luni, 1 iunie 2020

Naveta Spațială a SpaceX a decolat cu succes cu doi americani la bord














Cosmin Frișan  31-05-2020 14:05:53


CAPE CANAVERAL, Florida (AP) – O rachetă construită de compania lui Elon Musk, SpaceX, a reușit să decoleze sâmbătă cu doi americani la bord, lansând America într-o nouă eră a călătoriilor spațiale comerciale, aducând Statele Unite înapoi în lansările astronauților în orbită de pe solul SUA pentru prima dată în aproape un deceniu.
O prima tentativă de lansare a fost anulată miercuri, cu doar câteva minute înainte de aprinderea motoarelor, din cauza vremii nefavorabile.
Doug Hurley și Bob Behnken de la NASA „și-au luat zborul” la 3:32pm (22:22 ora româniei) la bordul unei capsule Dragon alb-negru, în formă de glonț, deasupra unei rachete Falcon 9, de la același suport de lansare folosit în urmă cu jumătate de secol pentru a trimite echipajele Apollo pe lună. Câteva minute mai târziu, au ajuns în siguranță pe orbită.
Hai să aprindem această lumânare”, a spus Hurley chiar înainte de aprindere, împrumutând cuvintele folosite de Alan Shepard cu privire la primul zbor spațial cu persoane din America, în 1961.
Cei doi astronauți sunt programați să ajungă duminică la Stația Spațială Internațională, la 250 de mile (402 km) deasupra Pământului, pentru a se alătura celor trei membri ai echipajului aflați deja acolo. După o ședere de aproape patru luni, vor reveni acasă, fiind întâmpinați într-un mod special, permițând lumii întregi să ia parte on-line la eveniment, lucru care nu a fost posibil în anii ’70.
Misiunea de lansare s-a desfășurat pe fondul focarului coronavirusului, care a ucis peste 100.000 de americani și tulburări rasiale în SUA, după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare, fiind ucis de către un polițist din Minneapolis. Oficialii NASA și alții au declarat că „sperăm că acest eveniment va domoli aceste situații tensionate din america”.
„Poate că această e o oportunitate pentru America de a face o pauză, de a privi în sus și a vedea un moment strălucitor, plin de speranță la cum va arăta viitorul, că Statele Unite ale Americii pot face lucruri extraordinare chiar și în perioadele dificile”, a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine înainte de lansare.
Odată cu acest eveniment, SpaceX a devenit prima companie privată care a lansat oamenii pe orbită, un obiectiv realizat anterior cu sprijinul a altor două guverne: Rusia și China.
De asemenea, zborul a pus capăt unei pauze de nouă ani pentru NASA. De când a retras naveta spațială în 2011, NASA s-a bazat pe nave spațiale rusești lansate din Kazahstan pentru a-i duce pe astronauți americani la și de la stația spațială.
În ultimii ani, NASA a îndreptat atenția de a proiecta și construi următoarea generație de nave spațiale către SpaceX și Boeing, acordându-le 7 miliarde de dolari în contracte de parteneriat public-privat care vizează reducerea costurilor și stimularea inovației. Capsula Starliner, aparținând de Boeing, nu se așteaptă să ducă astronauți pe orbită până la începutul anului 2021.
La nouă minute după decolare, rapelul din prima secțiune a rachetei a aterizat, așa cum a fost proiectat, pe o platforma aflată la câteva sute de mile de coasta Florida, pentru a fi refolosită la un alt zbor.
Președintele Donald Trump, care a venit în Florida pentru a urmări lansarea împreună cu vicepreședintele Mike Pence, a declarat: „Sunt atât de mândru de oamenii de la NASA, de toți oamenii care au lucrat împreună, public și privat. Când vezi o priveliște de genul acesta este incredibil.”
Participarea în centrul spațiului Kennedy a fost strict limitată din cauza coronavirusului, iar mulțimea s-a ridicat la „doar” câteva mii. Potrivit NASA, peste 3 milioane de telespectatori au urmărit online.
În ciuda insistențelor NASA, ca publicul să rămână acasă, spectatorii s-au adunat de-a lungul plajelor și drumurilor publice cu câteva ore înainte.
Din cauza coronavirusului, astronauții au fost ținuți în cvasi-carantină mai mult de două luni. Tehnicienii SpaceX care i-au ajutat să își pună costumele au purtat măști și mănuși. Și la centrul de lansare, controlorii SpaceX purtau măști și erau așezati la distanță.
SpaceX lansează capsule de marfă către stația spațială încă din 2012.
În cadrul noului parteneriat al secolul XXI, companiile aerospațiale proiectează, construiesc, dețin și operează navele spațiale, iar NASA este, în esență, un client plătitor pe o listă care ar putea include în cele din urmă cercetători neguvernamentali, artiști și turiști (actorul Tom Cruise și-a exprimat deja interesul).
SpaceX și NASA consideră că misiunea este un zbor de testare. Următoarea călătorie SpaceX către stația spațială, stabilită spre sfârșitul lunii august, va avea un echipaj complet, format din patru persoane: trei americani și un japonez.
Lansarea  de sâmbătă a fost inițial programată în jurul anului 2015. Dar proiectul a întâmpinat întârzieri birocratice și dezavantaje tehnice. O capsulă SpaceX a explodat pe standul de testare anul trecut. Prima capsulă Starliner a lui Boeing a ajuns pe orbită greșită în timpul unui zbor de testare, fără echipaj în decembrie și a fost aproape distrusă la sfârșitul misiunii.
Pentru SpaceX – și pentru viitorul explorării spațiului public-corporatist – mizele au fost extraordinar de mari, iar Musk a spus că își va asumă responsabilitatea dacă ceva nu merge bine.
 

 SURSA | CBN News
§                           



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu