joi, 19 decembrie 2019

Guvernul Japoniei condamnat în instanţă pentru că a interzis folosirea toaletei de către o persoană transgen

Un tribunal din Tokyo a decis ca guvernul japonez să plătească despăgubiri unei angajate la stat, o femeie transgen (care avea sex biologic bărbătesc), căreia i s-a refuzat dreptul de a folosi toaleta femeilor la locul de muncă.
„Judecătoria districtului Tokyo a obligat guvernul să plătească 1,3 milioane de yeni în daune,” a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al instanței.
„Instanța a ordonat, de asemenea, guvernului să lase angajata să utilizeze toaleta femeilor în mod liber, eliminând cerința de a anunța angajații de sex feminin că este transgen,” a spus purtătorul de cuvânt.
Reclamanta, în vârstă de 50 de ani, s-a angajat la Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei ca bărbat și acum trăiește ca şi femeie. Ea a dat în judecata instituţia în care lucra în 2015, cerând daune de 16,5 milioane de yeni pentru că i s-a interzis să folosească toaleta femeilor, conform presei locale.
Acesta se pare că este primul caz din Japonia, în care se acordă daune cu privire la mediul de la locul muncă pentru persoanele transgen. Guvernul a susținut că a limitat utilizarea oficială a toaletelor pentru femei, deoarece „nu se puteau ignora preocupările privind potenţialul pericol pentru personalul feminin.”
Judecătorul de caz, Takeshi Ebara, a declarat că decizia ministerului „a fost extrem de lipsită de validitate”, potrivit cotidianului Mainichi Shimbun. Judecătorul a mai spus că un comentariu al șefului angajatei transgen în cauză, prin care i se sugera că ar trebui să revină la identitatea de sex masculin „depășește limita permisă de lege”.
Sursa: Japan Today
https://www.stiricrestine.ro/2019/12/18/guvernul-japoniei-condamnat-in-instanta-pentru-ca-a-interzis-folosirea-toaletei-de-catre-o-persoana-transgen/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu