vineri, 6 noiembrie 2020

Libertatea de conştiinţă: cazul Ashers Bakery va fi audiat la CEDO Poteraș Ionuț 01-11-2020 17:12:21

 Anunțuri, Externe, Important, Mapamod crestin, Rugăciune















Un proces privind libertatea de conştiinţă, care va avea impact asupra a 820 de milioane de europeni, va avea loc în curând la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul Lee v. UK.

Daniel şi Amy McArthur care deţin o cofetărie denumită Ashers Baking Company în Irlanda de Nord au început în anul 2014 ceea ce avea să fie o lungă bătălie în justiţie atunci când au refuzat să fac un tort pe care să scrie mesajul „Susţin căsătoria homosexuală”. Cei doi cofetari, deşi au făcut tot posibilul să-şi servească clienţii, au realizat că cerinţa privind mesajul de pe tort este incompatibilă cu credinţa lor religioasă.

Cu ajutorul Comisiei pentru Egalitate din Irlanda de Nord, care este un organism de stat susţinut din banii contribuabililor, Gareth Lee, care a comandat tortul a dat în judecată cofetăria pe motiv de discriminare. Proprietarii cofetăriei au fost reprezentaţi în instanţă de către Christian Institute, o organizaţie de caritate britanică. În octombrie 2018 Curtea Supremă din U.K. a decis că nu a avut loc un act de discriminare care să se situeze în afara legii. În 2019, Lee a înaintat cazul la CEDO în Strasbourg,

„Nimeni nu ar trebuie forţat să acţioneze împotriva propriei conştiinţe. Şi nici nu ar trebui obligaţi să aleagă între a-şi urma propria conştiinţă şi a-şi exercita profesia. Dreptul la libertatea de religie şi conştiinţă include şi dreptul de a trăi conform propriilor convingeri, iar acest lucru se aplică şi într-un mediu profesional. În deciza din 2018, Curtea Supremă a Marii Britanii a dat în mod corect câştig de cauză prestatorilor de servicii,” a spus Lorcan Price, consilier la ADF International la Strasbourg.

Daniel si Amy McArthur

Libertatea de conştiinţă în Europa nu trebuie să devină caducă.

CEDO care este un organism al Curţii Europene de la Strasbourg, garantează libertatea de religie şi de credinţă în articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Curtea de la Strasbourg a decis în mod repetat că libertatea de gândire, conştiinţă şi religie „devine caducă” în lipsa dreptului de a manifesta o astfel de credinţă în practică. Cazul Ashers Bakery are implicaţii largi în societate deoarece reflectă o situaţie posibilă în care s-ar putea afla la un moment dat orice locuitor al Europei atunci când legile anti-discriminare sunt aplicate în mod abuziv pentru a-l împiedica să-şi trăiască credinţa în mod practic la locul de muncă sau în viaţa profesională.

„În motivarea sa, Curtea Supremă a Marii Britanii a atras atenţia asupra faptului că Ashers Baking Company a refuzat să creeze un tip de mesaj particular; subliniind importanța faptului că nu a fost refuzată servirea unui client. De fapt, procesul a demonstrat că domnul Lee fusese servit de mai multe ori în respectiva cofetărie fără nici un fel de probleme. Dacă artiştii cofetari sunt forţaţi să creeze mesaje ce au un conţinut care este în contradicţie cu credinţa lor religioasă atunci implicaţiile acestui fapt va afecta segmente largi ale unei populaţii,” a declarat Robert Clarke, director adjunct al ADF International.

Sursa: ADF International

https://www.stiricrestine.ro/2020/11/01/libertatea-de-constiinta-cazul-ashers-bakery-va-fi-audiat-la-cedo/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu