DE IOANA PAVEL
Este bine știut că acei copii adulți care au crescut în familii cu probleme emoționale vor avea dificultăți în special în interacțiunile cu oamenii și în stabilirea de relații. Cei mai mulți copii care au crescut în familii în care violența fizică și/ sau verbală era ceva la ordinea zilei vor avea cele mai multe șanse să ajungă în rândul răufăcătorilor, alcoolicilor sau pur și simplu să se numere printre oamenii-problemă ai societății.
Cercetătorii au descoperit curând că aceste persoane nu sunt răufăcători doar pentru că au o suferință psihologică, ci că aceștia prezintă o deformație în zona creierului, și anume în lobul frontal al cortexului. Oamenii de știință spun că lobul frontal al cortexului este responsabil cu luarea deciziilor, rezolvarea planificărilor și planificare.
Doctorul Carmen Sandi spune că, în urma unor experimente pe șobolani, a constatat că nu este vorba doar despre o suferință emoțională a persoanei traumatizate, ci și de o alterare fizică a creierului. Această descoperire ne ajută să înțelegem mai bine implicațiile emoționale și sociale ale traumelor dar și să avem mai multă compasiune pentru aceste persoane care, practic, sunt, cel puțin până la un moment în viață, niște victime ale acestor deformări.
Cercetătorii au făcut niște experimente pe șoricei pe care i-au pus în anumite situații stresante de mici. Aceștia au observat că, la vârsta adultă, acești șoricei au devenit agresivi. ”Orice om care a fost abuzat când era mic va deveni, la un moment dat și abuzator” spun psihologii.
”Intr-o situație provocatoare din punct de vedere social, lobul frontal al cortexului va fi activat pentru a inhiba reacțiile negative și impulsurile și pentru a putea reacționa normal. Dar la șoarecii pe care i-am studiat, am observat că această parte a creierului se activa foarte puțin sau deloc, ceea ce reduce abilitatea lor de a-și modera emoțiile negative. Acest lucru face ca o altă parte a creierului să fie mai activă, și anume creierul amigdalian, responsabil cu reacțiile emoționale”, explică doctorul Sandi. Același deficit de activitate al lobului frontal al creierului îl au și creierele persoanelor violente, agresive, și aceeași inhibiție redusă de a controla emoțiile negative și, în consecință, impulsurile negative.
De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste alterări ale creierului modifică și expresia genelor pe termen lung. Pe viitor, echipa de cercetători vor să caute tratamente pentru a reface schimbările din creier, dar și să cerceteze în amănunt prezumția că unii oameni ar fi mai vulnerabili la traume din cauza datelor lor genetice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu