miercuri, 24 iulie 2019

Noi biserici vor fi construite în Emiratele Arabe Unite

Promisiunea de a construi biserici vine dintr-un asentiment general al populaţiei – 80% din aceasta fiind alcătuită din străini – de a promova toleranța religioasă.
Sunt în curs de desfășurare proceduri pentru ridicarea a 19 construcţii religioase non-musulmane în Emiratele Arabe Unite, a declarat Sultanul Alzaheri, director executiv al Departamentului pentru Dezvoltare Comunitară din Abu Dhabi pentru mai multe posturi de știri locale precum The Naţional, Gulf News și agenția Fides la mijlocul lunii iunie.
Se doreşte construirea a fi 17 biserici și capele, a unui templu hindus și unui templu Sikh.
Această țară, a cărei Constituție din 1971 a făcut Islamul religie de stat, este din ce în ce mai deschisă dialogului interreligios, totuși minoritățile politice și şi cele de opinie rămân discriminate sau chiar persecutate.
„Aceste locuri de rugăciune vor fi de acum în contact permanent cu autorităţile la care vor putea să transmită problemele întâlnite în activitatea lor zilnică”, a spus Sultanul Alzaheri.
„Ne-am întâlnit cu liderii lor, le-am explicat intențiile noastre și vom organiza diverse întâlniri şi ateliere de lucru pentru ei.”
Proiectul promite locuri de închinare celor 1.2 milioane de creștini din țară, cei mai mulţi dintre ei de origine asiatică, care se adună în fiecare week-end în cele aproximativ 30 de biserici din prezent, potrivit unui raport privind libertatea religioasă al organizaţiei Aid to the Church în Need.
„Oricine care a locuit aici de mulți ani ar trebui să aibă dreptul să-și practice religia în mod corespunzător”, a spus sultanul.
Papa Francisc a fost primit de către prinţul moştenitor al coroanei Mohammed ben Zayed al-Nahyan la începutul lunii februarie, pentru o vizită de trei zile în care a semnat un document despre fraternitatea umană și coexistența comună cu marele Imam al al-Azhar.
Mai recent, pe 13 iunie, situl arheologic creștin de pe insula Sir Bani Yas și-a redeschis porțile către public.
Șeicul Nahyan bin Mubarak, șef al Ministerului Culturii, Tineretului și Dezvoltării Sociale din Emiratele Arabe Unite, a vizitat complexul, la 200 de kilometri de Abu Dhabi, afirmând că „existența sa este confirmarea faptului că toleranța și acceptarea celuilalt pe pământul nostru sunt valori consacrate.”
Dar astfel de gesturi de deschidere față de creștini ascund o realitate mai complexă. Open Doors USA, ong-ul care monitorizează persecuţia creştinilor la nivel mondial,  plasează cele șapte emirate, care compun Emiratele Arabe Unite, pe locul 45 în indexul mondial de persecuție a creștinilor din 2019.
Lynn Maalouf, directorul departamentului Amnesty Internaţional Research pentru Orientul Mijlociu, a declarat: „Situația creștinilor este destul de stabilă în Emiratele Arabe Unite, cea mai tolerantă din țările din Golful Persic.”
Totuși, ea suspectează că această bunăvoință relativă ascunde alte încălcări ale drepturilor omului.
„Emiratele Arabe Unite au declarat anul 2019 ca fiind „Anul Toleranței”, prin vizita Papei și anunțarea noilor biserici, însă, începând din 2011, a fost implementată o politică de represiune sistematică a libertății de exprimare. Toate persoanele care s-au arătat critice față de acţiunile oficiale au avut de suferit detenții arbitrare”, a spus Maalouf.
Această atitudine de scepticism este împărtășita şi de Stéphane Lacroix, doctor în științe politice la Institutul de Studii Politice din Paris, care îşi exprimă opinia într-un articol dedicat Emiratelor Arabe Unite că: „politica de toleranță religioasă a Emiratelor este departe de a nu fi încărcată de motive politice ulterioare.”
Potrivit acestuia, această poziție datează din primăvara arabă – o serie de revolte populare inceputue în Tunisia după care s-au extins în țările vecine în 2011 – ceea ce a determinat autorităţile din Abu Dhabi să conducă „o serie de acțiuni represive fără precedent.”
De atunci, oponenții politici, jurnaliștii și academicienii au fost arestați în mod regulat, musulmanilor le este în continuare interzis să se convertească, creștinii nu pot evangheliza, iar bisericile nu pot afişa clopotul sau crucea.
Sursa: LaCroix International

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu