marți, 14 ianuarie 2020

Ilie și Izabela – Două „persoane” ale Vechiului Testament care influențează Biserica Noului Testament









02.11.2018  |    Crestinul si BISERICA  |

Ceea ce îi face pe Ilie și Izabela două figuri importante pentru Biserica nou-testamentară este efectul pe care „aceștia” îl au în atmosfera spirituală, pe care o influențează și o modelează în aceeași măsură în care personajele reale și istorice au influențat și modelat ceea ce i s-a întâmplat poporului Israel în vremea lor.
Motivul pentru care îi poziționăm pe Ilie și Izabela alături în același studiu nu este doar confruntarea istorică dintre acești doi profeți și preoți din vremea lui Ahab, regele Israelului. Motivul principal pentru care îi studiem împreună este deoarece confruntarea dintre aceste două puteri spirituale opuse care are loc în tabăra lui Dumnezeu rămâne cam aceeași astăzi în Biserica Noului Testament (Ilie reprezintă adevărul și lumina lui Dumnezeu, în timp ce Izabela este o personificare a înșelătoriei care reprezintă forțele întunericului).
Ilie a fost un profet adevărat al Dumnezeului Israelului și un model al lucrării profetice în Biserică astăzi. El L-a slujit pe Dumnezeu cu devotament și slujirea sa în fața lui Dumnezeu a avut un efect imediat asupra întregului Israel.
„Duhul lui Ilie” se manifestă prin lucrarea profetică în Biserica nou-testamentară. Slujba profeților (printre alte lucruri) este de a expune înșelătoria și minciunile vrăjmașului; de a expune păcatul și planurile pe care le face inima; de a aduce lumină în întuneric; de a îndemna poporul lui Dumnezeu să se pocăiască de orice formă de idolatrie, să se întoarcă la Dumnezeu cu toată inima, sufletul și duhul și să se închine Lui în duh și în adevăr.
Izabela era o preoteasă a lui Baal (de aceea, o profetesă după standardele acelor vremuri), fiica lui Etbaal, regele Sidonului (normele politice și închinarea la zei erau identică în acele zile; Etbaal era o personificare a lui Baal). Regele Ahab al Israelului a luat-o de soție, ajungând să se închine și el la Baal și Așera (zei canaaniți), lucru ce a avut efect imediat asupra întregului popor israelit.
„Duhul izabelic” are același efect printre oamenii lui Dumnezeu ca în zilele personajului istoric Izabela, care practica vrăjitoria în poporul lui Dumnezeu, chiar și în palatul regelui Israelului (ex. 2 Împărați 9:22: „… câtă vreme dăinuiesc curviile mamei tale Izabela și mulțimea vrăjitoriilor ei!”).
Apostolul Pavel scrie în Galateni 3:1: „O, galateni nechibzuiți! Cine v-a fermecat pe voi, înaintea ochilor cărora a fost zugrăvit Isus Hristos ca răstignit?” Puterea spirituală din spatele învățăturilor unor predicatori care i-au „pus în uimire” pe credincioșii galateni s-a dovedit a fi „Izabela”, dacă urmărim ce li s-a întâmplat acestor credincioși: au început bine, în Duhul lui Dumnezeu, dar, când au fost expuși la puterea spirituală care i-a uimit, nu au mai putut fi convinși de adevăr și s-au întors spre firea pământească (v.3)……..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu