miercuri, 18 noiembrie 2020

Al doilea zbor al echipajului SpaceX se pregătește pentru decolare – astronauții au ajuns la Centrul Spatial Kenedy
















 Cosmin Frișan
  14-11-2020 13:11:33

Patru astronauți au sosit duminică (8 noiembrie) la Centrul Spațial Kennedy pentru a începe pregătirile specifice premergătoare celei de-a două lansări a echipajului SpaceX, care era programată să aibă loc în această seară.

Pentru NASA, acesta marchează începutul mult așteptat al rotațiilor regulate ale echipajului către Stația Spațială Internațională. Vor fi patru astronauți care vor zbura în spațiu, cu doi membrii mai mult față de lansarea de testare de la începutul acestui an, iar misiunea lor va dura șase luni complete.

„Fără nicio greșeală: fiecare decolare este un zbor de testare atunci când vine vorba de călătorii spațiale. Este, de asemenea, adevărat că aceste zboruri trebuie să devină o obișnuință”, a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine în întâmpinarea astronauților la Centrul Spațial Kennedy.

Echipajul, care conține trei americani și un japonez era programat să decoleze sâmbătă seară, însă din cauza condiților meteorologice nefavorabile, lansarea s-a amânat pentru duminică dimineață la ora 7:27 p.m. EST (ora 02:27 – ora României). Va fi o călătorie rapidă, echipajul urmând să orbiteze în jurul pământului de 6 ori înainte să se cupleze la Stația Spațială Internațională, toată această călătorie va dura sub nouă ore.

Astronauții și-au numit capsula „Resilience”, având în vedere toate provocările din 2020: pandemia de COVID-19 și izolare socială, protestele împotriva nedreptății rasiale și un sezon electoral deosebit de dificil.

„A fost un an greu pentru toată lumea din multe puncte de vedere”, a spus comandantul echipajului Mike Hopkins în timp ce zbura dinspre Houston către Centrul Spațial. „Ne-am simțit ca și cum numele vehiculului nostru ar putea da puțină speranță, puțină inspirație, ar putea aduce un zâmbet pe fețele oamenilor”.

Cei patru vor rămâne în pe SSI până în primăvară, când alți astronauți îi vor înlocui. Versiunea cargo a capsulei „SpaceX Dragon” va continua, de asemenea, să efectueze livrări regulate de alimente și provizii.

Benji Reed de la SpaceX a declarat că se așteaptă să lanseze alte șapte capsule în următoarele 14 luni: trei cu echipaj și patru cargo.

„De fiecare dată când o naveta se lansează, vor exista deja alte două în spațiu”, a spus Reed, directorul misiunii.

Între timp, cealaltă companie angajată de NASA, Boeing, nu are în plan să-și lanseze încă primul echipaj, până în vara viitoare. Compania planifică un al doilea zbor de testare fără echipaj abia peste câteva luni; primul astfel de test a întâmpinat atât de multe probleme software, încât capsula Starliner nu a reușit să ajungă la stația spațială.

SpaceX a pus capăt în cele din urmă secetei de lansări de aproape zece ani a NASA pentru astronauți în luna mai, reușind să „livreze” cu succes doi piloți la stația spațială de la Kennedy pentru o ședere de două luni.

Capsula care se este programată să plece din nou pe SSI mâine dimineață, este aceeași care a fost folosită în luna mai, a fost examinată de SpaceX după ce a reintrat în atmosfera pământului, rezultând câteva mici modificări pentru acest al doilea zbor.

Inginerii care au examinat capsula au descoperit o eroziune excesivă în scutul termic de la temperaturile foarte ridicate din momentul întrării în atmosferă; compania a îmbunătățit secțiunea vulnerabilă pentru lansarea viitoare, a declarat Hans Koenigsmann, vicepreședinte al SpaceX. De asemenea, au fost aduse îmbunătățiri sistemului de măsurare a altitudinii pentru parașute, după ce acestea s-au deschis cu o mică întârziere în timpul primului zbor. Mai recent, racheta Falcon a avut două motoare înlocuite din cauza contaminării cu un lac roșu utilizat la curățare. Schimbarea motoarelor a avut ca rezultat întârzierea lansării cu două săptămâni.

Shannon Walker; Victor Glover; Michael S. Hopkins; Soichi Noguchi

Al doilea echipaj are trei membri veterani și un „first-timer”:

– Shannon Walker, în vârstă de 55 de ani, fizician născut și crescut în Houston, a mai fost pe stația spațială; soțul ei, astronautul pensionar Andrew Thomas, a ajutat la construirea avanpostului.

– Comandantul de Marina Victor Glover, în vârstă de 44 de ani, este pilot și debutantul în spațiu cosmic; el este din zona Los Angeles și va fi primul astronaut afro-american care va locui pe Stația Spațială pentru o perioada mai lungă.

– Hopkins, în vârstă de 51 de ani, este colonel al forțelor aeriene și fost rezident al stației spațiale. A crescut la o fermă de porci și vite din Missouri.

– Soichi Noguchi al Agenției Spațiale Japoneze, în vârstă de 55 de ani, un alt fost rezident al Stației Spațiale, va deveni prima persoană din ultimele decenii care va avea la activ zborul cu trei tipuri de rachete; a zburat deja cu o navetă spațială americană și cu Soyuz rusesc.

Ei se vor alătura altor doi ruși și unui american care au ajuns luna trecută la stația spațială din Kazahstan.

„Este o capsulă foarte elegantă. Are avantajul de a avea îmbunătățiri uriașe în tehnologie de când am construit ultima dată navele spațiale aici în această țară ”, a spus Walker într-un interviu recent pentru The Associated Press.

Noguchi, care împreună cu Walker s-a alăturat echipajului chiar anul acesta, este deosebit de entuziasmat de călăria care va avea loc.

SURSA | BCNN1

 

ADAUGĂ COMENTARIU


https://www.stiricrestine.ro/2020/11/14

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu