marți, 3 decembrie 2019

Controlul nașterii și declinul civilizației

În mod tradițional, tipul de bărbați cu care femeile doreau să se căsătorească întruchipa toate standardele clasice ale realizării bărbaților: educați, apți din punct de vedere fizic, capabili să țină un loc de muncă. 
Dar în 1960, totul s-a schimbat. A apărut un  produs contraceptiv oral cunoscut sub numele de „pastila”. Nici o inovație nu a modificat fundamental premisele civilizației, precum controlul nașterii.
În Tradiția sociologică, Robert Nisbet a făcut referire la revoluțiile industriale și franceze drept cele două mari idei ale lumii occidentale. [1] Nu există două evenimente care au modificat atât de dramatic civilizația la fel de semnificativ, suprapunerea lor temporală intensificându-și doar efectele.
Dacă cele două Revoluții sunt cele două mari idei ale lumii occidentale, atunci a treia mare idee trebuie să fie controlul nașterii. Nici o inovație nu a modificat fundamental premisele civilizației, cum ar fi controlul nașterilor.
În timp ce liberalii consideră că unitatea centrală a vieții este individul, conservatorii cred că este unitatea familială. [2] Nu suntem o civilizație a indivizilor, suntem o civilizație a familiilor, unitatea familială fiind cărămida de temelie pe care se construiește civilizația. [3]
…………………………………………………
În mod tradițional, tipul de bărbați cu care femeile doreau să se căsătorească întruchipa toate standardele clasice ale realizării bărbaților: educați, potriviți fizic, un ascultător bun, capabil să țină un loc de muncă, un simț al umorului și alte calități pe care femeile le consideră atrăgătoare. Bărbații au muncit din greu în viață pentru a obține aceste calități pentru a atrage suficient o femeie. Sperăm că aceste calități sunt suficiente pentru a încuraja luarea în considerare a căsătoriei. În schimbul fidelității căsătoriei, o femeie va oferi de bună voie sexul unui bărbat. [9]
Femeile depindeau în mare măsură de bărbați pentru siguranța, sprijinul financiar și pentru alte alte nevoi. Femeile nu aveau capacitatea de a controla fertilitatea și erau deseori însărcinate sau rămâneau a fi  îngrijite de tinere. Prin urmare, bărbații au trebuit să-și câștige viața și să devină furnizorii. Deși acest lucru nu a fost cazul pentru 100% din populație, acesta a fost cazul pentru majoritatea oamenilor. [10]
Și atunci totul s-a schimbat. În 1960, a venit un moment când a fost produs un contraceptiv oral cunoscut sub numele de „pastila”. [11] Până în 1964, 6,5 milioane de femei căsătorite foloseau pilula, iar până în 1972, Curtea Supremă a extins accesul la pilulă femeilor necăsătorite prin intermediul Eisenstadt V .Baird; în 1973, Roe V. Wade a legalizat complet avortul. [12] Ușurința de aplicare și accesibilitatea pilulelor și avortului au sporit spațiile civilizaționale descrise mai sus.
(via)
https://armoniamagazineusa.com/2019/12/02/controlul-nasterii-si-declinul-civilizatiei/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu