și vedeți în detaliu complexitatea acestei ”banale numărători” de vizualizări de video-material pe platforma YouTube.

Dacă tot ne-am legat de ”vizualizări”, că ne plângem cu toți că oamenii nu au urmărit slujbele de la biserică - așa cum scriam în postarea anterioară cu studiul celor de la Barna Group - vă mai dau o citare din materialul de mai sus, apoi mergem mai departe.

Cât de importante sunt vizualizările pentru metrica YouTube?
Ei bine, sunt vizualizările atât de importante? Sunt oare vizualizările cea mai bună monedă pentru măsurarea succesului pe YouTube? Nu mai sunt! - conform cu YouTube Creator Academy (academia creatorilor de video pentru youtube - un fel de secțiune a YouTube care te învață și ajută cum să postezi materialele video și tot ce ține de ceea ce apare pe YouTube)

În trecut vizualizările de la un video creșteau rangul sau gradul de descoperire al unui canal YouTube sau material video postat (toate video-urile de pe YouTube sunt postate pe un canal care aparține ”cuiva” - persoana, organizație, etc.): acesta reprezenta numărul de dăți când cineva a apăsat pe ”play” la acel video.

Acum vizualizările arată doar numărul de dăți la care a fost încărcat player-ul video, și nu arată dacă cineva chiar l-a vizualizat de fapt, sau s-a necăjit să îl urmărească cap-coadă, sau secvențial. YouTube a recunoscut că nu toate vizualizările erau egale și astfel au ajustat algoritmul de rang pentru o mai bună angajare a utilizatorului. De fapt... s-au scos rapoartele de vizualizări de pe tabela de analitică YouTube și a fost înlocuită cu timpul de vizionare.

Acum v-am lămurit? Adică 15-24 de vizualizări de mai sus ar putea să fie de la 15-24 de persoane, sau poate cineva a urmărit același material de mai multe ori, sau poate cineva a urmărit secvențial materialul video transmis și postat acolo pe YouTube. Deci e posibil să nu fie 15-24 de persoane care au văzut acel video!

De fapt scopul numărului total de vizualizări până la urmă nu are de a face cu ”bucuria” de a afla câte persoane au urmărit predica, ci este ceva strict legat de marketing - te ajută să vezi unde trebuie să schimbi ceva, unde trebuie să aduci îmbunătățiri, etc.

Ca să vă liniștiți... introducerea de mai sus de la această postare este de fapt un scenariu care mi-a trecut mie prin cap acum, după ce am reușit să urmăresc ceva pe YouTube. Știu că au apărut așa de mulți vloggeri (acele persoane care fac un jurnal video, prescurtarea de la video-blog = vlog). Nu sunt programatorul sau responsabilul cu transmisiunile online al niciunei biserici, relax. Vreau doar să vă trag un semnal de alarmă care poate nu l-ați tras încă. Și poate vă va ajuta să decideți cu privire la ceva din viața bisericii unde sunteți sau slujiți voi.

Am încercat să descopăr și felul cum sunt văzute videoclipurile de Facebook sau alte rețele de socializare. Autorul Alfred Lua, într-un material repostat inițial pe site-ul business2comunity.com spune că fiecare companie sau organizație de succes are tendința să producă mai mult conținut video. Această tendință este în creștere din 2017. Acum, când suntem la finalul pandemiei de coronavirus, se pare că a determinat pe mai multe biserici să recurgă la transmisiile online, la producerea de materiale video și așa mai departe. De ce? Pentru că video este una din cele mai bune modalități de marketing pentru era prezentă.

Ca să punem aceasta în termeni bisericești, e ca și când ai face evanghelizare și nu trebuie să mergi nicăieri, nu trebuie să îți faci nici un vaccin obligatoriu, nu ai nevoie de viză... îți trebuie doar cameră video, un sistem de sunet bun... și internet ca să poți transmite, și desigur, măcar unu sau mai multe computere performante ca să poți înregistra, prelucra și apoi transmite online ceea ce ai produs. Rezultatul acestui efort va fi ceea ce se va vedea după ce vei trage linia. O să vă minunați când o să aveți la biserică persoane din alte orașe, din alte țări, care au urmărit slujba online. Dacă nu aveai ”online”-ul, cum aveau să ajungă să te viziteze? (cred că dacă am dezbate doar această întrebare... am face un roman, nu vreau să vă dau idei acum, folosiți-vă imaginația în  mod creativ)

Deci nu știu dacă numerele acelea de mai sus trebuie să te bucure acum. Vă redau o fotografie preluată din site-ul de mai sus care prezintă într-un mod gen tabel felul cum sunt văzute vizualizările de conținut video pe mai multe platforme online. O să vă minunați să vedeți că Facebook consideră o vizualizare și 3 secunde!

Metrica video platfomre online - imagine preluată de pe https://www.business2community.com/



Tabelul ghid al metricii vizualizărilor diferitelor platforme online. Sursă imagine: buffer.com

Ca să vă fie mai ușor de înțeles vă lămuresc eu. Sus aveți iconițele în ordine: Facebook (adică pe rețeaua de socializare), Facebook Live (este o acțiune efectuată în Facebook prin care transmiți de pe telefonul tău, laptop, tabletă, etc. ceva online, în direct, către ceilalți), Instagram Videos (sunt video-uri care sunt postate similar ca pozele, depinde de durata lor), Instagram stories (sunt un fel de cadre cu ”povestioară” ce o prezinți la oameni, apar evidențiate sus în aplicație, sunt vizibile 24h), Instragram Live (este similar cu Facebook Live prezentat mai sus), Snapchat stories (nu cunosc, dar bănuiesc că este similar cu Instagram Stories), Twitter video (nu cunosc nici acesta, dar bănuiesc că este o adăugire de la Twitter prin care poți difuza la cei care te urmăresc un material video, a fost introdus de curând acest lucru), Periscope (este similar cu Facebook Live, doar că este o aplicație separată de streaming video) și YouTube, care nu mai are nevoie de altă descriere.

Pe rândul următor este ”ce se consideră drept vizualizare” - felul cum fiecare din platformele numite anterior fac numărătoarea vizualizărilor pe platformele lor.

Pe al treilea rând este răspunsul la întrebarea dacă acea platformă oferă auto-redarea (adică să înceapă automat redarea conținutului video atunci când ajungi cu mouse-ul la el, sau cu degetul, dacă ești în aplicația respectivă pe telefon; la YouTube, spre exemplu, îți prezintă un alt video similar cu ceea ce ai vizionat mai devreme).

Pe ultima coloană apare răspunsul la întrebarea dacă acea platformă oferă auto-reluarea videoclipului (la anumite platforme acest lucru este posibil dacă videoclipul are sub 30 de secunde și videoclipul este reluat până când mergi mai departe; este explicabil aceasta pentru că... dacă ai văzut ceva care durează așa puțin, sigur o să vrei să mai vezi o dată să înțelegi ce vroia să zică prezentarea respectivă).

Așadar... nu trebuie să vă îngrijorați de numerele de la înregistrările sau transmisiile video de pe Facebook, YouTube, sau unde altundeva ați reușit să prezentați slujbele online pe perioada de carantină forțată datorită pandemiei de coronavirus. Probabil că am putea trage mai multe concluzii acum, bazat pe cele menționate mai sus. Numerele nu spun totdeauna totul, dar în privința activității de transmisie online trebuie luate în considerare următoarele:

1. Revenitul la slujbele de biserică în clădirea fizică nu trebuie să limiteze misiunea media a bisericii.
Transmisiile online (indiferent de numerele care le vedem noi la vizualizări) nu sunt altceva decât o modalitate de a merge afară la lumea neevanghelizată, la persoanele care nu au fost sau nu vor păși poate vreodată pragul bisericii. Nu dezbatem că nu avem timp, sper că ați înțeles ceea ce am spus aici în varianta sumarizată.

2. E bine să ne facem calculele bazat pe statistica de marketing a materialelor video postate.
Cu cât mai multe vizualizări, cu atât mai mulți vor deveni interesați de ”autorii” videoclipurilor prezentate. De ce credeți că melodia pe care am menționat-o mai sus este așa de populară acum? Ați reușit totuși să o ascultați? Adică 30 de secunde, sau... mai mult? Dar versurile le-ați înțeles? Pentru că acel cântec este o imaginație a grupării Bethel Music, nu este nici măcar desprinsă din Scriptură aceasta!

(Vă miră aceste afirmații? Chiar ieri am urmărit un video-interviu cu cineva care a fost la Bethel și dezvăluie foarte clar ce este în spatele acestei mișcări aparent creștine, dar care este în totalitate eretică! Video de urmărit aici, în limba engleză. De asemenea, urmăriți și o dezbatere, tot în limba engleză, unde se răspunde la provocarea de ce să nu cânți la biserica ta cântecele de la Bethel Music sau Hillsong - un interviu cu Justin Peters - critic biblic și evanghelist, absolvent al Southwestern Baptist Theological Seminary - găzduit de Todd Frielapologet, creștin conservator, creaționist, director executiv al organizației Wretched, gazdă a talk-show-ului cu același nume - wretched în limba română înseamnă ”nenorocit”.)

3. Tendința de a avea slujbe de biserică atât online cât și offline (adică strict într-o clădire) este o ascendență actuală.
Am postat zilele trecute un studiu, în care autorul și pastorul Carey Nieuwhof a declarat ceva foarte real:


 ...pandemia de coronavirus existentă a împins rapid pe mulți spre partea digitală în multe industrii, inclusiv în lumea bisericii, și ... ”bisericile în creștere vor deveni în viitor organizații digitale cu expresii fizice, nu organizații fizice cu o prezență digitală”.
Probabil că vor fi și alte concluzii pe care le vom trage zilele următoare. Nu pot să nu zic nimic de bisericile care au fost pasive. Adică am început cu un pesimism al frustrării unor biserici mari, care au observat că slujbele lor nu sunt urmărite nici măcar de 10% din membrii lor... și asta i-a determinat - sau îi va determina - cel mai sigur să stopeze continuarea misiunii lor prin intermediul transmisiilor video online, fie în direct sau înregistrate, prelucrate, editate (unde se pot scoate eventual greșelile, secvențele nedorite, etc.).

Există biserici care nu au transmis DELOC online slujbele lor către membrii și prieteni pentru că nu și-au permis să investească în echipamente video/audio de ultimă generație. Nu îi blamăm cu nimic. A fost decizia lor pe care o respectăm. Poate că ar fi putut face ceva, totuși, dar au fost închiși și s-au ascuns în spatele unei temeri de ”ce vor zice cei care mă vor urmări online?” sau ”ce va zice conducerea cultului pe care îl reprezint?”, sau poate au scopofobie?

Dacă vrem să facem o treabă bună, atunci să o facem cum trebuie. Și dacă realizăm că avem o misiune trasată de Mântuitorul nostru, iar noi ne-am limitat doar la pereții bisericii unde vrem să revenim cu tot dinadinsul (deși poate că perioada de izolare, carantină și pandemie nu ne-a învățat ce trebuia să învățăm), atunci trebuie să luăm în considerare toate mijloacele pe care ni le pune la dispoziție Dumnezeu - rețelele de socializare, platformele de transmisii și întâlniri online, etc.

De fapt poate nu am realizat că aceste ”chestii” minore de care poate am fugit și pe care le-am evitat... au fost făcute de oameni... și Dumnezeu se folosește de ele acum - și cred că s-a folosit de ele încă de la inventarea lor - ca să facă un film pe care trebuie să îl vadă cineva, care nu va putea niciodată să pășească într-o biserică fizică. Poate că trebuie să dăm drumul la numărătoarea inversă și să începem să facem ceva. Nu știu cât te vor impresiona vizualizările, rapoartele, analiticul, publicul, rata de distribuire a materialelor. În schimb... sus în cer, vei vedea ceea ce ai semănat, acolo unde te-a pus pe tine Dumnezeu.



 Cei ce seamănă cu lacrimi, vor secera cu strigăte de bucurie. (Psalmii 126:5, NTR)

NOTĂ. Articolul de mai sus este o analiză și opinie personală. Materialele foto din această postare, care au descriere sub ele, sunt preluate din site-ul specificat în urma solicitării aprobării de folosire a acestora. AȘADAR, dacă doriți să citați sau să folosiți acest material în altă parte, vă rog să folosiți doar o parte din articol și să direcționați cititorii dvs. cu mesajul de continuare către articolul sursă din această postare, menționând sursa: Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu