marți, 31 martie 2020

Jurnal de Criză din Spania, cu Beni Drădici










În contextul amplorii și vitezei de creștere a pandemiei COVID19, diaspora românească din Spania își unește forțele pentru a cunoaște pulsul real al persoanelor afectate din comunitate. Administratorul site-ului Spania Evanghelică și pastorul Beni Drădici, face un apel către comunitatea evanghelică și solicită unitate în rugăciune.
„Mă adresez întregii comunități evanghelice românești din Spania. Criza provocată de coronavirus lovește din plin și în comunitatea noastră. Nu este momentul să punem întrebări, să căutăm explicații sau eventual, vinovați. Avem nevoie unii de alții și în special, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Vreau să monitorizăm prin intermediul acestei pagini toate cazurile de îmbolnăvire cu acest virus, să-i cunoaștem pe frați și să mijlocim înaintea lui Dumnezeu pentru ei.
În acest scop, aștept (pe messenger) mesajele voastre, prin care să ne aduceți la cunoștință cazurile cunoscute. Vom actualiza în fiecare zi datele, pentru a ști exact care este situația în bisericile române din Spania și să ne rugăm, cu date concrete, lui Dumnezeu, Tatăl nostru. Dumnezeu să se îndure de noi, să ne dea înțelepciune și putere, ca să putem trece cu bine prin această grea încercare!”, a punctat pastorul Beni Drădici.
Prin urmare, cu efortul comun, se va publica zilnic pe pagina Spania Evanghelică un Jurnal de Criză, în care se vor prezenta persoanele afectate de pandemie și starea lor. Vă chemăm în Numele Domnului Isus să cerem pace deplină și călăuzire în această perioadă dificilă.
JURNAL DE CRIZĂ din 28.03.2020 – ora 20:00, Spania 
Vă prezentăm aici cazurile cunoscute de îmbolnăvire cu Covid 19:

Lucian Georgiu – pastorul Bisericii Penticostale „Eben Ezer” Benidorm – este la terapie intensivă, în comă indusă. Situația este foarte gravă.

Sabin Tofan – dirijorul de cor din Biserica Penticostale „Betel Alcala” de Henares – este la terapie intensivă, în comă indusă. Situația este foarte gravă.

Costică Harbuzaru – Biserica Penticostală „Emanuel” Malaga – este la terapie intensivă, cu respirație artificială.

Hoha Ioan – Biserica Penticostală „Betel Alcala” de Henares. Este acasă dar are nevoie de rugăciune.

Vasile Galan – presbiter și responsabilul Bisericii Penticostale „Maranata” L´Arboc (Tarragona) – are simptome dar se află acasă în izolare.

Mircea Ciuraru – pastorul Bisericii Penticostale „Maranata Alcala ”de Henares. Nu avem mai multe detalii.

Sergiu Panea – Biserica „Baptistă” Barcelona – a fost în starea gravă, dar situația s-a îmbunătățit și se află sub observație.

Marius Răducu – Biserica Penticostală „Elim” Arganda – este în spital, dar starea lui este stabilă de moment.

Potrivit pastorului Fedor Timșac – președintele Comunității Teritoriale Penticostale din Spania, ar fi vorba în acest moment de aproximativ 60 de persoane din mediul evanghelic (din Spania), ce ar fi infectate cu Covid 19.
Dorim să actualizăm aceste date zilnic, cu speranța că modificările vor fi pozitive. Apelăm în continuare la colaborarea dumneavoastră, pentru a avea cât mai multe detalii despre cazurile cunoscute, sau altele ce vor interveni pe parcurs.
Dumnezeul nostru, cel care a făcut cerurile și pământul să se atingă de toți acești frați, să le dea vindecare și în același timp, să-i întărească pe cei din familiile acestora!

Beni Drădici


De ce au săracii nevoie de fapt?












Apologetică, Educatie, Important, Interne, Misionari români, Misiune

Felix Asamoah (man with Bible), pastor of Peaceful Healing Church in Bowiri Amanfrom in the Volta region of eastern Ghana, preaches from the Tuwuli New Testament.
Oameni săraci. Îi găsești în fiecare țară de pe glob, indiferent de nivelul național de bunăstare. În America de Nord, nu vedem cete de cerșetori precum în orașele mari din India, dar și aici, de asemenea, fiecare oraș mare are oameni fără adăpost și alții care trăiesc în sărăcie cumplită. Reportajele de știri de televiziune arată oameni săraci lipsiți de mijloace de subzistență, care sunt subit aruncați în nevoi și mai teribile, din pricina uraganelor și cutremurelor.
De ce au nevoie oamenii săraci? Ei cerșesc pentru bani, mâncare, îmbrăcăminte, ajutor medical și adăpost. Neîndoielnic, ei au nevoie urgentă de astfel de lucruri, iar ca și urmași ai lui Cristos avem oportunitatea și responsabilitatea să le oferim aceste lucruri ca un act de dragoste și ascultare. Într-un sens, Îl vedem pe Isus pe fețele săracilor. Totuși, sunt aceste lucruri materiale tot ceea ce au ei într-adevăr nevoie?
Nevoia reală a săracului
Isus, Stăpânul nostru, Învățătorul nostru și Conducătorul nostru întotdeauna a răspuns nevoilor oamenilor. Și nu doar nevoilor lor fizice imediate, ci și nevoilor lor mai adânci, veșnice. Iată un exemplu din viața Domnului nostru. Atât Matei (11:5) cât și Luca (7:20) ne relatează povestirea. Câțiva oameni vin la Isus ca să afle dacă El era Mesia cel Promis sau nu. Isus le spune să privească la ceea ce făcea ca să răspundă nevoilor oamenilor și pe acel temei să se hotărască privitor la identitatea Lui.
„Orbii își capătă vederea” spune Isus, „șchiopii umblă, leproșii sunt curățiți, surzii aud, morții învie” și concluzionează lista spunând „și săracilor li se dă bani.”
Nu, nicidecum! El nu a spus asta.
În schimb, El se concentrează pe cea mai importantă nevoie a săracilor și spune „și săracilor li se propovăduiește Evanghelia.”
Vestea Bună? Evanghelia? Da! Vestea bună conform căreia Dumnezeu a început să-și zidească Împărăția pe pământ. Vestea bună a faptului că El mântuiește oameni de consecințele și puterea păcatului. Vestea bună că îi transformă în făpturi noi. Vestea bună că îi îndrumă înspre o trăire total diferită, centrată pe Dumnezeu, care le va pune hrană pe masă, îmbrăcăminte pe trupuri, locuințe în care să trăiască și sănătate pentru duhurile, mințile și trupurile lor.
Ateii pretind faptul că Africa are nevoie de Dumnezeu
Până și necreștinii pot să vadă puterea transformatoare a acestei Vești Bune. În Decembrie 27, anul 2008, Matthew Parris, auto-declarat ateu, a scris un articol în London Sunday Times intitulat Africa needs God (Africa are nevoie de Dumnezeu). El încuviințează afirmația lui Isus conform căreia săracii au realmente nevoie nu de bani, sau asistență pentru dezvoltare, ci mai degrabă de o perspectivă nouă asupra vieții. O perspectivă în care să recunoască faptul că Dumnezeu i-a creat ca și persoane înzestrate cu puterea de a-și schimba circumstanțele – și nu ca victime pasive, neajutorate ale soartei, cu atitudinea de tipul „fie ce-o fi”.
Parris amintește despre  lucrarea de dezvoltare realizată de organizații seculare non-guvernamentale, proiecte guvernamentale și eforturi internaționale de într-ajutorare. El scrie: „Doar astfel de proiecte nu sunt suficiente. Doar educația și instruirea nu sunt suficiente. În Africa, numai creștinismul schimbă inimile oamenilor. Și aduce transformare spirituală. Renașterea este de netăgăduit. Schimbarea este veritabilă.”
Bineînțeles, schimbarea este autentică! Vestea Bună a fost concepută de Dumnezeu ca să împlinească nevoile oamenilor pe care El i-a creat într-un mod similar antibioticelor puternice și specifice care sunt concepute pentru a distruge bacterii specifice. Oamenii sunt suferinzi spiritual, emoțional și fizic, viețile lor sunt răvășite în tot felul de moduri, însă Proiectantul lor știe exact de ce au nevoie ca să fie vindecați de infecția păcatului.
Dumnezeu nu este o notă explicativă
Nu orice necreștin poate să vadă puterea Veștii Bune atât de clar precum o vede Parris. Oamenii care dețin o perspectivă asupra vieții care-L exclude pe Dumnezeu tind să demită Vestea Lui Bună într-un colț mărunt al vieții – o zonă mică păstrată pentru religie și izolată de orice sector însemnat al societății. Laicii doresc să-L pună pe Dumnezeu pe banca de rezervă și să împingă planul Lui de salvare pentru umanitate la marginile vieții, să-L scoată din comerț, educație, guvernământ, familie, sau orice alt domeniu al vieții reale. Pentru aceștia, religia este o chestiune privată, personală, sau aparține exclusiv bisericii, unei clădiri specifice, pe o durată determinată în zilele de duminică.
Această perspectivă este total și complet contrară planului lui Dumnezeu. Dumnezeu și vestea Lui bună sunt relevante pentru fiecare sferă a vieții umane. Isus a spus: „Eu sunt pâinea vieții.” Ioan 6:35. Sau în alte cuvinte: „Eu sunt pentru viața ta plenară ceea ce hrana este pentru viața ta fizică.” El este personajul principal care stă pe scenă, în centrul spotului de lumină, nu înghesuit într-un colț întunecat al unui balcon. Dumnezeu are însemnătate primordială, asemeni unui titlul principal, și nicidecum ca o însemnare mâzgălită pe margine.
În același mod în care El transformă indivizi, familii, și sate în Africa, El transformă oameni și societăți pretutindeni în lume. Isus a spus: „Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug”. Dumnezeu a menit Vestea Bună să se potrivească oamenilor care își trăiesc viața – pentru legiuitori care guvernează națiuni, pentru profesori care mentorează copiii națiunii, pentru oameni de afaceri care slujesc societatea. Toți oamenii de pe pământ au nevoie de puterea transformatoare a lui Dumnezeu în viețile lor.
Știm că azi, miliarde de oameni au nevoie încă să audă Vestea Bună. Milioane dintre ei vorbesc peste 1600 de limbi și încă nu au nici o parte a Veștii Bune traduse în limba pe care o cunosc cel mai bine.
Din această pricină, ultimul lucru pe care l-a făcut Isus când a fost pe pământ, a fost să-i delege pe urmașii Săi să meargă în toată lumea și să spună tuturor această Veste Bună și despre cum pot fi schimbați.
Din acest motiv, noi, urmașii Săi de azi, care am auzit Vestea Bună a lui Dumnezeu și am fost transformați de puterea ei, Îl așezăm pe Isus pe scena principală și Îl considerăm ca fiind titlul primei pagini.
Din această cauză neprecupețind nimic, ne dedicăm viețile să facem tot ceea ce este necesar pentru ca să vestim Vestea Bună tuturor sărmanilor de pe pământ. Oare facem asta?
Sursa: The Why & How of Bible Translation, de Jack Popjes
========================
Tabita Constantin
Wycliffe România





Să ne întoarcem privirile spre El!











Am simțit îndemnul să vă adresez câteva cuvinte vouă, prietenilor Agenției Kairos, celor care ne sunteți alături, cu îndemnul de a continua să ne sprijiniți în rugăciune.
Situația actuală ne determină să stăm acasă și să ne rugăm mai fierbinte unii pentru alții. Nu mă îndoiesc că, în condițiile date, fiecăruia dintre noi ne este greu, chiar acasă la noi. Ne este teamă de boală, de impactul pe care ar putea-o avea asupra celor dragi, ne este teamă de necunoscut. Cu cât mai mult, cei care sunt departe de casă sunt expuși unui stres mai mare datorat condițiilor în care se află, fără asistență medicală adecvată și în imposibilitatea de a se întoarce acasă.
Da, în zilele acestea, parcă urechea noastră ne e mai mult acordată la aparatele de radio și la știrile care se schimbă de la o oră la alta. E bine să fim informați, însă, să nu uităm să ne acordăm urechea la ce are să ne spună Dumnezeu.
Dumnezeu, care a știut că orice generație va avea provocări, necazuri, incertitudini, ne-a lăsat Cuvântul Său, care este valabil în orice situație, pentru orice generație. De aceea, mai mult ca oricând, în aceste zile când stăm acasă, să ne plecăm asupra Cuvântului Său și să cerem lumină și pricepere pentru zilele pe care le trăim. Există cu adevărat pericolul să ne pierdem timpul ascultând știre după știre, trecând de pe o platformă socială pe alta, provocând o dorință și mai mare după informare, fără să ne mai rămână timp să citim Scripturile și să mijlocim pentru toate câte se întâmplă.
Când am întocmit planul de acțiune al Agenției Kairos pentru anul acesta, nici nu ne-am gândit că s-ar putea ca toate evenimentele planificate pentru lunile martie și aprilie să fie anulate, noi doar ne-am rugat ca tot ce ne-am propus și am planificat să se realizeze după voia Domnului și cu binecuvântarea Lui. Suntem pe deplin încredințați că seminarul Biserica misionară, conferințele, cursurile și vizitele misionarilor români ar fi fost de folos adunărilor locale din țară, cu toate aceste știm că Domnul ne-a adus în această situație ca să înțelegem misiunea și mobilizarea și din altă perspectivă, de care poate nici nu eram conștienți.
Astăzi Biserica nu se mai închină între zidurile clădirii de adunare. Astăzi Biserica viețuiește în unitate, chiar dacă membrii ei sunt izolați, fiecare la casa lui. E interesant cum tocmai distanța fizică ne face să strângem rândurile și mai mult, din punct de vedere spiritual. Este o situație pe care nu am mai experimentat-o până acum și nu cred că am explorat încă toate posibilitățile pe care le avem în ceea ce privește evanghelizarea, misiunea sau mobilizarea. Să ne rugăm ca Domnul să ne călăuzească să știm ce avem de făcut în vremurile pe care le trăim.
Zilele acestea mi-am adus aminte de Psalmul 34: – Un psalm alcătuit de David când a făcut pe nebunul în fața lui Abimelec și a plecat izgonit de el. Acest psalm ne vorbește despre un capitol întunecat din viața lui. David îl cunoștea pe Dumnezeu, făcea parte din poporul lui Dumnezeu, compunea psalmi, locuia în mijlocul unui popor care Îl cunoștea pe Dumnezeu. Cu toate acestea ajunge în teritoriul dușmanului, la deșert spiritual, și implicit la stări de teamă (v.4), nenorocire (v.6a), necaz (v.6b), primejdie (v.7).
Cu toate acestea, în mijlocul necazului, David își aduce aminte că el aparține unei alte Împărății. El își ridică privirea de la el însuși, de la Achiș, împăratul Gatului, de la Saul, care îl prigonea, și privește dincolo de circumstanțele în care se găsea, spre Dumnezeu, singurul care poate ajuta, elibera și vindeca. Și, într-adevăr, minunea se produce. Astfel, în urma acestei experiențe nefaste, el poate mărturisi: „Când îți întorci privirile spre El, te luminezi de bucurie, și nu ți se umple fața de rușine” (v.5). Privirea aceasta nu este doar una meditativă, contemplativă, ci una urgentă (sau cum se exprima un comentator biblic, aceasta-i privirea nenorocitului).
Ce avem și noi de făcut în vremurile de astăzi? Să ne întoarcem privirile spre El, Cel care poate ajuta, Cel care poate vindeca și elibera. Corrie ten Boom spunea: „Dacă privești la lume, vei fi umplut și tu de suferință. Dacă vei privi la tine, în interiorul tău, vei sfârși în depresie. Dar dacă te uiți la Hristos, vei avea pace.”
Cu prețuire,
Valentin Hrihorciuc
Directorul Kairos România

Jurnal de Misiune: „Har și Pace” din Brazilia











„Har și Pace”!
Acesta a fost salutul Domnului Isus pentru ucenici în timpuri dificile pentru ei. Har și pace e ceea ce avem nevoie, mai ales în aceste zile. Sperăm ca scrisoarea noastră să vă găsească bine și sănătoși!
Finalul anului 2019 a fost foarte intens, deoarece am fost plecat mai tot timpul implicându-mă în instruirea credincioșilor din diferite state și biserici în ce privește ucenicizarea și misiunea. În această perioadă, am avut parte şi de încercări. Unul din momentele dificile a fost când mi-am rupt un deget de la picior, din cauza căruia încă am dureri. Dar, am intrat în anul 2020 încurajați de lucrarea pe care ne-a încredințat-o Domnul.
Am început să pregătim liderii locali pentru o eventuală mutare a noastră la sfârșitul anului. Îi pregătim ca să poată prelua conducerea şi ca să fie eficienţi în evanghelizare.
Un alt program pe care îl avem pe inimă este cel cu copiii și care funcționează în fiecare sâmbătă. Suntem bucuroși că mulți copii din oraș din familii de necredincioși vin mereu.
Lunile acestea am pregătit un material de ucenicizare pe care să-l publicăm, astfel încât să fie disponibil în toată Brazilia. Acesta este doar o parte și sperăm ca până la sfârșitul anului să terminăm de publicat tot materialul.
Pe lângă acest material, sunt în proces de a pregăti o echipă care să lucreze în domeniul ucenicizării și a restaurării bisericii aici în Brazilia.
În ce privește situația actuală, Brazilia la rândul ei a intrat în carantină și totul este închis și nimeni nu poată să iasă din casă, decât în cazuri specifice. Astăzi am început să facem serviciul divin prin internet și ne gândim să facem ceva paralel și în romană (Rugaţi-vă în această privință). Situaţia este dificilă având în vedere aglomerările de populaţie în diverse locuri în special între cei mai săraci, și datorită lipsei de asistență medicală suficientă. Dacă vom avea parte de o contaminare în masă necontrolată vom avea parte de multe decese în curând.
Cât despre noi ca familie, avem câteva motive pentru care dorim să vă rugați:
Carolina, soția mea, a ajutat în ultimele 7 zile câteva femei însărcinate și a fost mai expusă (în spitale) la acest virus şi este extrem de obosită. Are febră, tuse și durere în tot corpul (nu știm dacă sunt simptome de Corona, deşi e posibil, sau este altceva cauzat doar de oboseală). Eu am avut tuberculoză cu ani în urmă și prin urmare sunt mai sensibil și poate fi mai periculos în cazul contractării virusului.
În ce-i privește pe copii: Clara este bine, dar în schimb Levi, Daniel și Tomás au luat o bacterie sau virus de la alți copii din oraș, care îi face să aibă răni deschise rotunde pe picioare mâini și față. Se pare că se vindecă în două săptămâni, dar nu suntem siguri.
Rugaţi-vă ca Domnul să ne dea tot harul necesar și înțelepciunea de care avem nevoie ca să acționăm conform cu voia Lui, în această perioadă, cât și pentru resursele de care avem nevoie.
Domnul să vă binecuvânteze!

Cu dragoste în Domnul Isus,
Fernando Frîncu și familia


Jurnal de Criză din Spania, cu Beni Drădici











Cea de a treia filă a acestui jurnal, încropit dintr-o necesitate obiectivă, în această mare de incertitudini, ne aduce în prim plan strigătul unei soții, a cărei nădejde rămâne încă ancorată în puterea rugăciunii unei comunități căreia îi pasă de cei în suferință. Conform unui mesaj publicat azi pe pagina de facebook a familiei, sora Mihaela Tofan ne roagă să continuăm a o sprijini în rugăciune pentru soțul ei Sabin, care se află într-o stare critică.
„Ne-au sunat de la spital și ne-au spus că situația lui Sabin este foarte critică, următoarele ore fiind foarte importante ca acesta să răspundă la tratament. Are un drenaj la plămâni și medicii fac tot ce pot”, ne spune Mihaela.
Pe de altă parte, știrile pozitive continuă. Fratele Lucian Georgiu din Benidorm s-a trezit din comă, vorbește și continuă recuperarea la terapie intensivă. Tot în aceiași situație se găsesc și frații Ferăriță Anton, Ferăriță Zorica și Cârpaci Florentin, care și ei au ieșit din comă și continuă recuperarea. Sora Ciuraru Lili și fratele Isfan Nicolae au fost externați astăzi. Mâine va fi externat și Emanuel Caldaras din Malaga.

O altă știre importantă, cu nuanță pozitivă, vine din L´Arboc (Tarragona), de unde fratele presbiter Vasile Galan ne confirmă că nu este nici măcar suspect de a fi infectat cu COVID 19. I-au repetat analizele de trei ori, plus radiografie la plămâni și rezultatul a fost negativ.

Simptomele de săptămâna trecută, însoțite de febră și alte stări de indispoziție s-au datorat unei alte probleme de sănătate, accentuată de un tratament nepotrivit cu antibiotic.
Despre celelalte cazuri, prezentate în urmă cu două zile, nu avem alte informații la această oră.
„Doamne Dumnezeul nostru, Tu cel care locuiești în gloria cerească, dar ne-ai spus că ești lângă cel ce strigă din durerea lui, te rugăm din toată inima noastră, privește cu îndurare spre frații noștri ce suferă în trupul lor, fiind afectați de această molimă ce a cuprins lumea întreagă. Atinge-te de trupurile lor, îndepărtează celulele bolnave și dă-le vindecare. Te rugăm de asemenea pentru familiile acestora, privește la lacrimile lor, întărește-le, trimite-le un cuvânt de îmbărbătare și ascultă-le rugăciunea. Ascultă de asemenea pe toți frații ce mijlocesc înaintea ta în rugăciune, primește-i pe aceia care postesc și stau în veghere înaintea Ta, ca să te înduri, să-i vindeci pe cei bolnavi și să tămăduiești țara.
Știm Doamne că suntem vinovați cu toții înaintea Ta, am fost superficiali în umblarea noastră, am dovedit o pocăință de fațadă și nu după Cuvântul Tău, dar totuși, acum la vreme de necaz îndrăznim să venim la Tine. Chemăm Doamne protecția Ta cea sfântă peste casele noastre, peste bisericile noastre și peste poporul nostru. Chemăm Doamne îndurarea Ta, pe care ți-o reînnoiești în fiecare dimineață, peste frații noștri, peste neamul nostru, peste guvernanți, peste personalul administrativ, bărbați și femei ce luptă în prima linie împotriva molimei. Nu ne judeca după dreptatea Ta, ci fie-ți milă de noi, acum la nevoie.
Îți mulțumim că ești un Dumnezeu bun, că îți pasă de noi și că vrei să ne înveți lucruri pe care le-am neglijat, pe care le-am uitat, sau le-am pervertit după placul nostru. Ajută-ne să-ți înțelegem mesajul, AMIN!”
Beni Drădici,
Spania Evanghelică

_________________________
Citți și:
Am primit un scurt mesaj din ISRAEL de la un Dr. Spec. ORL: “Putina apa calda intr-un pahar, punem Sare si zeama de Lamaie si facem galgara!”
Apa sa fie putin mai sarata ca apa Marii.
Microbul “Covit-19 sta 3 zile in zona gatului, apoi coboara la plamani, dar cu galgara, apa sarata si zeama de lamaie moare. Fiti sanatosi! Cu drag Cornel.

ÎNMORMÂNTARE VIOREL CANDRIANU – 26 MARTIE 2020 – VIDEO OFICIAL -BISERICA BAPTISTĂ BETEL IPOTEṢTI