23-09-2019 20:30:33
Când vorbim despre psihopați, în mod automat ne vin în minte oameni precum criminali în serie sau cu probleme grave de comportament; dar de fapt, chiar persoana de lângă noi, cu care împărțim apartamentul poate posedă unele comportamente pe care le are un psihopat. Oricine poate să ducă o viață secretă, oricine poate avea unul sau mai multe „secrete întunecate”.
Ai simțit vreodată că persoana iubită poate e prea grijulie din senin? Simți că sunt momente în care totul parcă pare să se termine? Acestea pot fi semnale de alarmă, trebuie doar să șții cum să le observi. Este vital să ieși dintr-o relație cu un psihopat.
Mai jos este o listă cu 12 semne pe care să le obseriv atunci când ai suspiciunea că ai de-a face cu un psihopat:
Te fac să ai senzația că aceeași persoană, de fapt sunt două
Ți se pare că cel de lângă tine sunt două persoane diferite, ei (psihopații) se pot schimba de la o secundă la alta, fără niciun motiv. Se vor comporta într-un fel când sunteți doar voi, dar altfel atunci când prietenii sau familia este prin preajmă. Psihopații sunt experți în ce privește camuflarea în oricare din situații, că un cameleon. Ei pot face pe oricine să îi placă.
Atunci când începi să te întâlneșți cu persoană respectivă, ea este calmă, totul pare a fi perfect și îți spune tot ce vrei să auzi. Asta pentru ca să te facă să ai încredere în ei, când în realitate el își pregătește o capcană. Atunci când e sigur că îi eșți dedicat/ă, începe să își arate adevărată față fără nicio reținere, fără teama că tu vei fugi.
Te fac să simți că înnebunești
Psihopații sunt experți în manipulare. Ei găsesc un mod de a întoarce totul împotriva ta. Te fac să simți contradicții în mintea ta, reacții dure, exagerări. Psihopaților le place să-și confrunte partenerii și fac aproape orice să găsească un argument ilogic în orice. Chiar și când ai dreptate, nu o vei simți pentru că ei vor face în așa fel încât să nu mai crezi nici tu un anumit lucru. Începi să te îndoiești constant de tot ceea ce faci sau spui, începi să devii paranoic și ai impresia că cei din jur vorbesc despre ține, despre modul în care te îmbraci, etc.
Te fac să simți că nu ai nicio importantă
Când vorbeșți cu partenerul tău simți că nu eșți niciodată auzit/ă pentru că pur și simplu nu te ascultă. Iar atunci când aleg să asculte, cuvintele tale sunt adesea scoase din context sau folosite împotriva ta. Te simți complet ignorat, iar gândurile și opiniile tale nu sunt bune.
Mint frecvent
Un psihopat va minți aproape tot timpul despre tot ceea ce face, idiferent dacă are sau nu un motiv pentru a face asta. Nu îi pasă cum vor afecta minciunile lui pe cei apropiați. În plus, va face în așa fel încât să te facă să crezi că tu nu ai înțeles corect ceea ce a spus, se va victimiza. Sunt în stare să mintă că să poată controla pe cineva, chiar va vedea un lucru distractiv în a manipula.
Te fac să te simți singur și izolat
Cele mai mici lucruri îl vor face pe un psihopat să își piardă cumpătul. Dacă familia sau prietenii vă cere să ieșiți împreună, îți este teamă să îi spui partenerului de teama reacției pe care o va avea. Te va face să te simți vinovat de faptul că petreci mai mult timp cu ei decât cu el/ea, chiar dacă nu e așa. În cele din urmă vei începe să petreci mai puțin timp cu prietenii sau familia, până când crezi că partenerul este singura persoană din viață ta.
Vor urmări punctele tale slabe, vulnerabilitățile tale astfel încât vor ști unde și cum să te rănească. Te vor face să te simți singur, confuz, jenat, speriat, fără valoare, până acolo încât nu mai ai încredere în ține. Toate acestea pentru a te depărta de cei din jur, oferindu-i lui mai multă putere de control asupra ta.
Nu simt vină sau remușcare
Un psihopat poate răni atât fizic, cât și verbal fără să simtă vină sau părere de rău. Nu simt remușcare pentru acțiunile lor și vor reuși să te învinovățească pe tine pentru greșelile lor. Nu va respectă sentimentele și nevoile tale. Vor lua mereu decizii și vor face permanent alegeri care te rănesc fără să arate nicio urmă de remușcare.
Te fac să simți milă pentru ei
Un psihopat poate aduce mereu în discuție un anumit lucru din trecut care l-a marcat sau un lucru dureros pentru el care s-a întâmplat cuiva drag. Va juca întotdeauna rolul de victimă. Va spune mereu lucruri precum: „mereu mă lași singur și ieși cu prietenii tăi…”. Scopul în acest caz este să te facă să îl simpatizezi și să îți pară rău pentru el, motivul fiind acela de a nu-l părăși în ciuda comportamentului și tratamentului pe care ți-l oferă. Aceasta este una din capcanele unui psihopat. Sănătatea ta mentală și fizică ar trebui să fie prioritare. Nu trebuie să încerci să ajutați pe cineva care are ca scop distrugerea ta emoțională.
Au impresia că merită lăudați
Când un psihopat face ceva frumos pentru ține, se va simți îndreptățit să fie lăudat sau recompensat, chiar dacă nu face acest lucru din inima sau din dorința de a te face să te simți bine, ci mai degrabă pentru a obține ceva de la tine. În cazul în care nu a fost recompensat, simte că e dreptul lui să te facă să te simți vinovat sau să te rănească.
Vor să fie mereu în centrul atenției
E atrăgător, amuzant, are o atitudine relaxată, poate fi fermecător, carismatic și are tendința să se facă plăcut celor din jur și pe cei din jur să se simtă importanți în prezența lui. Însă odată ce-l vei cunoaște cu adevărat, vei realiza că nu este altceva decât un act de aroganță. Are tendința de a se laudă mereu în față altora care nu sunt la fel de buni că și el.
Ei vor să știe ce faci în orice moment
Se înfurie dacă nu le răspunzi la telefon sau dacă vii acasă mai târziu decât ora stabilită. Sunt geloși dacă te văd vorbind cu cineva de sex opus, acuzându-te că înșeli. Doresc periodic să îți verifice căsuța de email, telefonul sau mesajele de pe rețelele de socializare, chiar dacă nu le-ai dat niciun motiv pentru a te suspecta de ceva. Dacă simți că nu ai dreptul să pui întrebări, atunci au control asupra ta. Ei manipulează relația pentru a fi în favoarea lor, practicând obiceiuri toxice.
Lucrurile nu par să se lege între ele
Când un psihopat îți povestește un lucru, unele dintre ele par fără logică și fără a se lega unul de altul. Simți că nu sunt în totalitate sinceri cu tine sau că nu îți spun întreaga poveste. Dacă întrebi ceva sau spui că nu se leagă, ei devin supărați, nervoși, acuzându-te că nu ai încredere. Dacă îi prinzi în minciună, imediat vor născoci o alta, pentru a o acoperi pe prima, și tot așa. Niciodată nu își vor cere scuze. Începi să faci tot ce spun, dar tot vor caută ceva să dea vina pe ține.
Va răni atât oameni cât și animale
O persoană normală va trata cu respect atât oamenii, cât și animalele, indiferent dacă sunt sau nu iubitori de animale. Dacă lovește un câine sau o pisică sau oricare alt animal, numai pentru că nu e „în apele lui”, sau nu îi plac animalele în general, poate fi un semnal de alarmă, pentru că dacă cu un animal se comportă astfel, care nu poate riposta verbal, cu atât mai mult cu tine se va comporta mai dur. A răni un animal nu este un comportament normal și indică o problema mentală.
Dacă partenerul tău arată unul sau mai multe din aceste semne, atenție mare, s-ar putea ca acesta să fie un psihopat. Încetul cu încetul va începe să vă manipuleze, uneori fără să îți dai seama. Acest lucru este nesănătos și nu este un mediu bun în care să trăieșți toată viață. Meriți să fi iubit și respectat (la modul general), nu te mulțumi cu un psihopat care nu are grijă de tine fizic sau emoțional ci din contra.
Un psihopat nu e întotdeauna un criminal, poate fi chiar partenerul tău, vecinul, cel de lângă tine.
SURSA|beliefnet.com
https://www.stiricrestine.ro/2019/09/23/12-semne-care-arata-ca-stai-de-vorba-cu-un-psihopat/?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu