vineri, 27 decembrie 2019

Darul vorbirii în alte limbi



Darul vorbirii în alte limbi


Câteva lucruri biblice despre darul vorbirii în alte limbi
1. Darul acesta a fost dat în Ziua cincizecimii și în alte împrejurări de la începutul lucrării Bisericii pentru ca Evanghelia să ajungă la Neamuri Fapte 2:4. Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească. 5. Şi se aflau atunci în Ierusalim iudei, oameni cucernici din toate neamurile care sunt sub cer. 6. Când s-a auzit sunetul acela, mulţimea s-a adunat şi a rămas încremenită; pentru că fiecare îi auzea vorbind în limba lui. 7. Toţi se mirau, se minunau şi ziceau unii către alţii: „Toţi aceştia care vorbesc nu sunt galileeni? 8. Cum, dar, îi auzim vorbind fiecăruia din noi în limba noastră, în care ne-am născut? 9. Parţi, mezi, elamiţi, locuitori din Mesopotamia, Iudeea, Capadocia, Pont, Asia, 10. Frigia, Pamfilia, Egipt, părţile Libiei dinspre Cirena, oaspeţi din Roma, iudei sau prozeliţi, 11. cretani şi arabi, îi auzim vorbind în limbile noastre lucrurile minunate ale lui Dumnezeu!”

2. Darul acesta era unul primit supranatural, o vorbire prin duhul omului, dată de Duhul Sfânt

1 Corinteni 14: 14. Fiindcă, dacă mă rog în altă limbă, duhul meu se roagă, dar mintea mea este fără rod.

3. Darul acesta nu își are rostul într-o adunare unde nu-i înțeles, doar atunci când este tradusă vorbirea

1 Corinteni 14: 6. În adevăr, fraţilor, de ce folos v-aş fi eu, dacă aş veni la voi vorbind în alte limbi şi dacă cuvântul meu nu v-ar aduce nici descoperire, nici cunoştinţă, nici prorocie, nici învăţătură? 7. Chiar şi lucrurile neînsufleţite care dau un sunet, fie un fluier sau o lăută: dacă nu dau sunete desluşite, cine va cunoaşte ce se cântă cu fluierul sau cu lăuta? 8. Şi, dacă trâmbiţa dă un sunet încurcat, cine se va pregăti de luptă? 9. Tot aşa şi voi, dacă nu rostiţi cu limba o vorbă înţeleasă, cum se va pricepe ce spuneţi? Atunci parcă aţi vorbi în vânt. 10. Sunt multe feluri de limbi în lume, totuşi niciuna din ele nu este fără sunete înţelese. 11. Dar, dacă nu cunosc înţelesul sunetului, voi fi un străin pentru cel ce vorbeşte, şi cel ce vorbeşte va fi un străin pentru mine. 12. Tot aşa şi voi, fiindcă râvniţi după daruri duhovniceşti, să căutaţi să le aveţi din belşug, în vederea zidirii sufleteşti a Bisericii. 13. De aceea, cine vorbeşte în altă limbă să se roage să aibă şi darul s-o tălmăcească.

4. Darul acesta, într-o adunare unde se vorbește o limbă înțeleasă de toți, nu-și are rostul, acolo trebuie să te rogi, să cânți sau să vorbești și cu duhul și cu mintea, să fii înțeles de toți 1 Corinteni 14: 15. Ce este de făcut atunci? Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga şi cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta şi cu mintea. 16. Altminteri, dacă aduci mulţumiri cu duhul, cum va răspunde „Amin”, la mulţumirile pe care le aduci tu, cel lipsit de daruri, când el nu ştie ce spui? 17. Negreşit, tu mulţumeşti lui Dumnezeu foarte frumos, dar celălalt nu rămâne zidit sufleteşte. 18. Mulţumesc lui Dumnezeu că eu vorbesc în alte limbi mai mult decât voi toţi. 19. Dar în biserică, voiesc mai bine să spun cinci cuvinte înţelese, ca să învăţ şi pe alţii, decât să spun zece mii de cuvinte în altă limbă.

5. Darul acesta poate să fie folosit pentru zidirea personală, însă nu-și are rostul acolo unde nimeni nu te înțelege, cu atât mai mult în Biserică.

1 Corinteni 14:2. În adevăr, cine vorbeşte în altă limbă nu vorbeşte oamenilor, ci lui Dumnezeu; căci nimeni nu-l înţelege şi, cu duhul, el spune taine.
1 Corinteni 14: 4. Cine vorbeşte în altă limbă se zideşte pe sine însuşi; dar cine proroceşte zideşte sufleteşte Biserica.
1 Corinteni 14:22. Prin urmare, limbile sunt un semn nu pentru cei credincioşi, ci pentru cei necredincioşi. Prorocia, dimpotrivă, este un semn nu pentru cei necredincioşi, ci pentru cei credincioşi. 23. Deci, dacă s-ar aduna toată Biserica la un loc, şi toţi ar vorbi în alte limbi, şi ar intra şi din cei fără daruri sau necredincioşi, n-ar zice ei că sunteţi nebuni?

6. Darul acesta poate să fie un semn pentru necredincioși, atunci când ei te înțeleg, altfel poți șă fii considerat nebun 1 Corinteni 14:22. Prin urmare, limbile sunt un semn nu pentru cei credincioşi, ci pentru cei necredincioşi. Prorocia, dimpotrivă, este un semn nu pentru cei necredincioşi, ci pentru cei credincioşi. 23. Deci, dacă s-ar aduna toată Biserica la un loc, şi toţi ar vorbi în alte limbi, şi ar intra şi din cei fără daruri sau necredincioşi, n-ar zice ei că sunteţi nebuni?

7. Darul acesta este interzis să fie folosit fără rânduială, fără ca să fie tradusă limba și cine-l are dacă vorbirea nu-i tălmăcită să tacă 1 Corinteni 14:26. Ce este de făcut atunci, fraţilor? Când vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cântare, altul, o învăţătură, altul, o descoperire, altul, o vorbă în altă limbă, altul, o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească. 27. Dacă sunt unii care vorbesc în altă limbă, să vorbească numai câte doi sau cel mult trei, fiecare la rând; şi unul să tălmăcească. 28. Dacă nu este cine să tălmăcească, să tacă în biserică şi să-şi vorbească numai lui însuşi şi lui Dumnezeu.

Consider că darul vorbirii în alte limbi dat de Duhul Sfânt, a fost dat cu un scop clar, pentru ca oamenii dintre Neamuri, necredincioșii care nu știau limba celui care propovăduia, să cunoască pe Dumnezeu prin darul acesta supranatural. Pe de altă parte atunci când doar omul respectiv cunoștea limba într-o adunare, atunci nu-și avea rostul și trebuia folosit doar pentru rugăciunea personală, având în vedere că Dumnezeu te cunoaște ce vorbești în orice limbă.


Cred că Bisericile în care astăzi este folosită o limbă care nu are nimic de-a face cu o limbă înțeleasă de pe pământ, aceea nu este o vorbire de la Duhul Sfânt și n-are nimic cu darul vorbirii în alte limbi biblic.

De asemenea cred că cine asociază vorbirea în alte limbi cu o vorbire a îngerilor din Cer este complet greșit, vorbirea în alte limbi dată de Duhul Sfânt nu avea nimic de-a face cu limbile îngerilor, ci cu limbile pământești. Este blasfemie să spui că vorbești sau te rogi îngerilor sau vorbești oamenilor sau lui Dumnezeu în limba îngerilor, să pui o asemenea vorbire pe seama Duhului Sfânt, nu este biblic.

Cred că Bisericile care astăzi folosesc vorbirea în limbi lipsită de rânduiala Scripturii, în care intră necredincioși și aud o vorbire neînțeleasă, o dezordine generală fără rânduială și tălmăcire, sunt neînțelepți, nebiblici și fac mai mult rău lucrării lui Dumnezeu decât bine, ajungând să fie făcuți nebuni și chiar să împiedice pe necredincioși să-L cunoască pe Domnul.

Cred categoric că ceea ce se vehiculează azi în multe adunări că nu poți avea Duhul Sfânt, decât dacă vorbești în alte limbi, este greșit și contrazice Scriptura, exemplu 1 Corinteni 12, care spune destul de clar că nu toți vorbesc în alte limbi, nu toți au darul acesta și că Duhul dă daruri fiecăruia cum vrea Dumnezeu.

Cred că și astăzi Dumnezeu poate da acest dar al vorbirii în alte limbi, atunci când este nevoie de el, în împrejurări în care nu putem vorbi limba cuiva cu care ne întâlnim sau care vine într-o biserică și nu există un translator, însă și atunci este nevoie de darul tălmăcirii ca și adunarea să știe ce se vorbește. 

Simion Ioanăș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu