29-09-2019 17:05:09
Amenințările din partea extremiştilor hinduşi au determinat un pastor din Nepal să se ascundă, după ce o filmare video, în care el îşi prezenta mărturia convertirii la Hristos, şi care era destinat unei audienţe private, a ajuns publică pe reţelele sociale.
Pastorul Sukdev Giri de la biserica Trinity Fellowship din districtul Chitwan a primit amenințări cu moartea. El și-a schimbat numărul de telefon, dar familia și prietenii lui primesc în continuare apeluri amenințătoare, a spus el pentru Morning Star News.
Ca o dovadă privind modul în care această țară himalayana s-a radicalizat din ce în ce mai mult în ultimii ani, Pastorul Giri, în vârstă de 59 de ani, nu a putut să se întoarcă acasă din călătoriile sale evanghelistice, de când un videoclip cu mărturia sa a ajuns pe YouTube la mijlocul lunii august.
„Este pentru prima dată când un creștin din Nepal a fost vizat pentru că cineva a distribuit pe reţelele sociale un material video despre religia sa trecută și convertirea la creștinism”, a declarat Ganesh Sreshta, avocat în cadrul ADF Internaţional. „Se dovedește a fi o chestiune de mare interes, grupări fundamentaliste hinduse aflate în legătură cu lideri politici de seamă, sunt interesaţi de acest videoclip.”
Videoclipul, filmat în martie la o întâlnire internațională a lucrătorilor creştini din media care s-a ţinut la Kathmandu, unde pastorul Giri a fost unul dintre vorbitori, a fost disponibil numai publicului creștin, până când o femeie creștină nepaleză din străinătate l-a postat pe YouTube. În timpul prezentării susţinute la conferinţă, jurnalistul de radio nepalez Sunil Raj Lama l-a rugat pe pastorul Giri să vorbească mai mult despre credințele religioase din Nepal.
„Nu este ceva ce aş discuta cu oricine chiar oriunde, dar întrebarea lui era foarte autentică,” a spus pastorul Giri pentru Morning Star News. „Deși am avertizat ca videoclipul să fie editat și să nu fie difuzat în afara cercului creștin, creștinii care au fost primii ce au urmărit-o pe un canal privat au insistat că: „Este un adevăr dureros – oamenii trebuie să audă aceasta.”
O femeia nepaleză neidentificată din străinătate, care avea acces la canalul privat, a distribuit în mod public videoclipul pe YouTube pe 11 august, iar imediat un torent de comentarii ostile a început să se reverse.
„S-au folosite cuvinte extrem de abuzive și nepotrivite la adresa mea,” a spus pastorul Giri. „Foarte curând au început şi apelurile la telefon. Am aruncat repede cartela SIM și nu am folosit telefonul timp de câteva zile. Mi-am dedicat tot timpul călătoriei, întru-cât familia mea consideră că este nesigur să stau în orașul meu natal, în Chitwan. În prezent sunt ocupat cu activitatea de slujire în multe părți ale Nepalului.”
În videoclip, pastorul a vorbit despre cum, înainte de a deveni creștin, a observat păcatul și corupția din lume și s-a întrebat despre rădăcinile lor. Evanghelia l-a ajutat să găsească răspunsul la această întrebare.
„Mai mult, nu am inventat nicio poveste despre zeitățile hinduse”, a spus el. „Am spus că vin dintr-o familie hindusă și că știu zeitățile la care se închină hindușii și, de asemenea, cele care sunt evitate. De exemplu, nu veți găsi temple dedicate lui Brahma, despre care se crede că este zeul creator. El este considerat o zeitate, dar nu este venerat. Este scris în Puranas (textele antice ale literaturii hinduse) că Brahma și-a agresat sexual propria fiică și s-a căsătorit cu ea. Brahmanii nu se închină lui Brahma tocmai din acest motiv.”
În mod similar, a spus el, e menționat că Shiva, zeul distrugerii cunoscut sub numele de Pashupati, stăpânul animalelor, a comis bestialitate.
„Dacă verificați Codul Penal al Nepalului, aceasta este considerată o faptă oribilă”, a spus el, adăugând că şi în Codul Penal al Indiei este considerat, de asemenea, o faptă nefirească.
Un al treilea zeu hindus, Vishnu, a comis adulter, a spus el. Ultimele ediții ale textelor antice hinduse au fost editate pentru a le spori atractivitatea către generațiile tinere – poveștile au fost reinterpretate și dramatizate pentru a fi transpuse în telenovele TV, excluzând fragmentele stânjenitoare din textele originale, a spus pastorul. El a încurajat oamenii să parcurgă Puranas-ul original, pentru a afla adevarul.
„Comunitatea regală din Nepal a conservat aceste cărți,” a spus el pentru Morning Star News, recapitulând ceea ce a spus în timpul conferinței. „Îmi doresc că generațiile tinere să citească textele, să cerceteze aceste lucruri, nu să alerge pur și după ultima modă religioasă. În ocaziile în care am vorbit la canalele TV, mi-am împărtășit mărturia și am atins aceleași subiecte, iar acele interviuri au apărut acum și pe rețelele de socializare.”
Oamenii îl privesc acum greșit ca pe un creștin care urăște hinduismul, a spus el.
„Nu urăsc pe nimeni – vreau doar să pot spune deschis despre întâlnirea mea cu Hristos”, a spus pastorul Giri.
El a povestit la conferință cum, la vârsta de 12 ani, a mers la o biserică din Kathmandu unde predicau niște misionari din Sri Lanka.
„Acolo, am auzit despre dragostea lui Dumnezeu și despre simplitatea și smerenia lui Isus”, a spus el. „A fost atât de copleșitor pentru mine. De mic băiat, mă gândeam la cum Isus a spălat picioarelor ucenicilor săi. Poate un zeu să fie atât de umil? A fost greu de înţeles.
El a citit Noul Testament în trei luni.
„Era greu să mă apropii de vechii mei dumnezei, dar Isus părea foarte deschis, simplu și aproape. L-am acceptat chiar atunci ”, a spus el. „Dar nişte întrebări încă frământau inima mea. Am vrut să aflu dacă acest nou Dumnezeu al meu, Isus, este la fel ca toți ceilalţi dumnezei hinduşi? La început i-am întrebat pe preoți de ce Brahma, Vișnu, Shiva deşi sunt imorali, totuşi sunt considerați zei și sunt foarte respectați de noi?! Discutam cu ei despre textele pe care le-am citit și despre faptele reprobabile ale zeilor. Mi-au spus: „Totul este Lila (cuvânt sanscrit tradus în mod vag ca şi „joc”). Orice fac zeii este bun, dar dacă omul face aceleaşi lucruri, este păcat.”
Preoţii hinduşi l-au numit „băieţelul bătrân”, a spus el.
„Ești mic, dar pui întrebări precum oamenii bătrâni ”- au remarcat ei cu amuzament”, a spus Pastorul Giri. „Din acea zi, sfințenia lui Isus Hristos a devenit foarte specială pentru mine. Mă rugam și noul meu Dumnezeu îmi răspundea la rugăciuni și treptat am construit o relație.”
În comentariile de pe rețelele de socializare, s-au scris multe „cuvinte urâte și veninoase” împotriva lui şi, curând, o mulțime s-a adunat la ferma să din Chitwan, întrebându-i pe soția sa și pe părinți despre unde l-ar putea găsi.
În momentul în care a consultat o adunare a pastorilor regionali cu privire la faptul dacă ar trebui să depună o plângere la poliție sau nu, pentru comentariile pe care le primeşte, aceştia l-au sfătuit să nu facă acest lucru.
„Şi ei au primit, de asemenea, apeluri telefonice de la oameni care întrebau cum mă pot găsi,” a spus pastorul Giri. „Mi s-a spus că, de vreme ce fanaticii hindu și poliția mă caută deja, atunci nu este recomandat să îi întâlnesc.”
El a spus că în cartierul său din districtul Chitwan există o populație mare de brahmani influenţi.
„Soția mea se simte foarte nesigură și îngrijorată pentru mine,” a spus el pentru Morning Star News.
Videoclipul YouTube a avut peste 750.000 de vizualizări înainte de a fi şters și, de atunci, un videoclip critic la adresa lui postat de către un utilizator Facebook sub numele de Abhishek Joshi a devenit viral, a spus el. În videoclip Joshi îl numește „… un fiu al sfinților hinduși care acum a căzut în mâinile lui Adam și Eva.”
„Te-ai născut într-o familie hindusă și ai un nume hindus”, spune Joshi. „Ai crescut ca hindus, dacă umbli cu o Biblie de câțiva ani și ţi-ai schimbat religia la creștinism asta nu îți dă dreptul să îţi baţi joc de zeii hinduşi.”
Pastorul Giri a spus că speră că i se va oferi cel puțin oportunitatea de a-și explica pe deplin opiniile.
„Există deja atâta ură acumulată împotriva mea, încât utilizatorul Facebook Abhishek Joshi și câțiva alții, aleg versete din Biblie și le interpretează greșit”, a spus el. „Vreau să le spun că nu este vorba despre vreo competiţie între două religii.”
El a încercat pur și simplu să povestească călătoria sa personală, nu să crititice religia altora.
„Am fost devotat zeilor pe care ei îi apără și am ales să abandonez practicile, superstițiile etc. Sunt aici pentru a spune povestea mea și toate cercetările pe care le-am făcut despre zeii pe care i-am venerat cândva,” a spus el. „Dacă nu îmi dau ocazia, şi dacă Domnul va îngădui, atunci voi scrie o carte.”
Sreshta, avocatul afiliat cu ADF în Nepal, a declarat că creștinii care erau acuzaţi la început în mod fals de „convertire forțată”, acum sunt acuzați de predicare sau că vorbesc public despre credință. El a menționat că articolul 26 din constituția Nepalului interzice convertirile religioase.
„Există un impact mare al canalelor media indiene asupra populației hinduse a Nepalului”, a adăugat el. „Extremismul hindus din Nepal s-a format după modelul fundamentalist al RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh), din India.”
O creștere a persecuției creștinilor din Nepal a început după ce în octombrie 2017 a fost adoptat un nou Cod Penal, care a intrat în vigoare în august 2018.
„Mulți creștini îşi organizează întâlnirile de rugăciune în spatele ușilor închise ale caselor lor, deoarece se simt nesiguri să-și expună sau să-și dezvăluie credința în public”, a spus Sreshta. „Articolul 18 interzice discriminarea pe motive de religie, castă, rasă etc., dar asta este doar pe hârtie și nu poate fi văzut nicăieri în cazul creștinilor.”
Prin criminalizarea conversiilor, Nepalul a încălcat libertatea fundamentală de religie sau credință, care este garantată nu numai prin constituția sa, ci și de mai multe acorduri internaționale, potrivit ADF-International.
„Constituția Nepalului interzice încercările de convertire religioasă”, se arată într-un comunicat de presă ADF. „În același timp, Nepalul este semnatar al Pactului Internațional pentru Drepturile Civile și Politice, un tratat internațional care protejează în mod explicit libertatea religiei și a expresiei.”
Nepalul se clasează pe locul 32 în Topul Mondial al Persecuţiei întocmit de Open Doors, al țărilor în care este cel mai dificil să fii creștin.
https://www.stiricrestine.ro/2019/09/29/ostilitate-in-crestere-la-adresa-crestinilor-din-nepal/?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu