miercuri, 24 iulie 2019

Jurnal de Rugăciune: Biserica Persecutată se confruntă cu noi valuri de violență în Indonezia și Burkino Faso

Duminică, 21 iulie
Doamne, Tu care promiți că le dai înțelepciune celor care ți-o cer, Te rugăm să îi ajuți pe creștinii care se confruntă cu noi situații de presiune și persecuție, în țări unde legile s-au schimbat recent, fiind prevăzute pedepse pentru cei care ascultă de învățătura lui Hristos sau în locuri unde societatea devine mai intolerantă și mai ostilă. Ne rugăm ca Duhul Sfânt să fie sfătuitorul lor, să-i conducă și să-i călăuzească prin aceste situații noi. Te rugăm să le dai mai ales pastorilor și slujitorilor un dar de discernământ, înțelegere și înțelepciune, ca să știe cum să-i sfătuiască pe alți credincioși care îi privesc ca lideri. Cerem aceste lucruri în Numele lui Isus Hristos. (Iacov 1:5)
Luni, 22 iulie
De când a fost răsturnat guvernul marxist-leninist în 1989, mica țară din Africa de Vest, Benin, a devenit treptat cunoscută ca una dintre cele mai stabile democrații din Africa. Creștinismul este cea mai mare religie, iar a doua este islamul. Voodoo (Vodun) este puternic, de asemenea, iar practicanții săi sunt deseori în conflict cu creștinii evanghelici. Guvernul apără libertatea religioasă și trebuie să-i protejeze pe oameni să nu fie forțați să se supună ritualurilor de inițiere terifiante specifice Voodoo. La alegerile din luna aprilie a acestui an nu au existat candidați din partea opoziției, deoarece ambele partide s-au aliat cu președintele Patrice Talon. Protestele preelectorale au fost oprite prin forță. Rugați-vă ca libertatea, pacea și stabilitatea să fie menținute în Benin, ca autoritățile să fie eficiente în protejarea creștinilor și musulmanilor de practicanții Voodoo și cereți ca țara să nu revină la o conducere opresivă comunistă.
Marți, 23 iulie
La începutul sezonului ploios, adepții religiilor africane tradiționale (animiști) din Burkina Faso se angajează în ritualuri speciale, la care liderii creștini se opun. În acest context, două clădiri bisericești au fost atacate în luna mai în Lena, o zonă din vestul Burkinei Faso, zonă dominată de tribul animist Bobo. În întreaga țară, creștinii reprezintă în jur de 20% din populație, religiile africane tradiționale 30% și musulmanii 50%. Rugați-vă ca liderii creștini să continue să vorbească din Cuvântul lui Dumnezeu cu mare îndrăzneală, indiferent de amenințările și violențele cu care se confruntă (Fapte 4:29).
Miercuri, 24 iulie
Un pastor din Burkina Faso și cinci membri din adunarea sa au fost uciși de către islamiști înarmați care au atacat biserica din Silgadji, duminică, 28 aprilie. Atacatorii le-au cerut victimelor să se lepede de Hristos și să se convertească la islam, dar au fost refuzați. Apoi, pe rând, i-au chemat pe creștini în spatele unei clădiri și i-au împușcat. Cu puțin timp în urmă, pastorul Pierre Ouédraogo avusese o vedenie din care a înțeles că este în pericol iminent, dar a spus că preferă să moară pentru credința sa, mai degrabă decât să părăsească satul în care a slujit aproape 40 de ani. Rugați-vă pentru o mare recoltă de credincioși care să se nască după ce aceste grăunțe au căzut în pământ și au murit pentru Hristos (Ioan 12:24).
Joi, 25 iulie
„Rugați-vă pentru mine să-mi păstrez credința, căci știm că putem muri în curând”, a spus o mamă creștină fiului ei după atacul de la Silgadji. Alte trei atacuri au avut loc în 12, 13 și 26 mai în Burkina Faso, în cadrul unor evenimente creștine, cu alți 14 martiri pentru Hristos. „S-a instalat o atmosferă de panică în oraș. Oamenii stau ascunși în casele lor”, a spus primarul din Dablo, după o duminică în care a avut loc un atac în timpul slujbei de închinare dintr-o biserică. Acest tip de violență islamistă împotriva bisericilor și școlilor nu a fost cunoscut în Burkina Faso până în 2015, dar apoi a escaladat, ducând la închiderea a 216 școli și a 70 de biserici. Rugați-vă ca creștinii să nu se teamă, ci să fie plini de acea pace care întrece orice pricepere, fiind gata să îi liniștească și să îi încurajeze și pe oamenii necredincioși (Filipeni 4:7).
Vineri, 26 iulie
În Indonezia au avut loc alegeri pe 17 aprilie, iar rezultatele au fost anunțate pe 21 mai: Joko Widodo, fostul președinte, a fost reales cu o majoritate de 55%. A doua zi, susținătorii celuilalt candidat au protestat, iar șase oameni au fost uciși. Se știe despre Widodo că a ajutat în trecut minoritatea creștină, dar vicepreședintele este un islamist convins. De fapt, analiștii consideră că întreaga țară se îndreaptă către o poziție mai islamistă. Rugați-vă pentru biserica din Indonezia, care a avut parte de multă violență din partea islamiștilor în ultimii ani. Rugați-vă ca creștinii să rămână tari în credință, chiar dacă presiunea asupra lor crește.
Sâmbătă, 27 iulie
În 2014, Brunei a intrat în prima etapă de introducere a unui cod penal șaria și a anunțat, în decembrie 2018, că a doua și a treia etapă vor avea loc deodată, în 3 aprilie 2019. A existat o reacție internațională cu privire la pedeapsa cu moartea propusă pentru persoanele implicate în relații homosexuale. La începutul lunii mai, sultanul Bruneiului a anunțat că pedeapsa cu moartea pentru această faptă nu va fi pusă în aplicare. Șaria prevede, de asemenea, o pedeapsă cu moartea pentru a părăsirea islamului. Rugați-vă pentru o reacție internațională similară cu privire la acest lucru și cereți ca sultanul să fie de acord să nu se impună pedeapsa cu moartea pentru apostazie. Rugați-vă ca musulmanii din Brunei care vor să-L urmeze pe Hristos să poată face acest lucru fără a se pune în pericol.
Sursa: Fondul Barnabas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu