duminică, 1 martie 2020

Bunătatea nu se demodează niciodată













O mamă tânără era la cumpărături cu fiul ei. Când micuțul i-a cerut jeleuri, i-a spus că nu își permit fiindcă tatăl își pierduse locul de muncă. Auzind conversația, un bărbat s-a apropiat de doamnă și i-a înmânat o bancnotă de 50 de dolari. I-a zis: „V-a căzut pe jos”.
În consecință, fiind aleșii lui Dumnezeu și având statutul de sfinți iubiți de El, „îmbrăcați-vă” cu o inimă plină de compasiune, cu bunătate, cu modestie, cu blândețe și cu răbdare” (Coloseni 3:12, BVA).
Astăzi, peste tot în lume, bunătatea este adesea umbrită de lucrurile negative din jurul nostru. Dar, fiind aleșii lui Dumnezeu, suntem chemați să „ne îmbrăcăm cu o inimă plină de compasiune, cu bunătate, cu modestie, cu blândețe și răbdare”.
Întreabă-te: „Contribui eu la amalgamul de răutate din societatea contemporană sau încerc să ridic moralul celor din jurul meu prin gesturi de bunătate? Pe măsură ce meditezi la întrebare, hai să analizăm ce înseamnă să fii bun.
Să fii o persoană drăguță e același lucru cu a fi un om bun? Obișnuim să le folosim drept sinonime, dar chiar înseamnă același lucru?
A fi drăguț vs. a fi bun
Conform DEX (2009), „a se purta drăguț (cu sau față de cineva) înseamnă a fi amabil, binevoitor (cu cineva)”, iar o persoană bună „face în mod obișnuit bine altora, care se poartă bine cu alții; binevoitor, e îndatoritoare, amabilă”, „e mulțumită, veselă, bine dispusă” etc. O persoană drăguță ține ușa deschisă pentru alții. La fel face o persoană bună. Ambele demonstrează atenție față de alții.
Kely Shi, de la Centrul pentru Etică Aplicată Markkula spune „Gândește-te că a ține ușa pentru alții poate fi considerat atât un gest drăguț, cât și unul de bunătate. Dacă motivația din spatele acțiunii e crearea unei impresii favorabile pentru a cere un favor după aceea, atunci acțiunea poate fi considerată drăguță datorită efectului, dar nu e bună în sensul benevolenței. În schimb, dacă motivația este de a feri cealaltă persoană de un efort în plus, atunci acțiunea poate fi considerată bună, dar și drăguță, dacă îi face plăcere. La urma urmei, a face plăcere celorlalți și a fi binevoitor nu trebuie să se excludă reciproc.
Un exemplu care arată diferența dintre a fi drăguț și a fi bun se găsește în Galateni 4:17-18. După ce aude că galatenii fuseseră amăgiți de învățători falși, apostolul Pavel le scrie o scrisoare pentru a sublinia adevărul. „Acei învățători falși care se luptă să vă intre în grații nu fac acest lucru pentru binele vostru. Ce vor să facă e să vă îndepărteze de mine, astfel încât să le acordați mai multă atenție. E bine când oamenii sunt drăguți cu voi din motive bune și având inimi sincere, mai ales dacă nu fac asta doar când sunt cu voi”. Pavel demonstra care erau motivele din spatele comportamentelor iudaizatorilor.
Înțepat de țânțarul bunătății
Când citesc sau aud despre fapte de bunătate mă simt mai motivată să fiu mai amabilă. Un articol recent, apărut în Reader's Digest și intitulat „Bunătatea: Dă-o mai departe” (Kindness: Pass It On!) detaliază povestea unei femei tinere care se afla la bordul unui avion împreună cu bebelușul ei. Bebelușului i s-a făcut rău, vomitând pe mamă și pe perna de pe scaun. Avionul s-a întors astfel încât să se poate schimba centura și perna scaunului.
Toată lumea m-a urât”, spunea Nicole Cliffe. Dar actul de compasiune din partea unei însoțitoare de zbor a reușit să-i făcă ziua mai bună. Stewardesa i-a dat o pereche de pantaloni ca să-și schimbe hainele murdare. Dar bunătatea ei nu s-a oprit aici. A ajutat mama obosită, făcând cu rândul – ținând în brațe bebelușul și mângâindu-l.
Impresionată de bunătatea stewardesei, Nicole Cliffe a sris pe Twitter despre povestea ei. I-a îndemnat pe alții să își împărtășească propriile experiențe în care au avut parte de bunătate neașteptată.
La modă pe internet
Povestea pe care Cliffe a împărtășit-o a rezultat în conversații digitale abundente în narațiuni despre bunătate. O mamă tânără era la cumpărături cu fiul ei. Când micuțul i-a cerut jeleuri, i-a spus că nu își permit fiindcă tatăl își pierduse locul de muncă. Auzind conversația, un bărbat s-a apropiat de doamnă și i-a înmânat o bancnotă de 50 de dolari. I-a zis: „V-a căzut pe jos”.
Un alt gest de bunătate ce a rezultat din postarea pe Twitter a lui Cliffe a fost când un client al unui magazin i-a oferit 300 de dolari unui angajat, plătind pentru controlul medical și tratamentul acestuia. Asigurarea angajatului intrase încă în valabilitate.
Alte povești menționau mici gesturi amabile: împărțirea unui pachet de șervețele cu un străin care plângea în tren; o femeie în vârstă a ținut-o de mână pe o persoană ce leșinase în metrou până la sosirea ambulanței; un soldat și-a cedat locul în avion astfel încât tânăra soție și copilul unui soldat dislocat să poată ajunge la părinții ei de Crăciun.
Puterea bunătății
Bunătatea nu trebuie să necesite bani. Scriitorul francez Blaise Pascal exprimă mai bine acest adevăr: „Cuvintele amabile nu costă multă. Și totuși realizează atât de multe!”
În Proverbe 16:24 ni se reamintește: „Cuvintele plăcute sunt ca un fagure de miere: dulci pentru suflet și sănătoase pentru oase” (BVA). Bunătatea este puternică, atât pentru expeditor, cât și pentru destinatar. Medicina dovedește că a fi bun îmbunătățește starea psihică și emoțională, scade tensiunea și și amplifică gândirea pozitivă.
Bunătatea nu se demodează niciodată. Hai să o dăm mai departe.
Sursa: ANS
Ți-am pregătit mai multe materiale asemănătoare: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea
Dă mai departe dacă ți-a plăcut articolul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu