ACTUALIZARE 10:45 După numărarea rezultatelor în aproape toate circumscripțiile electorale - 647 din 650 -, conservatorii dețineau 363 de mandate de deputați, ceea ce confirmă o largă majoritate conservatoare și deschide calea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, așa cum a promis Johnson.

Conservatorii nu au mai beneficiat de un asemenea nivel de control în parlament de la Margaret Thatcher, notează AFP.

Dacă Partidul Conservator a depășit cu mult numărul de mandate obținut la scrutinul din 2017, principala formațiune a opoziției, Partidul Laburist, a suferit în schimb un recul dureros, ajungând la doar 203 mandate față de 262 la alegerile de acum doi ani.
 
ACTUALIZARE 13.12/ 8:45 Premierul britanic Boris Johnson a obținut majoritatea în Parlamentul britanic, partidul său conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate vineri, relatează AFP și Reuters.

După numărarea rezultatelor în 600 de circumscripții electorale, conservatorii dețin 328 de locuri de deputați, potrivit datelor difuzate de BBC, Sky News și agenția Press Association (PA), ceea ce confirmă larga majoritate conservatoare obținută și deschide calea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie. 
 
Boris Johnson a declarat vineri că guvernul său pare că a câștigat un nou mandat puternic pentru a finaliza Brexit-ul, iar lucrurile par să meargă în direcția cea bună în urma rezultatului votului anunțat de exit-polluri după alegerile din Marea Britanie.

„În această etapă, se pare că acestui Guvern conservator dintr-o singură națiune i s-a dat un nou mandat puternic, de a finaliza Brexit-ul și nu doar de a finaliza Brexit-ul, ci de a uni această țară și de a o duce mai departe”, a spus Johnson după câștigarea circumscripției sale din Uxbridge, Londra.

„Cred că aceasta se va dovedi a fi o alegere istorică care ne oferă acum, în acest nou Guvern, șansa de a respecta voința democratică a poporului britanic, de a schimba această țară în bine și de a declanșa potențialul întregului popor din această țară”, a adăugat Johnson.

„Asta vom face acum și dacă avem norocul să fim returnați, deoarece sondajul de ieșire pare să sugereze, atunci lucrul va începe … astăzi”, a continuat acesta.
 
Știrea inițială

Alegătorii britanici merg din nou la vot joi, pentru a treia oară în mai puțin de cinci ani, acesta fiind primul scrutin din ultimii 100 de ani care are loc în decembrie, relatează BBC. Rezultatul va decide soarta Brexitului, aflat acum în impas.

Acesta este și motivul pentru care premierul conservator Boris Johnson a convocat alegerile anticipate. El speră să obțină majoritatea absolută care îi lipsea pentru a debloca situația și a scoate Regatul din UE în condițiile sale.

Rivalul la funcția de premier este laburistul Jeremy Corbyn, care le-a promis cetățenilor o schimbare adevărată după 10 ani de guvernare conservatoare. Un sondaj publicat acum două zile arată că victoria va fi a lui Boris Johnson.
„Votați Partidul Conservator, îndepliniți Brexit și ajutați țara noastră să meargă mai departe”, a declarat Johnson într-un mesaj video adresat alegătorilor.

Campania lui s-a bazat pe promisiunea de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 ianuarie. Acordul negociat cu Bruxellesul este „pregătit să îndeplinească Brexit”, dacă formațiunea sa politică va obține o majoritate în Parlament, a declarat premierul.

Conferința Episcopilor din Scoția a publicat o scrisoare în preajma alegerilor pentru a aminti catolicilor că avortul, sinuciderea asistată și eutanasia sunt inacceptabile din punct de vedere moral. „Cu toții avem datoria de a apăra cel mai fundamental drept uman: dreptul la viață”, au scris înalții prelați scoțieni. „Trebuie să îndemnăm candidații să recunoască viața umană, din momentul concepției până la moartea naturală, și să o protejeze în mod legal în toate fazele sale, inclusiv prin protejarea fătului”, se spune în mesaj. 
 
Conform apelului lansat de episcopi, „guvernele noastre ar trebui să promoveze o cultură a vieții în străinătate, prin schimbarea practicii actuale a guvernului Regatului Unit de a sprijini inițiative împotriva vieții, care pot fi descrise drept o colonizare ideologică”.

Episcopii nu și-au exprimat sprijinul pentru vreun partid sau vreun candidat anume, dar au declarat că avortul, sinuciderea asistată și eutanasia sunt „întotdeauna inacceptabile din punct de vedere moral”, iar toți politicienii ar trebui îndemnați să combată dezincriminarea avortului”.

Partidul Conservator nu a menționat avortul în cea mai recentă platformă a partidului. Sinn Fein, un partid naționalist care prezintă candidați în Irlanda de Nord, susține legalizarea avortului până la 12 săptămâni de saricină. Două partide britanice, laburiștii și democrat-liberalii, sunt pentru dezincriminarea completă a avortului. Recent, democrat liberalii au exclus din partid un fost parlamentar din cauza credinței sale catolice și a opiniilor sale împotriva avortului și a căsătoriei între persoane de același sex. 
 
Atât șefii Bisericii Catolice, cât și cei ai Bisericii Anglicane, au criticat platformele pro avort ale partidelor politice.

https://www.activenews.ro/externe/Alegeri-in-Marea-Britanie.-Boris-Johnson-victorie-istorica-si-o-palma-pentru-UE-„Acestui-Guvern-conservator-i-s-a-dat-un-nou-mandat-puternic-de-a-finaliza-Brexit-ul-159240