duminică, 23 iunie 2019

Asistentă medicală din Marea Britanie concediată pentru că a vorbit despre Cristos cu pacienții

Asistentă medicală din Marea Britanie concediată pentru că a vorbit despre Cristos cu pacienții
Sarah Kuteh, o asistentă medicală a fost concediată din spitalul în care a lucrat timp de aproape un deceniu, pentru că a discutat cu pacienții despre credința ei, a împărțit Biblii și pentru că a cântat imnuri creștine la locul de muncă. Luna trecută, un tribunal din Marea Britanie a respins recursul cel mai recent al asistentei.
Cazul Sarei Kuteh este ultimul dintr-o serie de cazuri asemănătoare, în care angajați creștini din domeniul medical din UK au fost sancționați pentru că și-au împărtășit credința la locul de muncă. Avocații ei de la Centrul Juridic Creștin iau în considerare inițierea unor acțiuni suplimentare, deoarece un număr considerabil de pacienți au declarat faptul că ei își doresc și ingrijire spirituală din partea celor ce îi tratează.
Prima acțiune disputată a lui Kuteh este din iunie 2016, când un pacient bolnav de cancer s-a plâns de comportamentul ei, pe care l-a caracterizat drept un comportament „foarte bizar”. Pacientul a declarat că asistenta i-a spus că „singurul mod în care ar putea să ajungă în cer este prin Isus” și că îi poate oferi o Biblie dacă nu deja are una.
Documentele cazului susțin, de asemenea, că Kuteh, care este o creștină penticostală, l-a încurajat pe pacient să cânte Psalmul 23 împreună cu ea și că l-a ținut strâns de mână în timp ce s-a rugat o rugăciune „intensă”.
După două luni de la acest incident, adjudecanții au concluzionat că, comportamentul lui Kuteh a încălcat regulile Consiliului de Asistență Medicală, și apoi a fost concediată pentru abateri grave. În ciuda recursului inițial al lui Kuteh, un tribunal pentru ocuparea forței de muncă a susținut demiterea ei, deși i s-a permis să practice asistența medicală din nou după un an de restricții.
Cazul lui Kuteh nu este unic, mai ales în Marea Britanie. În 2008, Caroline Petrie, o altă asistentă medicală din UK, a fost suspendată de la locul de muncă pentru că s-a oferit să se roage cu o pacientă în timpul unei vizite la domiciliu. Pacienta a raportat evenimentul, spunând că a fost „surprinsă”, dar nu ofensată. Petrie și-a primit ulterior funcția înapoi.
O altă asistentă medicală de origine britanică, Shirley Chaplin, a fost demisă din funcție în 2009, după ce i s-a ordonat să își îndepărteze sau să își ascundă crucifixul din motive de „siguranță și sănătate”. Ea a refuzat, fapt care a pus în mișcare un caz, care a ajuns până în instanța internațională. În 2011, medicul britanic Richard Scott și-a împărtășit credința creștină cu un pacient suicidar în vârstă de 24 de ani și a fost găsit vinovat de malpraxis.
Un sondaj Medscape din 2018 a constatat că 88% dintre asistente se simt „confortabil” sau „foarte confortabil” să se roage cu sau pentru pacienți. 77% din doctori și 73% din studenții din domeniul medical au spus același lucru. Majoritatea au spus că acceptă „frecvent sau întotdeauna” să se roage împreună cu pacienții, dacă li se cere lucrul acesta.
Nu numai că personalul medical este dispus și capabil să se roage împreună cu pacienții, dar și „majoritatea pacienților consideră că îngrijirea spirituală din partea medicilor este importantă”, potrivit unui studiu recent din Jurnalul AMA de Etică. Conform studiului, aproximativ jumătate dintre pacienți își doresc ca medicii să se roage împreună cu ei.
Relatând despre un caz în care un doctor s-a rugat cu un pacient care nu și-a dorit lucrul acesta, Peter A. Ubel, profesor la Universitatea Duke a scris în 2013: „A fost greșit ca acel neurochirurg să predice, fără să întrebe mai întâi despre spiritualitatea pacientului. Este la fel de greșit pentru medici, să acționeze ca și cum convingerile spirituale ale pacienților nu au nici o relevanță în îngrijirea lor medicală.”
„Problemele spirituale sunt esențiale pentru pacienți, în special când aceștia sunt foarte bolnavi”, a spus medicul James A. Tulsky de la Centrul pentru Cancer din cadrul Harvard. „Să ignorăm spiritualitatea înseamnă să ignorăm o piesă centrală din ceea ce înseamnă pentru mulți oameni să fie pacienți.”
https://www.stiricrestine.ro/2019/06/22/asistenta-medicala-din-marea-britanie-concediata-pentru-ca-a-vorbit-despre-cristos-cu-pacientii/?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu