De la Acordurile Avraam la mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, în ultimii patru ani, David Friedman, ambasadorul SUA în Israel, a asistat la schimbări istorice în Orientul Mijlociu, în multe dintre ele el fiind un om-cheie. Friedman a oferit un interviu în exclusivitate pentru Știrile CBN despre ce se întâmplă și ce urmează.
Chris Mitchell: Domnule ambasador, mă bucur să vă văd din nou la Știrile CBN. David Friedman: Mulțumesc, Chris! Mă bucur să fiu aici.
Chris Mitchell: Pe 3 noiembrie americanii au decis viitorul Americii. Spuneți-ne care este miza aici la Ierusalim, în Israel și în Orientul Mijlociu?
David Friedman: Președintele a pus la punct o politică legat de Orientul Mijlociu care chiar funcționează. E o politică pro-Israel, pro-aliați, pentru libertate și libertate religioasă, care promovează dezvoltarea și chiar funcționează. După cum știți, am reușit să facem lucruri fără precedent, atât la nivel bilateral, cu Israelul, cât și multilateral, cu națiuni precum EAU, Bahrain și Sudan. Suntem foarte mulțumiți și mândri de ceea ce am realizat în primul mandat și cred că dacă vom fi onorați și binecuvântați cu oportunitatea de a servi patria cu un al doilea mandat, cred că putem face chiar mai mult. Nu vreau să mă axez pe pericolele unei alte administrații. Cred că oricine poate face o analiză singur, dar cred că oportunitatea unui al doilea mandat pentru administrația Trump este una enormă.
Chris Mitchell: Dacă ne uităm în urmă la ultimii patru ani, care ar fi reușitele pe care le-ați remarca?
David Friedman: Cred că mutarea ambasadei la Ierusalim a fost cel mai important lucru pe care l-a făcut președintele, nu doar fiindcă noi credem că Ierusalimul este capitala Israelului de peste 3 000 de ani, că este locul unde se găsește Knessetul, Curtea Supremă, președintele și premierul. Toate acestea sunt adevărate și SUA are dreptul să își plaseze ambasada în capitala unui aliat de-al său, dar nu este doar atât. Mesajul pe care această mutare l-a transmis lumii este că președintele Trump își susține prietenii, are principii, își ține promisiunea, este demn de încredere și nu se teme de amenințările nefondate din partea națiunilor barbare. A fost un mesaj foarte puternic pe care președintele l-a transmis și care a rezonat peste tot în lume și cred că a pus peste tot politica externă pe drumul cel bun. Poate pare neintuitiv, dar noi credem că aceasta va duce la pace, așa cum spunea Jared Kushner la inaugurare și așa a și fost. Un alt lucru istoric care a avut loc în ultimele luni a fost semnarea Acordurilor Avraam pe 15 septembrie, apoi EAU și Bahrain au semnat ulterior acorduri de pace. Se pare că lucrurile iau amploare.
Chris Mitchell: Președintele Trump spunea că e posibil ca alte 10 națiuni să se alăture. Ce urmează și cine urmează?
David Friedman: Putem scoate o hartă chiar acum și puteți ghici cu ușurință cine urmează. Cred că toate națiunile influente din regiune poartă negocieri și nu doresc să vorbesc în numele lor sau să divulg lucruri, dar președintele are dreptate, mai sunt încă 5-10 țări cu care avem discuții. Au numai de câștigat dacă se alătură în această horă a păcii. Dacă se îngrijorează pentru palestinieni, cel mai bine este să extindă acest lanț de pace și să creeze legături atât la nivel individual, cât și comercial, cultural, turistic, fapt care cred că va deschide regiunea și va fi în interesul tuturor, inclusiv al palestinienilor.
Chris Mitchell: Ce puteți spune despre Arabia Saudită?
David Friedman: Nu voi vorbi în locul lor. Și ei își vor expune punctul lor de vedere la momentul potrivit, dar ei au fost de mare ajutor în acest proces. Iată că acum putem zbura de la Tel Aviv la Abu Dhabi în trei ore. Fără ajutorul Arabiei Saudite, acel zbor ar fi durat șapte ore. A primi acces în spațiul aerian înseamnă că pentru orice zbor de la Tel Aviv către o țară arabă din Golf, saudiții au spus companiilor de zbor israeliene și altora: Puteți folosi spațiul nostru aerian. Lăsăm procesul să se desfășoare fără grabă Personal, apreciez mult, la fel și guvernul nostru, pașii pe care i-au făcut saudiții.
Chris Mitchell: Vorbind despre impactul Acordurilor Avraam în regiune, ce s-ar putea schimba aici în regiune în doi, trei, cinci ani?
David Friedman: Cred că asistăm la începutul sfârșitului în conflictul dintre arabi și israelieni. Sunt cam 22 de națiuni în Liga Arabă, dintre care cinci, între care și Iordania și Egiptul, au normalizat relațiile cu Israelul. Odată ce se ajunge la un nou nivel, fie că vor fi cinci-opt sau 10, ajungem la ceva asemănător cu o imunitate de grup.
Emisiunea „Jerusalem DateLine” 352 este difuzată la Alfa Omega TV în octombrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega
https://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel/13723-david-friedman-despre-schimbarile-istorice-din-orientul-mijlociu-stire-alfa-omega-tv
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu