30-04-2019 14:22:29
Moștenirea lăsată de C. S. Lewis ca autor și teolog este vastă și profundă. Cuvintele sale transcend denominațiunile și sunt aplicabile întregii vieți creștine. Clive Staples Lewis s-a născut în 1898 și a murit în 1963. A avut funcții academice în domeniul literaturii engleze, atât la Universitatea din Oxford, cât și la Universitatea din Cambridge.
A scris peste 30 de cărți care au fost traduse în mai mult de 30 de limbi și din care s-au vândut milioane de exemplare. Acestea continuă să fie o sursă formidabilă de inspirație și în secolul modern.
Pe parcursul vieții, prin învățăturile și scrierile sale, el a inspirat oamenii să privească mai adânc la ce înseamnă viața creștină. C. S. Lewis este cel mai bine cunoscut pentru lucrările sale de ficțiune, în special Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr (engl. The Screwtape Letters), Cronicile din Narnia, Trilogia Spațială, și pentru lucrările non-fictive de apologetică creștină precum Creștinismul redus la esențe (engl. Mere Christianity), Despre minuni (engl. Miracles) și Problema suferinței (engl. The Problem of Pain).
Despre creștin
„Creştinul nu este un om care nu greşeşte niciodată, ci este un om care se poate pocăi, care se ridică din nou şi care o ia de la început după fiecare poticnire — pentru că viaţa lui Cristos este în el, reparîndu-l totdeauna.” – citat din Creștinismul redus la esențe.
Un creștin cunoaște din învățăturile Domnului că nu suntem perfecți. Având în vedere natura noastră umană, vom eșua frecvent și vom încălca poruncile Domnului. Cu toate că încercăm din greu, ca și creștini, să nu păcătuim, adevărul este că noi toți dăm curs ispitei. C. S. Lewis a înțeles acest lucru, dar știa de asemenea că putem avea speranță, deoarece putem să ne cerem iertare pentru păcatele noastre înaintea lui Isus Hristos. Isus mijlocește pentru a ne restaura înaintea lui Dumnezeu.
Vocea lui Dumnezeu
„Într-adevăr, vocea lui Dumnezeu ne cheamă zilnic pe fiecare dintre noi, ea cheamă pe ficare om să de lase de păcate și să caute Împărăția lui Dumnezeu din toată inima…” – citat din Scrisori ale lui C. S. Lewis.
Chiar și pe cei care nu se identifică drept creștini, Dumnezeu îi cheamă să vină acasă. C. S. Lewis a înțeles că Dumnezeu încearcă mereu să comunice cu noi, chiar dacă noi nu realizăm lucrul acesta. Dumnezeu vrea să lăsăm în urmă viețile noastre păcătoase și să Îl acceptăm pe El în inima noastră. Dumnezeu își dorește ca noi să ajungem cu El în rai într-o zi, dacă alegem să acceptăm darul Său pentru noi. Chiar și atunci când pare că nu auzi vocea lui Dumnezeu în viața ta, să știi că Dumnezeu îți șoptește la ureche. Uneori, trebuie să întrerupi tot ceea ce te faci și să Îl cauți pe El.
Despre bunătate
„Creștinul nu crede că Dumnezeu ne iubeşte pentru că suntem buni, ci crede că Dumnezeu ne va face buni pentru că ne iubeşte.” – citat din Creștinismul redus la esențe.
Mulți creștini cred că dacă vom face fapte bune, vom fi primiți în rai. Acest lucru nu este adevărat. Singura modalitate de a ajunge în cer este prin acceptarea a ceea ce a făcut Isus Hristos pentru noi și prin pocăința de păcatele noastre înaintea Lui. Dumnezeu nu ne iubește pentru că suntem buni. El ne iubește cu toate păcatele și defectele pe care le avem. Atunci când acceptăm dragostea lui Dumnezeu pentru noi, suntem ridicați din starea noastră, deoarece dragostea Lui este incredibil de puternică.
Încrederea în Dumnezeu
„A ne încrede în El înseamnă, desigur, să încercăm să facem tot ce spune El. Nu ar avea nici un sens să spui că te încrezi într-o persoană, dacă nu ţii seama de sfatul ei. Astfel, dacă te-ai predat pe tine însuţi cu adevărat lui Dumnezeu, din aceasta trebuie să rezulte că încerci să-L asculţi.” – citat din Creștinismul redus la esențe.
C. S. Lewis a înțeles că nu putem construi o relație reală cu Domnul nostru, dacă nu învățăm prima dată cum să ne încredem în El. Creștinii trebuie să își dea viețile în întregime lui Hristos, și să credă că Dumnezeu are un plan măreț pentru fiecare dintre noi. S-ar putea să nu știm care este acest plan, dar trebuie să urmăm și să ascultăm de cerințele lui Dumnezeu. Sfatul Lui trebuie pus mai presus de orice altceva.
Iertarea creștină
„A fi creștin înseamnă a ierta ceea ce nu poate fi scuzat, fiindcă Dumnezeu ți-a iertat ceea ce nu poate fi scuzat.” – citat din C. S. Lewis: Despre iertare
Creștinul poate deveni uneori egoist, gândindu-se că este mai bun decât ceilalți, deoarece nu a făcut păcate „atât de grave” sau pentru că este un creștin, în primul rând. Adevărul este, că Dumnezeu nu vede așa lucrurile, și C. S. Lewis scoate acest lucru în evidență. Dumnezeu vede orice păcat ca fiind înfăptuit împotriva Lui și El nu clasifică păcatele în funcție de cât de oribile sunt ele. Dumnezeu Îi iartă pe toți cei care își cer iertare. El iartă pe orice om care își dorește iertare în inima lui. Ca și creștini, ar trebui să facem la fel.
Dumnezeu și suferința
„Dumnezeu, care a anticipat necazul tău, te-a înarmat special ca să poți trece prin el, nu fără durere, dar fără pată.” – citat din Scrisori ale lui C. S. Lewis
Suferința este parte din experiența umană, și deși doare, nu va exista niciodată un lucru la care să nu poți face față cu ajutorul lui Dumnezeu. Dumnezeu cunoaște durerea și încercările care te așteaptă în viața ta, dar are un scop pentru tine în suferința ta. El nu încearcă să te pedepsească, ci va sta alături de tine prin fiecare greutate. C. S. Lewis a înțeles că Dumnezeu Îi înarmează pe copiii Săi cu instrumentele necesare pentru a putea supraviețui răului de pe pământul acesta.
Voința liberă
„Dumnezeu a creat lucruri care au avut voinţă liberă. Aceasta înseamnă creaturi care pot alege binele sau răul. Unii oameni cred că ei îşi pot imagina o creatură care să fie liberă, dar care să nu aibă posibilitatea să facă răul; eu nu-mi pot imagina aşa ceva. Dacă un lucru este liber să fie bun, atunci este liber şi să fie rău. Voinţa liberă este cea care a făcut posibil răul. Dacă este aşa, de ce le-a dat Dumnezeu voinţă liberă acestor creaturi? Deoarece voinţa liberă, deşi face posibil răul, este de asemenea singurul lucru care face posibilă o dragoste, o bunătate sau o bucurie pe care merită să le ai.” – citat din Creștinismul redus la esențe.
Dumnezeu ne-a creat liberi să facem orice alegeri, atât bune, cât și rele. Din acest motiv există răul în lume. Acesta este parte din planul lui Dumnezeu pentru libertatea noastră. Unii creștini sunt confuzi în ce privește libera voință, dar C. S. Lewis a încercat să îi dea o explicație. Fără teribilul rău, noi nu am fi avut nici măreața fericire, bucurie și iubire. Dumnezeu a conceput viața astfel încât să putem avea parte și de fericire.
C. S. Lewis a inspirat creștinismul de zeci de ani. El este cu adevărat unul dintre cei mai celebri scriitori din vremea noastră. Sfaturile și intelectul lui ne arată că avem oportunitatea de a ne conecta cu Dumnezeu la un nivel mai profund și de a medita asupra felului în care concepem creștinismul. C. S. Lewis a scris multe cărți despre creștinism, cărți care continuă să fie o imensă sursă de inspirație.
Sursa: Beliefnet
https://www.stiricrestine.ro/2019/04/30/7-citate-ale-lui-c-s-lewis-despre-crestinism/?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu