joi, 12 septembrie 2019

Arheologii israelieni au găsit vestigii care ar putea indica locul unde Isus i-a hrănit pe cei 5.000 de oameni

JERUSALEM, Israel – Arheologii israelieni au descoperit un mozaic, neobișnuit de bine conservat, înfățișând, aparent, miracolul prin care Isus Hristos a hrănit pe cei 5.000, aflat la etajul unei biserici creștine timpurii cu vedere la Marea Galileii.
Cercetătorii de la Universitatea Haifa au scos la iveală mozaicul în timpul săpăturilor la așa-numita „Biserică arsă” aflată în perimetrul arheologic Hippos-Sussita. Cercetătorii cred că biserica din secolul al VI-lea a fost arsă cel mai probabil în timpul cuceririi sasanide din secolul al VII-lea. Incendiul a ajutat la păstrarea podelei, deoarece atunci când acoperișul a ars, a acoperit podeaua mozaicului cu un strat de cenușă, protejându-l astfel de deteriorarea în timp.
Când arheologii au înlăturat stratul de cenușă, au descoperit un mozaic colorat care înfățișa imagini ale coșurilor cu pâini și pește, un miracol despre care se crede că a avut loc aproape de Marea Galileii.
„Cu siguranță, pot fi diferite explicații cu privire la descrierea pâinilor și a peștilor din mozaic, dar nu se poate ignora asemănarea cu descrierea din Noul Testament: de exemplu, faptul că Noul Testament are o descriere a cinci pâini într-un coș şi cei doi pești, așa cum găsim în mozaic,” a spus dr. Michael Eisenberg, șeful echipei de arheologi din Hippos, în numele Institutului de Arheologie de la Universitatea Haifa, Israel.
Această biserică a fost cercetată parțial în urmă cu aproximativ un deceniu, iar acum dr. Eisenberg, colega sa Jessica Rentz și echipa lor s-au întors să continue săpăturile. Descoperirea mozaicului cu coșurile cu pâine și pește contestă tradiția care spune că miracolul descris în Noului Testament a avut loc în zona unde acum exist[ Biserica Înmulțirii din Tabgha, pe partea de nord-vest a Mării Galileii.
Unii experți afirmă că s-a produs mai aproape de situl Hippos-Sussita.
„În zilele noastre, avem tendința de a considera Biserica Înmulțirii din Tabgha din nord-vestul Mării Galileii ca locație a miracolului, dar la o citire atentă a Noului Testament este evident că ar fi putut avea loc la nord de Hippos în perimetrul regiunii orașului,” a explicat Eisenberg. „Conform Scripturii, după ce a înfăptuit miracolul,  Iisus a trecut apa înspre nord-vestul Mării Galileii, în zona Tabgha / Ginosar, astfel încât miracolul trebuia să aibă loc acolo unde a început traversarea, mai degrabă decât în locul unde a terminat-o. În plus, mozaicul de la Biserica Înmulțirii are o imagine cu doi pești și un coș cu doar patru pâini, în timp ce în toate locurile din Noul Testament care spun despre minune, există cinci pâini, așa cum se găsește în mozaicul din Hippos. În plus, mozaicul de la Biserica Arsă prezintă o reprezentare a 12 coșuri, iar Noul Testament îi descrie pe ucenicii care, la sfârșitul miracolului, au strâns 12 coșuri cu resturi de pâine și pește.”
Cu toate acestea, Eisenberg nu este convins că miracolul s-a întâmplat chiar în apropierea Bisericii Arse din Hippos. El subliniază diferențe cheie între mozaicul nou descoperit și descrierea din Noul Testament.
De exemplu, unele coșuri din mozaic sunt pline de fructe și nu doar de pâine. Alte locuri înfățișează trei pești împreună în loc de doi.
„Biserica este situată chiar la marginea de vest a Muntelui Sussita și este cel mai vestic punct din oraș și are vedere – astăzi așa cum s-a întâmplat şi atunci – la Marea Galileii, unde şi-a desfăşurat Isus slujirea și unde au avut loc majoritatea minunilor Sale. Nu există nici o îndoială, comunitatea locală era bine familiarizată cu cele două minuni ale hrănirii mulţimilor și probabil ştia locațiile estimate ale acestor minuni mai bine decât noi. Presupunerea că artizanul sau persoanele care au comandat acest mozaic doreau să creeze o afinitate cu un miracol care a avut loc în apropiere este logică. Vom termina săpăturile și curățarea celor douăzeci la sută rămase din mozaic și vom examina cu atenție această presupunere. Peștii înșiși au o serie de semnificații simbolice suplimentare în lumea creștină, iar interpretarea lor necesită prudență,” a concluzionat el.
În timpul procesului de conservare, condus de Autoritatea pentru Antichități din Israel, două inscripții în limba greacă au fost, de asemenea, expuse în mozaic.
Prima inscripție vorbește despre cei doi părinți ai bisericii, Theodoros și Petros care au creat un sanctuar în cinstea unui mucenic creștin. A doua inscripție dezvăluie numele mucenicului ca fiind un bărbat pe nume Theodoros. Nu se cunoaște altceva despre acest mucenic.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, rămășițele arse ale ușilor bisericii, o pereche de inele de ciocănit în ușă turnate în bronz, având formă unor lei care mugesc.
Sursa: CBN News
https://www.stiricrestine.ro/2019/09/11/arheologii-israelieni-au-gasit-vestigii-care-ar-putea-indica-locul-unde-isus-i-a-hranit-pe-cei-5-000-de-oameni/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu