miercuri, 4 septembrie 2019

5 capcane ale rețelelor sociale


ON IN INCURAJARE


Lasăți-mă să încep cu o precizare foarte importantă: acest articol nu este despre „cât de malefice” sunt rețelele sociale. Folosite cu moderație și având o atitudine corectă a inimii, acestea pot fi foarte utile. Scopul acestui articol este să evidențiez modurile în care mediile sociale pot să devină o capcană pentru creștini. Doresc ca după ce citiți acest articol să vă analizați inima în ceea ce privește Facebook-ul (și nu numai).

Acestea sunt 5 moduri prin care social media poate să hrănească dorințele păcătoase:
1. Rețelele sociale te pot face să-ți pierzi timpul
Sunt sigură că nu este prima dată când auzi acest lucru, însă merită repetat. În Efeseni 5:16-17 ni se amintește că zilele sunt rele și că trebuie să facem tot posibilul să ne administrăm bine timpul pe care îl avem. Gândește-te puțin câte lucruri folositoare ai putea să faci în loc să petreci ore în șir pe toate acele site-uri. În timp ce așteptăm autobuzul, am putea să ne rugăm pentru prietenii sau pentru familia noastră în loc să butonăm telefonul. Cu siguranță tuturor ni s-a întâmplat să petrecem o zi întreagă pe facebook însă să nu deschidem deloc Biblia. Din moment ce fiecare moment este un dar de la Domnul, merită să te întrebi: „Este ceva mai prețios în care să-mi investesc timpul?” De cele mai multe ori, răspunsul va fi „da”.
2. Social media te încurajează să postezi tot ce îți trece prin minte
„Solidaritatea” care se naște după o postare pe facebook poate să ne inducă ideea că „mereu trebuie să postăm ceva”. Ne plângem, jignim oamenii (pentru că pe facebook poți fii anonim), blamăm persoanele publice ca și cum aceștia nu ar fi oameni reali. Iar noi ne mințim singuri că lucrurile de felul acesta nu au o importanță chiar atât de mare. Nu vă lăsați păcăliți de intimitatea camerei voastre în momentul în care petreceți timpul pe facebook – nu va fi nimic ascuns când vom sta înaintea Dumnezeului cel viu și vom da socoteală pentru cuvintele noastre. În Matei suntem avertizați foarte clar: „În ziua judecății, oamenii vor da socoteală pentru fiecare cuvânt negândit pe care l-au rostit”. Să ne amintim de acest avertisment data viitoare când ne actualizăm statusul.
3. Rețele de socializare îți pot alimenta nemulțumirile
Când petreci privind la ceea ce au alții și la ceea ce spun alții, automat începi să vezi lucrurile pe care nu le ai și uiți de lucrurile pe care le ai. Începi să te întrebi de ce viața ta nu arată la fel ca viețile prietenilor tăi de pe Instagram și Facebook. „De ce nu m-am gândit eu înainte la citatul acela postat de colega mea? Aș vrea să găsesc și eu astfel de citate.” „Noua casă a prietenilor mei este mult mai mare decât a mea.” Dacă nu ești atent, 30 de minute pe Facebook sau Pinterest te pot face să te simți neproductiv, neatrăgător și copleșit de propria viață. În Evrei 13 scrie „Felul vostru de viață să fie fără iubire de bani! Fiți mulțumiți cu ce aveți, pentru că El a spus: „Nicidecum nu te voi lăsa și nicidecum nu te voi părăsi!“. Trebuie să fim mulțumitori de viața pe care o avem pentru că Isus ne dă tot ce avem nevoie. Întrebați-vă dacă rețelele sociale vă ajută să credeți acest adevăr.
4. Rețelele sociale pot să îți alimenteze mândria 
Mediile sociale pot deveni podiumul nostru de auto-promovare. Trebuie să te întrebi care este motivația ta atunci când postezi fotografiile/statusurile pe care le postezi. Cauți simpatie sau laudă? Vrei să fii bine văzut sau să te lauzi cu lucruile bune pe care le-ai făcut? Verifici des câte „like-uri” sau comantarii ai primit la fotografia ta? Toate aceste lucruri ne satisfac mândria și atrag atența asupra propriei persoane. Indiferent dacă ești cântăreț sau ai un blog popular, doar pentru că mii de oameni te urmăresc nu înseamnă că tot ce îți vine în minte merită spus. Trebuie să ne amintim că like-urile, comentariile și reacțiile oamenilor nu dau automat legitimitate la ceea ce postăm. Dumnezeu vede motivația inimilor noastre și nu este niciodată păcălit de o postare bine scrisă. În Samuel 2:3 suntem avertizați: „Nu mai vorbiți cu atâta mândrie și să nu mai iasă aroganță din gura voastră, căci Domnul este un Dumnezeu al cunoașterii și Unul Care cântărește faptele.”
5. Rețelele sociale pot distorsiona percepția noastră asupra relațiilor
Facebok-ul are atât avantaje cât și dezavantaje în ceea ce privește relațiile. Este ușor să ții legătura cu cei pe care îi iubești (poate prea ușor?). Întrebarea este: aveți în continuare conversații profunde și semnificative când sunteți față în față? Este ușor să ții pasul cu mulți oameni pe care îi iubești – și mulți oameni pe care nici măcar nu-i cunoști (poate prea mulți)?. Ești bombardat cu detaliile vieților a 300 de oameni însă nu poți iubi cele 10 persoane pe care le vezi zilnic sau săptămânal? Putem deveni mult mai ușor consumatori de informații decât iubitori de oameni. Știind viața cuiva și împărtășind totul despre viața ta prin intermediul internetului nu este același lucru cu a fii un prieten adevărat. Desigur, Isus este exemplul perfect de prieten adevărat. După cum spunea El: „Porunca mea este aceasta: Iubiți-vă unii pe alții așa cum v-am iubit eu. Nu există dragoste mai mare decât un om care să își dea viața pentru prietenii lui”. Prietenia este mai mult decât actualizarea statusurilor și a fotografiilor. Prietenia este sacrificiu și poartă sarcinile celuilalt. Prietenia nu este doar virtuală – ea trebuie să fie tangibilă.
Sursă: Gospel Mag
https://armoniamagazineusa.com/2019/09/03/5-capcane-ale-retelelor-sociale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu