Să treci printr-o carte întreagă la întâlnirea tinerilor sau când abordezi un subiect să le arăți din pasajul biblic ideea centrală, intenția autorului uman şi divin, într-un mod cristocentric… sigur nu funcționează! Nu au nevoie de un clovn, de distracție, de o pastilă moralistă, ușor de înghițit?
Ei bine, predicarea expozitivă este ceea ce se întâmplă la întâlnirile tinerilor Bisericii Baptiste „Sfânta Treime” Brăila (BBSTB) în cea mai mare parte a timpului petrecut împreună (aprox. 50 de minute). Când vine vorba de predicarea Scripturii, ceea ce se întâmplă sâmbătă seara are în spate aceeași rețetă ca şi duminică dimineața. De ce?
- Tinerii sunt suficient de inteligenți
Adulții din biserici au subestimat, din păcate, capacitatea tinerilor de a înțelege adevărul biblic descoperit chiar în structura unui text biblic. Această subestimare ne-a făcut să salarizăm mesajul textelor biblice. Diluăm fiecare pasaj şi-l transformăm într-o plastilină ușor de manevrat, pe care tinerii să o ia acasă şi să o aplice. Pe scurt, le dăm mâncarea gata mestecată. Continuăm să-i tratăm ca pe niște copii şi nu-i de mirare că vor pleca.
O astfel de abordare fură oportunitatea tinerilor noștri de a gândi împreună cu noi, parcurgând logica unui text. Tinerii noștri pot face aşa ceva, dar pentru asta este nevoie să studiezi tu serios Scriptura, nu doar să cauți povești şi întâmplări hazlii dar cu o lecţie foarte importantă la final.
- Îi învață să citească Biblia
Cuvântul lui Dumnezeu nu este format din maxime, nu este un „perete” de twitter şi nu este împărțită pe capitole tematice. Scriptura este formată din istorie, pilde, profeţie, cântări şi învățătură. Dacă tinerilor li se serveşte doar mesaje sub forma: „Ce spune Biblia despre _______”, vor avea o mare surpriză (deloc plăcută) când vor citi Leviticul. Noi avem oportunitatea şi responsabilitatea de a-i învăţa cum să citească, cum să primească şi cum să înţeleagă Biblia, în modul în care Dumnezeu a compilat-o: carte după carte, capitol după capitol.
- Ne ajută să fim eficienți
Nevoile noastre aparente nu sunt de cele mai multe ori nevoile noastre reale. Există un loc pentru sugestii venite din partea lor cu privire la subiectele abordare sau idei apărute din propria observare. Însă există şi un mare risc să urmăreşti o agendă personală, umană, nu agenda lui Dumnezeu. Când laşi, însă, textele Scripturii să dicteze învăţătura pe care trebuie s-o oferim, ne asigurăm că suntem consecvenţi şi credincioşi în a descoperi Cuvântul şi voia lui Dumnezeu.
- Ne face modele, nu celebrităţi
Nu-i foarte greu ca un păstor să se îmbrace cool şi să-i distreze bine pe adolescenţi cu tot felul de poveşti, sfaturi în relaţii, serii de mesaje sclipitoare şi alte chestii șmechere. Întrebarea este însă ce a modelat acel păstor pentru adolescenţi? S-ar putea ca ei să înveţe un adevăr biblic, dar ştiu cum să folosească Biblia în o mie de alte cazuri ce nu au fost acoperite? Ştiu cum folosească înţelepciunea biblică în tot felul de circumstanţe neprevăzute? Sau sunt dependenţi de păstor ca să găsească răspunsuri?
Într-o predicare clară şi expozitivă, păstorul le arată tinerilor cum să se apropie, cum să înţeleagă, cum să înveţe şi cum să aplice Biblia. Ei pot ajunge să facă acelaşi lucruri, de unii singuri. Cu alte cuvinte, scopul biblic a unei predici pentru tineri este acela de a-i învăţa pe ei cum să se apropie de Scriptură. După un astfel de mesaj să poată spună: „Am înţeles ce a făcut! Şi eu pot studia Scriptura! Şi eu pot înţelege voia lui Dumnezeu!” Iar acest lucru va modela timpul lor devoţional, le va oferi discernământ în ascultarea altor predici şi le va modela întreaga viaţă. Când te disciplinezi să le predici în felul acesta, atunci vei încredinţa la oameni de încredere ceea ce tu ai auzit şi ei vor fi în stare să-i înveţe pe alţii (2 Tim. 2:2).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu