luni, 16 septembrie 2019

Identitatea Baptistă: Grupări Baptiste ‚caută să fie relevante’, spune liderul


Pagina de ştiri baptiste

BPNews


AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEBAPTISTE DE SUD


Identitatea Baptistă: Grupări Baptiste ‚caută să fie relevante’, spune liderul
Feb 22, 2007, by Lonnie Wilkey

JACKSON, Tenn. (BP) – Asociaţiile şi convenţiile de stat Baptist Sudice trebuie să confrunte provocările prezentului pentru a putea fi forţe viabile în denominaţie, a spus un director de misiuni Baptist.

Încă de când s-a stabilit prima asociaţie Baptistă în 1707 în Philadelphia, asociaţia a continuat să evolueze, a spus Mike Day, director de misiuni pentru Mid-South Baptist Association, bazata în Memphis, Tenn.

După ce au luat fiinţă convenţiile de stat şi Convenţia Baptistă Sudică a fost formată în 1845, rolul lor a devenit împletit, a notat Day în cadrul unei adresări despre „Viitorul Asociaţiilor şi Convenţiilor de Stat Baptiste” da la Conferinţa Identităţii Baptiste din februarie 15-17 de la Union University din Jackson, Tenn.

Asociaţiile Baptiste au început să aibă de a face cu o criză de identitate după ce convenţiile de stat şi SBC au apărut pe scenă, a spus Day. Această criză a sporit după ce s-a stabilit Programul Cooperativ SBC stabilit în 1925 şi convenţiilor de stat li s-a dat sarcina de colectare şi dispensare a acelor fonduri după trei ani.

Acum, în timp ce SBC continuă să crească şi să se schimbe, atât asociaţiile cât şi convenţiile de stat Baptiste se „luptă cu dilema creării unei mărci denominaţionale într-o lume post-denominaţională”, a spus Day.

„Atât asociaţiile cât şi convenţiile de stat Baptiste caută să fie relevante”, a spus el.

O mare parte din ceea ce are loc în viaţa Baptist Sudică relatată faţă de variatele sale nivele (convenţia naţională, convenţiile de stat, asociaţiile), a spus Day, este o confuzie pentru membrii bisericilor locale.

Drept rezultat, asociaţiile Baptiste şi convenţiile de stat se confruntă cu „încurcăturile prezentului”, a spus Day participanţilor la conferinţă.

Aceste încurcături includ:

-- Sindromul efortului duplicat, „Noi facem aceleaşi lucruri la o grămadă de nivele diferite”, a spus Day, adăugând că anumite asociaţii pot evalua, pregătii şi desfăşura un plantator de biserică. Aceleaşi servicii sunt totodată oferite de convenţiile de stat şi Bordul de Misiune Nord American. El a notat că mărimea succesului SBC a creat o duplicare de servicii.

-- Sindromul instituţia întâi. Day a spus că există instituţii pentru care să se poartă de grijă, mai ales la nivelul convenţional de stat. „Acestea nu sunt lucruri rele, însă sunt costisitoare”, a spus el. „Nevoia noastră de a oferii, educa şi edifica ne împinge înspre afacerea instituţiei”.

-- Sindromul ierarhiei autonome. Fiecare entitate, începând de la biserica locală, este autonom. „Dar noi ne comportăm de parcă am cere acordul altora sau că am avea dreptul de a aproba. Aceasta este o ierarhie implicată”, a spus Day, adăugând că problema cu această încurcătură este că „biserica se răsuceşte în partea de jos a grămezii. În Scriptură, biserica este în vârful grămezii”.

-- Sindromul cooperării codificate. Day a observat că Mesajul şi Credinţa Baptistă 2000 emite un set puternic de parametrii pentru felul cum să coopereze Baptiştii. „Cu toate aceasta noi încercăm zilnic să definim ceea ce înseamnă să cooperăm ca Baptişti”, a spus el. „Mesajul şi Credinţa Baptistă este destul pentru a ne definii”.

-- Sindromul dolarilor de misiuni rar răspândiţi. „Dolarii noştri de misiune se cam subţiază”, a spus Day. Pus simplu, se împărtăşesc mai puţin dolari cu mai multe lucrări la toate nivelele.

-- Sindromul influenţei pierdute. „Noi ne-am pierdut influenţa ca entităţi denominaţionale în bisericile resursă care să-şi facă treaba lor. Prin urmare, bisericile şi-au pierdut influenţa lor în lume”, a spus Day.

Opţiunile pe care le au Baptiştii Sudici în confruntarea încurcăturilor sunt ori să înceapă o asociaţie nouă ori o convenţie de stat sau să stabilească un nou tipar pentru asociaţii, a spus Day, listând câteva elemente ale unei paradigme noi, care includ:

-- Este influenţată de biserică. „O nouă paradigmă afirmă că Marea Însărcinare a fost dată bisericilor şi nu unei denominaţii”, a spus el.

-- Este bazată pe prioritate, concentrată pe începerea bisericii, mobilizarea bisericii şi dezvoltarea conducerii.

-- Trebuie să fie concentrată pe resurse. Sub noua paradigmă, asociaţia nu va mai avea nici un program de menţinut. „Aceasta foloseşte resursele colective pentru asistarea bisericilor în împlinirea misiunii pe care Dumnezeu le-a dat-o”, a spus el.

-- Este lipsită de instituţie. „Asociaţia viitorul ar trebui să deţină o clădire însă nu trebuie să aibă campusuri, centre de lucrare sau şcoli”, a spus Day. „Aceasta nu înseamnă că asociaţiile nu ar susţine acele instituţii. Înseamnă pur şi simplu că ele nu le vor deţine”.

-- Va fi administrată strategic, condusă de directori de misiuni care sunt catalitici şi facilitatori în conducerea lor.

-- Va fi localizată regional dar nu legată din punct de vedere geografic.

„E vremea ca noi să aplicăm presiunea adecvată şi să oprim sângerarea”, a spus Day. „E vremea să eliminăm lucrurile care nu contribuie la Împărăţia lui Dumnezeu”.

http://publicatia.voxdeibaptist.org/stiri12_apr07.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu