duminică, 22 septembrie 2019

Trăim în epoca lui Dostoievski (de Johannes L. Jacobse)



  
2564
Johannes L. JacobseJohannes L. Jacobse
Johannes L. Jacobse este preot ortodox al Arhidiecezei Antiohiene din America de Nord. Fondator al Institutului  American (American Orthodox Institute), organizație care dezbate probleme culturale de actualitate din perspectiva moralei tradiționale creștin-ortodoxe.
Decizia Curții Supreme a Statelor Unite de a legifera „căsătoria” între persoane de același sex relevă coruperea aproape completă a instituțiilor și persoanelor însărcinate cu paza valorilor culturale ale Americii. Decizia legitimează o agendă care, în esență, nu este despre drepturi civile, ci despre răsturnarea leagănului moral al civilizației creștine. Religia este terenul fertil pe care crește cultura, spunea filosoful Russell Kirk, și când religia se schimbă, se schimbă și cultura.
Hotărârea Curții transformă în lege o definiție a persoanei umane care lovește în percepția creștină despre rolul pe care Creatorul l-a hărăzit omului. Toate persoanele și instituțiile americane vor fi, de acum, judecate și cântărite prin prisma homosexualității. Și când transformarea culturală este completă, începe asaltul asupra Bisericii. Adică, mai curând decât credeți.
Dostoievski i-a avertizat pe rușii săi exact despre această transformare, atunci când stabilimentul Imperiului Țarist a îmbrățișat o viziune asupra omului contrară tradiției morale a Ortodoxiei. El a prevăzut marele întuneric care va veni ca rezultat al coruperii morale. Și a avut dreptate.
Judecătorii conservatori ai Curții (e vorba despre cei 4 care au votat contra, n. red. CV) au recunoscut acest pericol. Judecătorul Scalia a scris în opinia sa separată:
„Hotărârea de astăzi afirmă că, pentru cele 320 de milioane de americani, decisivă este o majoritate a celor nouă judecători ai curții supreme. Opinia în aceste cauze este cea mai amplă extensie de până acum (și cea mai amplă extensie imaginabilă) a pretinsei puteri a curții de a crea libertăți pe care constituția și amendamentele sale neglijează să le menționeze. Această practică de revizuire constituțională de către un comitet de nouă persoane […] răpește oamenilor cea mai importantă libertate care le-a fost conferită prin declarația de independență și câștigată în Revoluția de la 1776: libertatea de a se autoguverna.”
„Căsătoria” între persoane de același sex nu a fost niciodată despre căsătorie, ci despre sancționarea morală a relațiilor homosexuale. „Căsătoria” a fost și rămâne principala controversă în codificarea legală a comportamentului homosexual și în răsturnarea normelor culturale prin folosirea puterii de constrângere a instanțelor de judecată. În esență, „căsătoria” între persoane de același sex este o revoltă contra lui Hristos și a civilizației creștine.
În fața noastră stau zile întunecate. Nu poate fi niciun compromis cu forțele care se vor mobiliza contra creștinismului și a creștinilor ca urmare a acestei decizii. Libertatea a fost pierdută, iar următorul pas este încercarea de a stinge Lumina care a inspirat-o.
http://www.culturavietii.ro/2015/06/29/traim-in-epoca-lui-dostoievski/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu