vineri, 24 mai 2019

Alegerile europarlamentare din 26 mai - Miza este mare





Un articol de Jeff Fountain, director al Schuman Centre for Europe Studies, publicat pe blogul său pe 22 mai.
ue jeff fountain
Cum ar fi dacă Parlamentul European ar ajunge într-un impas asemănător cu cel pe care l-am văzut recent la Westminster (parlamentul britanic, legat de tema Brexit)? O asemenea împotmolire ar putea fi rezultatul alegerilor parlamentare europene din weekend, probabil cele mai cruciale din cei patruzeci de ani de existență a parlamentului european. Miza este mare în această etapă decisivă din viitorul Europei.

Brexitul i-a forțat pe toți să se gândească la punctele fortele și la cele slabe ale Uniunii Europene. În toată Europa, continentalii au privit cu uimire cum britanicii, în mod obișnuit oameni raționali, și-au pus singuri cuțitul la os. Singurul rezultat bun este că dezastrul a redus la tăcere îndemnurile pentru Frexit, Nexit etc., măcar pentru un timp.
Cu toate acestea, naționaliștii anti-europenști și-au schimbat acum tacticile și încearcă să-și „europenizeze” strategiile anti-europene. Când mult-vestitul efect în lanț nu s-a materializat în celelalte națiuni care i-ar fi urmat pe britanici în plecarea lor, anti-europeniștii și-au domolit discursurile despre părăsirea UE și renunțarea la euro, iar acum cer o „Europă a națiunilor”.
Această strategie anti-europeană „europenizată” a putut fi sesizată weekendul trecut, când Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, liderul partidului de extremă dreaptă, Lega, a declarat la Milano că „elita europeană” i-a trădat pe părinții fondatori. Aflat pe scenă alături de olandezul Geert Wilders și de franțuzoaica Marine Le Pen, Salvini a cerut o „Europă a națiunilor”, adică o Europă a națiunilor suverane, ca și cum el și aliații lui ar restaura viziunea părinților fondatori!!!
Ideea lor e orice altceva, numai ce aveau în vedere părinții fondatori - Schuman, Adenauer, de Gasperi și Monnet - nu e. Pe termen lung, o asemenea viziune este o rețetă pentru conflicte continue, fiindcă presupune întoarcerea la status-quo-ul de dinaintea Primului Război Mondial, când statele naționale se aflau într-o stare de competiție unul cu celălalt.
Ce s-a întâmplat cu referendumul pentru Brexit se poate repeta. Anti-europeniștii care dezaprobă status-quo-ul ar putea mobiliza la vot un număr semnificativ de persoane, în timp ce majoritatea discretă nu iese la vot. Rezultatul ar putea fi un Parlament European în care peste o treime de locuri ar putea fi ocupate de anti-europeniști. Deși nu au aceleași păreri în anumite chestiuni, partidele anti-europene ar putea avea destule locuri pentru a forma un bloc tactic care să sprijine abolirea sancțiunilor împotriva Rusiei, să ridice mai multe bariere în calea migranților și să încetinească procesele parlamentului, creând impasuri de tipul celor pe care le-am văzut în ultima vreme la Westminster.
ue populisti alegeri2019
Efectul ar putea fi paralizant. Tocmai când Europa trebuie să avanseze ca lider la nivel mondial, capacitatea de a apăra cetățenii UE de amenințări externe ar fi pusă în pericol. Europenii se îngrijorează deja de ce se întâmplă în exterior, acum când Donald Trump demontează ordinea internațională, Vladimir Putin încearcă să submineze sistemele politice europene printr-o campanie de dezinformare la scară largă, iar Chinezii își arată mușchii pe piața telecomunicațiilor, cu potențiale capacități de spionaj.
Trebuie vorbit despre faptul că viziunea părinților fondatori cu privirea la „o comunitate de popare adânc înrădăcinate în valorile creștine fundamentale” nu a fost urmată cu loialitate, precum am scris în cartea mea, „Deeply Rooted”. Era un proiect în care prioritară era căutarea binelui comun a întregului, și nu orientarea fiecărei națiuni către împlinirea propriului interes. Trebuia să fie un proces gradual, transparent și democratic.

Mulți creștini sunt încântați de politicieni precum Salvini, Orban și Wilders, care vorbesc despre restaurarea fundamentelor iudeo-creștine, însă ei se referă la vechi identități politice și culturale. Nu se referă la valori precum incluziunea, iertarea și reconcilierea, grija pentru străini, săraci, și persoanele vulnerabile, demnitatea și drepturile individuale.

Să nu rămânem surprinși ca mulți cetățeni britanici care nu s-au prezentat la vot. Să îi votăm pe cei care prețuiesc o Europă a parteneriatelor, cooperării, interdependenței, respectului, deschiderii, compasiunii, păcii, egalității și libertății.
 Un articol de Jeff Fountain, director al Schuman Centre for Europe Studies, publicat pe blogul său pe 22 mai.
https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/rsp/10629-alegerile-europarlamentare-din-26-mai-miza-este-mare



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu