/ ȘTIRI, EDUCAȚIE / Publicat: Miercuri, 04 septembrie 2019, 17:19 / Actualizat: Miercuri, 04 septembrie 2019, 17:36 / 7 comentarii
Mai multe instituții media au preluat azi afirmațiile lui Emil Moise, liderul unui ONG secularist, conform căruia „Slujbele și serviciile religioase în școli sunt organizate nelegal de 30 de ani”.
Conform lui Emil Moise, slujbele de început de an ar fi „prozelitism religios în școli”, iar directorii/directoarele de școli care acceptă așa ceva se pot trezi în fața „răspunderii penale și plata unor despăgubiri”.
Mai pe scurt: Emil Moise susține că slujbele de binecuvântare de început de an ar constitui prozelitism, lucru interzis de lege. De asemenea, Moise susține că asemenea slujbe se pot face doar cu acordul Consiliilor de Administrație ale școlilor, la cererea părinților/elevilor.
Realitatea este însă, alta. Prozelitismul, conform DEX, este „Zel, râvnă, strădanie de a face prozeliți” în rândul unor persoane de altă credință sau fără religie. Mai pe românește, prozelitismul este încercarea unui cult de a racola, de a convinge persoane din afară să adere la respectiva instituție.
Slujbele de început de an se organizează, însă, pentru credincioșii ortodocși de la respectiva unitate de învățământ, iar cine nu dorește, nu este obligat să participe.
Mai mult, în funcție de specificul zonei, la ceremonia de început de an participă reprezentanți ai mai multor confesiuni.
În ceea ce privește posibila răspundere penală a directorilor care organizează ceremonii de început de an care conțin o slujbă de binecuvântare, nu există niciun asemenea caz, iar fiecare unitate de învățământ are autonomia de a decide în privința felului în care sărbătorește un nou început.
De altfel, chiar Emil Moise folosește o nuanță: activistul secularist nu scrie că slujbele sunt ilegale, ci că sunt „organizate nelegal”, nici măcar el neavând curajul să susțină o inepție.
De remarcat este că postarea lipsită de orice fundament a lui Emil Moise a fost preluată și popularizată de site-ul „Educație Privată”, sub un titlu mincinos: „Profesorul care a învins BOR în instanță: ”Slujbele și serviciile religioase în școli sunt organizate nelegal”.
Emil Moise nu a învins BOR în instanță, pentru simplul motiv că în procesul la care face referire siteul Educație Privată, activistul s-a judecat cu Ministerul Învățământului. Afirmațiile lui Moise sunt încadrate la categoria „Bune practici”. O fi o „bună practică” să folosești titluri înșelătoare?
De precizat este că în urma procesului dintre Moise și Ministerul Educației, părinții au fost nevoiți să depună cereri pentru a-și înscrie copiii la ora de religie, până atunci procedura prevăzând înscrierea din oficiu și retragerea la cerere.
În urma deciziei instanței, peste 90% dintre elevii înscriși în sistemul de stat și-au păstrat copiii la ora de religie.
https://www.activenews.ro/stiri-educatie/O-fantoma-bantuie-Romania-Organizarea-slujbelor-la-inceputul-anului-scolar-ar-fi-„nelegala-157680
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu