luni, 22 iulie 2019

Pentru care robot a murit Isus?

cap de femeie robot - imagine preluată de pe christianheadlines.com
S-au cam tot făcut declarații uimitoare (și uluitoare) despre roboți. Una dintre acestea este că... oamenii vor începe să se îndrăgostească de roboți. O altă declarație spunea că Inteligența Artificială (prescurtat cu AI pe internet) va eclipsa într-o zi omul. Ba mai mult, există și pretenția că Inteligența Artificială va eclipsa într-o zi pe Dumnezeu.

Într-un articol scris pentru zdnet.comGreg Nichols enunța pe 8 februarie 2019 în cadrul unei postări cu titlul ”Dragoste robot: De ce romantismul cu mașinăriile este o concluzie precedată”. Avea și un subtitlu, ”Roboții pentru sex sunt vânduți pentru plăcerea fizică, însă împlinirea emoțională cu mașinăriile este mai aproape decât vă gândiți”. Ideea e că este incredibil de dezumanizant pentru creaturile făcute după chipul lui Dumnezeu să se angreneze în astfel de acte... mecanice.

Este aceasta ”dragoste”? Am apelat la Dr. Robert J. Marks pentru a ne oferi un comentariu legat de ideea de a te îndrăgosti de roboți. Marks este Directorul Centrului Bradley pentru Inteligență Naturală și Artificială din cadrul Universității Baylor (o universitate creștină din Texas, SUA).

Marks a răspuns într-un email: ”Cei care proclamă că adevărul exclusiv se află în totalitate în naturalism sunt constrânși spre o perspectivă îngustă asupra lumii. În silozul lor constrâns, dragostea și romantismul trebuie să aibă o explicație materialistă. Însă computerele, inclusiv AI, sunt limitate. Ele sunt constrânse să urmeze instrucțiunile programate - denumite algoritmi. Lucrurile nealgoritmice nu sunt calculabile. Oare poate scrie cineva cod prin care să explice unui computer adevărata ta experiență senzorială pe care o ai atunci când te bucuri de o bucată de porumb dulce cu unt? Sexul cu roboți, care par la fel ca oamenii, poate fi simulat, însă dragostea și romantismul nu sunt chestiuni care să aibă de a face cu computerele. Cei care s-au căsătorit cu iubirea vieții lor pentru mai bine de patruzeci de ani, la fel ca mine, știu mai bine lucrul acesta.


Cu câțiva ani în urmă, când începeau să apără relatări despre faptul că AI era o potențială amenințare pentru umanitate, am fost într-un interviu radio cu Dr. Marks. În cadrul acestui interviu am adresat o întrebare dintr-un citat de Stephen Hawking despre AI: ”Dezvoltarea completă a inteligenței artificiale ar putea pronunța finalul rasei umane”. La aceasta Marks a răspuns, ”Ei bine, cred că aceasta este o hiperbolă. Și cred că oamenii care spun astfel de lucruri trebuie să se întoarcă la lucrurile fundamentale și să înțeleagă ce pot și nu pot face computerele”.

Marks a observat, ”Un computer nu va fi niciodată creativ. Nu va avea niciodată conștiință. Nu va avea niciodată pricepere. Va face doar ceea ce-i spui să facă... Nu vor avea vreodată un suflet. Nu vor avea niciodată o înțelegere a ceea ce pot ei să facă. Nu vor avea vreodată o conștiință. Computerele pot face doar ceva ce este algoritmic... un cuvânt extravagant pentru rețetă. Trebuie să oferi unui computer instrucțiuni pas cu pas spre a face ceva, la fel ca la o rețetă”.


Numai că toate aceste pretenții ne aduc înapoi la o chestiune centrală: Ce este o ființă umană și de ce aveam valoare intrinsecă? Pentru care robot a murit Isus?

În opinia mea, supra-slăvirea mașinăriilor făcute de om este doar un simptom al unei perspective neevlavioase care vede umanitatea drept un animal glorificat sau o mașinărie chimică, ca opus față de o creație specială a lui Dumnezeu, care ne-a făcut după chipul Său.

În cartea The Death of Humanity (2016) (Moartea Umanității, foto copertă alăturat), profesorul de istorie Dr. Richard Weikart scria: ”Pe măsură ce mulți intelectuali au abandonat etica iudeo-creștină despre sanctitatea vieții în favoarea filozofiilor umane, noi am coborât într-o mlaștină a inumanității. Unii de astăzi văd oamenii ca fiind nimic mai mult decât mașinării sofisticate, sau doar un alt tip de animal. Pentru ei, oamenii nu sunt nimic special - doar un aranjament aleatoriu de particule într-un cosmos impersonal”. Aceasta este perspectiva materialiștilor evoluționari, care cred că viața este doar un produs de șansă al timpului și materiei.

Și dacă mergem chiar mai departe, AI va înlocui într-o zi pe Dumnezeu, conform spuselor unora. Dan Brown, autor al romanului anti-creștin The DaVinci Code (Codul DaVinci) declara: ”Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu, ci va putea dezvolta, cu ajutorul inteligenței artificiale, o nouă formă de conștiință colectivă care să împlinească rolul religiei. Oare suntem noi atât de naivi astăzi încât să credem că dumnezeii din prezent vor supraviețui și vor rămâne aici după o sută de ani?” Doar că nici un robot nu a înviat din morți, așa că eu prezic că după 100 de ani de acum înainte, Isus Hristos încă va fi adorat pe tot globul. Roboții ar putea fi unelte mărețe, numai că ei nu sunt un substitut pentru umanitate, nici măcar un substitut pentru Dumenzeu, și cu siguranță nici un fel de substitut pentru dragoste.

Probabil că Allan Sherman, renumitul cântăreț umorist, a avut cea mai bună idee. În 1963 el a făcut un cântec numit ”Automation” (Automatizare): (va trebui să vi-l redau în engleză pentru că are rimă, alături voi pune traducerea în română pentru cei care nu înțeleg engleza):

I thought automation was keen / Am crezut că automatizarea e profundă,
Till you were replaced by a ten ton machine... / Până ce ai fost înlocuit de o mașinărine de zece tone
You're a girl who's soft, warm and sweet / Tu ești o fată care-i fină, caldă și e dulce,
But you're only human, and that's obsolete... / Doar că tu ești doar uman și ești învechit...
How could I have known, when the 503 / Cum să fi știut eu... când 503
Started to blink, it was winking at me, dear / A început să clipocească, îmi făcea cu ochiu, dragă
I thought it was just some mishap / Eu am crezut că este doar vreo belea,
When it sidled over and sat on my lap / Când s-a lăsat pe-o parte în poala mea
But when it said 'I love you' and gave me a hug, dear, / Dar când mi-a spus 'Te iubesc' și mi-a dat o îmbrățișare, dragă,
That's when I pulled out it's plug! / Atunci am scos-o și eu din priză!”

Dr. Jerry Newcombe, foto preluat din jerrynewcombe.com
Materialul de mai sus a fost preluat din Christian Headlines, scris de Dr. Jerry Newcombe (foto alăturat) pe 14 februarie 2019. Jerry este gazda și producătorul senior al slujirii D. James Kennedy Ministries. El este autor/co-autor a 31 de cărți, printre care: The Unstoppable Jesus Christ, American Amnesia: Is American Paying the Price for Forgetting God?, What If Jesus Had Never Been Born?(scrisă cu D. James Kennedy) și bestseller, George Washington's Sacred Fire (scrisă cu Peter Lillback) djkm.org. El poate fi urmărit pe site-ul său www.jerrynewcombe.com Dacă folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.

https://crestinismtrait.blogspot.com/2019/02/pentru-care-robot-murit-isus.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu