duminică, 22 martie 2020

Cum să scapi de teama de coronavirus?
















 Doina Bejenaru  21-03-2020 10:30:08
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a publicat rezultatele unui studiu făcut la nivel național, pe un eșantion reprezentativ pentru România, cu o eroare de ± 3,06% (CLICK AICI). Potrivit studiului cu tema: „ROMÂNIA ÎN TIMPUL PANDEMIEI”, peste trei sferturi dintre români se tem pentru viețile proprii și ale familiilor lor. Tot în acest sondaj se arată, însă, și că a crescut încrederea în sistemul național de sănătate, care se bucură în această perioadă de o apreciere pozitivă din partea a două treimi dintre români, 84% dintre respondenți afirmând că au foarte multă și respectiv, multă încredere în medicii români.

Ca pastor cu o oarecare experiență în domeniul sociologiei, m-am uitat la aceste cifre și am realizat panica generalizată care a cuprins atât România, dar și multe alte țări de pe glob.
Ce ne sperie, COVID-19?

Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019 (DETALII AICI). Deși este microscopic, aduce atâta panică! Întrebarea este: ne e teamă de un virus atât de mic? Eu cred că nu. Atunci, totuși, de ce ne este teamă?

Există diferite topuri ale temerilor, unele vorbind despre cea mai mare teamă ca fiind teama de a vorbi în public. Alte studii vorbesc despre teama bărbaților de a cheli sau teama femeilor de a avea un copil. Indiferent de ce spun diferitele studii, mai mult sau mai puțin serioase, în top 5 temeri ale oamenilor sunt cu siguranță următoarele 3:
1. Teama de îmbolnăvire

În această perioadă cred că această teamă a cuprins majoritatea populației globului. Dacă mă voi îmbolnăvi eu sau copiii mei sau părinții mei? Această pandemie este mediatizată excesiv și de aceea uităm că în fiecare zi sute de mii de oamenii sunt diagnosticați cu boli rare, cu boli contagioase, cu boli care nu au, încă, un tratament.
Noi nu putem controla aceste lucruri, deci „trebuie să avem încredere în Dumnezeu pentru ce nu putem controla” (David Jeremiah). Cuvântul lui Dumnezeu ne spune „cât despre voi, până și perii din cap toți vă sunt numărați” (Matei 10:30). Orice îngrijorare cu privire la viața noastră este irațională; gândiți-vă la cuvintele Domnului Isus „și apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge un cot la lungimea vieții lui?”
Când Martin Luther și biserica din timpul său au fost confruntați cu epidemia de ciumă, a scris aceste cuvinte:
„Mai întâi, voi cere lui Dumnezeu să fie îndurător și să ne protejeze. Apoi, voi purifica prin afumare, voi împărți medicamente și le voi lua și eu. Voi evita persoanele și locurile în care prezența mea nu este necesară, ca să nu fiu infectat și să nu cresc riscul de a-i infecta pe alții, pentru că aș cauza boala și moartea lor ca rezultat al neglijenței mele. Dacă Domnul vrea să mă ia, cu siguranță mă va găsi, însă eu trebuie să fac ceea ce este de așteptat din partea mea, având grijă să nu fiu eu responsabil nici de propria mea moarte și nici de a altora. Dacă aproapele meu are nevoie de mine, nu îl voi evita nici pe el, nici casa lui, ci voi merge acolo. Credința care îl onorează pe Domnul nu este nesăbuită și nu îl ispitește pe Dumnezeu.” (Luther’s Works, Volume 43 pg.132 the letter „Whether one may flee from a Deadly Plague” written to Rev. Dr. John Hess)
Nu uitați că nicio pasăre „nu cade pe pământ fără voia Tatălui Vostru” (Matei 10:29) și de asemeni, concluzia Mântuitorului: „voi sunteți mai de preț decât multe vrăbii!” (Matei 10:31)

2. Teama de surprizele viitorului

În general, ne place un singur fel de surpriză, cea plăcută. Suntem însă speriați de moarte de gândul că putem avea parte de surprize neplăcute. O situație de pandemie, cu toată psihoza pe care o face popularizarea acestei boli în presă, ne duce la o teamă venită din incertitudine: ce se va întâmpla cu noi și cu cei dragi în viitor. Ne vom putea plăti ratele la bancă, vom mai vedea întreceri sportive, cât timp vom sta izolați, vom pierde anul la școală sau la Universitate, vom mai avea loc de muncă după ce pandemia se va sfârși, iar COVID-19 va fi răpus?
Tot Domnul Isus ne-a sfătuit: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu vă îngrijorați, deci, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei.” (Matei 6:33-34)
Vă îndemn, dar, la a trăi viața zi cu zi, căci viitorul este în mâna Domnului și El cu siguranță se va îngriji de noi în viitor. Este timpul să-i mulțumim că astăzi nu suntem infectați, nu să ne gândim că poate o să fim mâine.
3. Teama de moarte

Am lăsat-o ultima, deși sunt convins că ea este suma tuturor temerilor umane. Poate ne e teamă de durerea dinaintea morții, dar cel mai probabil ne este teamă de necunoscutul unei experiențe pe care nici unul dintre noi nu a avut-o.
Deși riscul de a muri de COVID-19 este mic, statistic vorbind, 2-3% dintre cei infectați mor, totuși nu ne ajută cu nimic statistica. Dacă, gândim noi, noi am fi parte din această minoritate? Știm Cuvântul Domnului, dar uneori nu-l credem. „În adevăr, nici unul din noi nu trăiește pentru sine și nici unul din noi nu moare pentru sine. Căci dacă trăim, pentru Domnul trăim; și dacă murim, pentru Domnul murim. Deci, fie că trăim, fie că murim, noi suntem ai Domnului.” (Romani 14:7-8) 

Autorul Epistolei către Evrei ne spune că prin moartea Domnului Isus suntem izbăviți de cea mai mare frică – „frica morții” (Evrei 2:15) prin care eram supuși robiei toată viața.
Dacă ai ști că la noapte ai muri în somn, te-ai mai teme de altceva, de boala care te-ar afecta câteva ore, de ratele pe care nu le-ai mai plăti la bancă, de școala de care oricum nu ai mai avea nevoie, de pierderea locului de muncă?
Dacă îl ai pe Domnul ca și Mântuitor și Domn, nu ai de ce să te temi. Dacă nu ți-ai predat viața Domnului Isus, ai de ce să te temi, nu de moarte, ci de veșnicia ei, de iadul care este veșnic. Dacă ești în această situație, îngenunchează acolo unde ești și cere iertare lui Dumnezeu pentru păcatele tale, mărturisindu-le și cere ca Sângele Fiului Său Isus Hristos să te curețe de orice păcat, iar Duhul Sfânt să te umple cu prezența Sa blândă și să-ți vorbească cu vocea Sa suavă.

Dacă ești un copil al lui Dumnezeu, nu ai de ce să te temi; Eclesiastul 12:13 concluzionează cartea sa spunând: „Să ascultăm, deci, încheierea tuturor învățăturilor: Teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui”. Aceasta este datoria oricărui om. Dacă te temi de Dumnezeu, nu te mai temi nici de oameni, nici de boli, nici de evenimente de viitor, nici de moarte și bineînțeles, nici de coronavirus. E atât de mic și vestea bună este că nu poate îmbolnăvi și nici ucide decât trupul. COVID-19 nu poate afecta sufletul, slavă Domnului!

Dacă totuși te temi, te îndemn să îngenunchezi și tu și să mărturisești toate temerile tale, specific, una câte una și să ceri eliberare de această putere demonică. Romani 8:15-16: „Și voi n-ați primit un duh de robie, ca să mai aveți frică; ci ați primit un duh de înfiere, care ne face să strigăm: „Ava! adică: Tată!” Însuși Duhul adeverește împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu.”
Nu uita faptul că „Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuință.” (2 Timotei 1:7)  

Remus Runcan este autorul a trei titluri de carte în limba română: „Se stinge o lume” (2015), „Capcanele Facebook-ului” (2016) și „Povestea lui Face” și două titluri în limba engleză: Virtual Communication (2015) și Facebook Mania (2020). Urmează să publice în curând un titlu de carte care vine să Confrunte Fricile. Puteți achiziționa online în format Kindle sau print, prin EmagAmazon sau din Librăriile creștine Kerigma și Scriptum, cărțile semnate de Remus Runcan pentru creșterea, dezvoltarea și vindecarea dvs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu