marți, 7 ianuarie 2020

Mărturia creștină – între consecvență și indiferență (1)





În timp ce majoritatea creștinilor știu cuvintele Scripturii, precum acestea: ,,Căci mie nu mi-e rușine de Evanghelia Lui Hristos”, nu toți credincioșii sunt suficient de deschiși să-și împărtășească credința altora, arată o investigație.
Un sondaj efectuat de LifeWay Research, între credincioșii protestanți, identifică a nu te rușina ca fiind unul dintre cele opt atribute care se manifestă constant în viața creștinilor maturi. „A nu-ți fii rușine (de Evanghelie), denotă un potențial curaj în convingeri, în discuțiile cu alții și în modul de viață”, explică Scott McConnell, directorul LifeWay Research.
„Există două elemente în acest atribut al uceniciei: a nu-ți fi rușine de Isus Hristos între necreștini și a demonstra deschidere și transparență între ceilalți creștini”, a spus Scott. „Această transparență se vede atunci când ucenicul matur manifestă responsabilitate spirituală și este dispus să confrunte provocările cu ceilalți credincioși”.
„Când ucenicul matur se află între necreștini, ceea ce acesta manifestă cu consecvență sunt caracterul și identitatea”, a mai spus Scott.
Conform sondajului, 66 % dintre credincioșii americani sunt de acord că fiecare creștin trebuie să fie onest în ceea ce privește viața lui spirituală, față de ceilalță creștini, în timp ce 14 % nu sunt de acord cu acest lucru.
De asemenea majoritatea credincioșilor gândesc că viața lor de credință este un model pentru ceilalți. Doar 14 % dintre credincioși sunt de acord cu afirmația: „multe persoane ce mă cunosc nu sunt conștiente de faptul că eu sunt creștin”, în timp ce 72 % sunt în dezacord cu ea. Cu toate acestea, arată sondajul, foarte des mulți credincioși nu abordează elementele importante ale credinței în viața zilnică. Pentru aproape o treime (29 %) problemele spirituale nu constituie o parte importantă din conversațiile lor zilnice cu ceilalți creștini, în timp ce pentru 50 %, acestea fac parte din viața și conversațiile lor, iar 57 % dintre credincioși își impărtășesc deschis chiar și dificultățile sau problemele, în discuțiile cu prietenii lor creștini.
„Este ușor pentru creștini să facă o față de credincioși în biserică și să pretindă că totul este bine”, a spus McConnell. „Dar fără o interacțiune transparentă între urmașii lui Hristos, punctele ascunse nu sunt abordate și astfel nu vor veni nici oportunitățile de a opera schimbări”.
La fel, „o altă tentație pentru creștini este de a se arăta nu prea religioși atunci când sunt în compania vecinilor sau a colegilor de serviciu. În schimb Scriptura ne cheamă să nu ne fie rușine de Evanghelia lui Hristos și de lucrarea acesteia în viața noastră”.
McConnell a reliefat și alte aspecte ale investigației, printre care câteva caracteristici care indică maturitatea spirituală în a nu-ți fi rușine de Hristos, printre care: cititul Bibliei cu regularitate; îndrumarea celor necredincioși spre Hristos, fiind mentorul acestora prin evanghelizarea de la om la om; și obiceiul de a-și mărturisi păcatele lui Dumnezeu. Alte acțiuni ale unui ucenic matur sunt cele de a se ruga frecvent pentru frații lui creștini. Conform acestui sondaj, doar 34 % au recunoscut că se roagă pentru frații lor creștini cunoscuți, în fiecare zi, în timp ce 10 % au spus că o fac odată pe lună sau foarte rar.
Acest sondaj a fost efectuat asupra unui eșantion de 2 930 de credincioși protestanți din Statele Unite, în anul 2011, care au afirmat că frecventează biserica cel puțin odată pe lună. Rezultatele oferă o rată de încredere de 95 %.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu