02-03-2020 08:50:33
de Rick Boxx
Tom, un prieten de-al meu, Director Executiv, avea un asistent promițător în echipa lui de conducere de la serviciu. Era deja evident faptul că acest individ avea nevoie de o supraveghere suplimentară până la maturizarea lui în atingerea potențialului pe care toată lumea știa că îl posedă. Una dintre probleme avea în vedere reticența asistentului de a ceda controlul. Lui îi lipsea o calitate pe care Tom o considera critică pentru creșterea personală și profesională: capacitatea de a se lăsa învățat.
În ciuda faptului că avea inteligență și un talent brut ce făceau ca într-o zi să devină un membru valoros al echipei, rezistența la instrucție și la corecție a acestui individ rămâneau obstacole în calea avansării lui. Tom știa că dacă liderul nu devenea mai deschis la recomandările spre schimbare sau îmbunătățire, el ar fi subminat orice ajutor și sprijin trimis în calea lui.
Nedorind să renunțe la tânărul asistent, Tom a programat o întâlnire față în față cu el pentru a discuta realitatea problemei. Tom i-a explicat faptul că el trebuia să demonstreze că este capabil de a se lăsa învățat, sau altfel va fi necesar să ia în considerare alte opțiuni.
Din fericire, acest lider s-a smerit și a acceptat oferta lui Tom de a primi îndrumări suplimentare. Rezultatul a fost creșterea rapidă a liderului și creșterea profitului companiei. S-a dovedit a fi un lucru de câștig reciproc pentru el și pentru companie, dar dacă asistentul s-ar fi împotrivit schimbării, toată lumea ar fi avut de pierdut.
În Scriptură gasim accentuată, în mod repetat, importanța calității de a te lăsa învățat. Aici sunt câteva exemple:
Capacitatea de a te lăsa învățat duce la propășire: Există o zicală care spune că „niciunul dintre noi nu este la fel de deștept ca noi toți la un loc”. Am putea crede că vom putea reuși în mod independent, fără ajutor, dar această abordare duce de cele mai multe ori la eșec. „Cine cugetă la Cuvântul Domnului găsește fericirea și cine se încrede în Domnul este fericit” (Proverbe 16:20). „Planurile nu izbutesc când lipsește o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulți sfetnici”.(Proverbe 15: 22)
Capacitatea de a te lăsa învățat pavează drumul spre înțelepciune: Odată, un tânăr care își căuta un mentor a fost întrebat de ce dorește ca să fie instruit. El a răspuns: „Eu vreau să învăț din greșelile tale”. Dând dovadă de discernământ în ciuda vârstei, acest individ a realizat că nu este nevoie ca el să facă propriile-i greșeli; ci el putea să învețe, de asemenea, din greșelile pe care le făcuseră deja alții. De obicei înțelepciunea este un produs al experienței, iar deseori experiența se acumulează prin faptul că facem greșeli, apoi le corectăm și facem o schimbare. „Ascultă sfaturile și primește învățătura, ca să fii înțelept pe viitor” (Proverbe 19:20).
Capacitatea de a te lăsa învățat are în vedere cele mai bune resurse: Lumea este plină de cunoștințe. Există sute, chiar mii de cărți pe aproape orice subiect. Există o aprovizionare neîntreruptă prin media – televizor, radio, ziare și reviste. Internetul poate servi drept bibliotecă la îndemână, un corn al abundenței cu informații practic despre orice lucru. Dar noi avem un timp limitat, astfel resursele pe care le folosim nu ne afectează doar capacitatea de a ne lăsa învățați, ci și ceea ce învățăm. De ce să nu consultăm Biblia? Scriindu-i tânărului său ucenic, apostolul Pavel a declarat, „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei: 16-17).
Capacitatea de a te lăsa învățat este o calitate pe care ar trebui cu toții să o căutăm în cei pe care îi alegem pentru a conduce domenii ale afacerilor noastre.
Autor: de Rick Boxx
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu